Mesto (ragby) snov

  • Šport / Ostatné športy
  • 25. februára 2015, 13:15
  • Autor:Filip Kráľ

Rugby Union Club Piešťany – znie to dobre, až priam idylicky, avšak nie vždy to tak bolo. Začiatky boli veľmi náročné, ale každý jeden okamih stál za to. Rád by som oboznámil s tým, kde a za akých podmienok vznikalo piešťanské ragby dobrodružstvo.

Prvé stretnutie bolo ako z filmu. V jedno jesenné, ale napriek tomu slnečné nedeľné popoludnie mi do podniku prišli dvaja cudzinci. Dvaja priatelia, ktorí sa dlhšie nevideli a chceli sa navzájom podeliť o svoje novinky. Mladík športovej postavy len veľmi zriedka zakryl silný francúzsky akcent na pozadí angličtiny. Starší pán pôsobil veľmi vitálnym dojmom a svojou špecifickou „cockney“ angličtinou mi dal takisto poriadne zabrať. Z ich rozhovoru som pochopil, že riešili nejaké taktické pokyny k neznámej hre. Tipoval som futbal, ale ako sa neskôr ukázalo, bol som na omyle.
Obidvom som natočil niekoľko krígľov zlatistého moku. Po krátkom otáľaní som sa ako správny barman-psychológ prihovoril nápaditej dvojici a spýtal sa, o čom sa bavia. Navzájom sme sa predstavili. Z mladého Francúza sa vykľul hráč ragby, ktorý žije a pracuje v Bratislave, a svojimi skúsenosťami pomáha napredovať viacerým slovenským tímom.
Postarší anglický džentlmen sa volá Terry, má odohraných viac ako 40 ragby sezón po celom svete a takisto bohatými vedomosťami podporoval slovenských ragbistov v Bratislave a neskôr v Trnave.
Logicky teda búrlivo diskutovali o ragby a ďalej dodali, že chcú založiť tím u nás v Piešťanoch. V tom čase som mal typický zakomplexovaný názor, ktorý posúval hru ragby na úroveň násilníckych orgií plných nezmyselnej agresie. Ale akýsi vnútorný hlas vo mne to chcel vyskúšať a vedieť viac. Vysvetlili mi, že väčšina ľudí je na tom podobne, ale mýlia sa. Pokračovali ďalej: „Ragby je hra o čestnosti, nadšení, súdržnosti, disciplíne a rešpekte. Ragby je hra pre všetkých. Každý v nej má svoju úlohu. Ak si vysoký alebo nízky, chudý alebo silnejší, vždy budeš mať v tíme svoje miesto.“
Síce som bol zo začiatku na pochybách, ale získali si moju pozornosť. Jednoducho ma upútali svojím prejavom, obrovskou dávkou rešpektu a úcty k ragby. Vymenili sme si e-mailové kontakty s tým, že sa ešte určite uvidíme. Nikdy nezabudnem na Terryho pohľad, ktorý bol plný nadšenia, že niekto prejavil záujem o milovanú hru jeho života.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 24. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava