Majster Slovenska Alex Nemec sa už teší na svetový šampionát

  • Šport / Ostatné športy
  • 25. októbra 2017, 08:57
  • Autor:Tomáš Horký

Piešťanský pretekár na motokárach Alex Nemec má za sebou výbornú sezónu. V medzinárodných majstrovstvách Slovenska nenašiel v kategórii MINI 60 konkurenciu a môže sa zaslúžene tešiť z majstrovského titulu. V závere sezóny si ešte mladý Piešťanec môže spraviť chuť na majstrovstvách sveta v Taliansku, kde sa predstaví vôbec po prvýkrát.

V sezóne 2017 sa Alex Nemec zúčastnil siedmich víkendových pretekov medzinárodných majstrovstiev Slovenska a v konečnom zúčtovaní sa nádejnému Piešťancovi podarilo seriál ovládnuť. Počas roka sa predstavil na tratiach v Českej republike vo Vysokom Mýte, Třinci, v rakúskom Brucku či na Slovensku v Dunajskej Strede.
Všetky preteky spočívali z piatkových voľných tréningov a sobotňajších oficiálnych voľných tréningov, ktoré sa končia meraným tréningom. Podľa neho sa jazdci postavia na nedeľňajší štart. Tu ich čakali tri rozjazdy na približne 12 kôl, ktoré boli samostatne bodované a podľa dojazdu v jednotlivých rozjazdách sa pretekár postaví na štart nasledujúcej. Na konci sa spočítajú body za jednotlivé umiestnenia a vyhlásia najlepších troch v jednotlivých kategóriách.

Titul je v rukách zaslúžene


A. Nemec štartoval triede MINI 60 (9 až 12 rokov) na podvozku Tony Kart s motorom TM (60 cm3), čo je profesionálny materiál od talianskych výrobcov. Napriek mladému veku jazdia pretekári v tejto kategórii rýchlosťou až 100 km/h. Piešťanec už minulý rok dosahoval výborné výsledky, ale na majstrovský titul v roku 2016 mu to nestačilo.

Alex Nemec je nádejným slovenským kartingovým pretekárom.

„So sezónou musím byť spokojný, pretože som vyhral celý šampionát a stal som sa medzinárodným majstrom Slovenska. Je to pre mňa úžasná vec a som veľmi rád, že sa mi to podarilo. Chcem poďakovať hlavne môjmu ocinovi, ktorý ma veľa naučil a vždy mi radil, ako mám najlepšie jazdiť. V celej sezóne sa nám väčšinou darilo. Niekedy to bolo tesné hlavne v meranom tréningu, kde sme boli aj päť-šesť jazdcov v časovom rozmedzí dvoch až troch desatín sekundy,“ povedal o sezóne A. Nemec.
Prezradil, že nie vždy sa mu darilo podľa očakávania a v niektorých pretekoch sa mu nevyhli ani kuriózne momenty, ktoré ho potom stáli lepšie umiestnenie. „Sezóna vôbec nebola ľahká a stalo sa, že sa nám aj nedarilo. Napríklad vo Vysokom Mýte v Čechách, kde som odštartoval prvý, bolo na štarte sucho. Za tromi zákrutami začalo pršať, čo bolo ešte prijateľné, ale na piatej zákrute už padal sneh. Ja som, samozrejme, dostal šmyk, keďže sme mali hladké pneumatiky, a zostal som mimo trate na tráve. Súperi, ktorí boli za mnou s menšou stratou, keď videli, čo sa deje, spomalili a v tom úseku išli skoro krokom. Mali tak nádej na dobrý dojazd aj umiestnenie. Mne sa to, žiaľ, nepodarilo, pretože už pri malom zaváhaní celú skupinu nemôžete dobehnúť. Takéto počasie som ešte nikdy nezažil a asi ani nikto z mojich súperov, no mal som smolu, že som bol prvý,“ zaspomínal na už teraz úsmevnú príhodu.
Okrem výborného výsledku v domácom seriáli bude môcť Alex podčiarknuť úspešnú sezónu aj na medzinárodnom fóre. Už o pár dní sa totiž predstaví na svetovom šampionáte v Taliansku, kde si zmeria sily s rovesníkmi z celého sveta. „Na blížiace sa majstrovstvá sveta, ktoré budú v Taliansku začiatkom novembra, sa veľmi teším, pretože som ešte nebol na takýchto veľkých pretekoch. Bude tam v mojej triede štartovať približne 200 jazdcov, ktorí budú rozdelení do jednotlivých skupín a rozjazdami budú postupovať len tí najlepší až do finále, kde potom vyhlásia majstra sveta pre rok 2017,“ spresnil A. Nemec.

Otec vidí v synovi veľký potenciál


Alexov otec je známy slovenský automobilový pretekár Patrik Nemec, ktorý svojmu synovi zabezpečuje najmä materiálno-technickú časť sezóny, no v prvom rade mu rád odovzdáva svoje motoristické skúsenosti. „Túto sezónu sme stavili na dobré motory Macháč motors, ktoré si na každé preteky prenajímame. Našli sme výborného českého mechanika Martina Slavíka, ktorý pomohol svojim jazdcom k nejednému majstrovskému titulu,“ uviedol P. Nemec.

Dvanásťročný pretekár spolu so svojimi mechanikmi.

Ešte stále aktívny jazdec sa z výsledkov svojho syna teší a je rád, že pokračuje v rodinnej tradícii, ktorá má k motorizmu veľmi blízko. „Alex má veľký potenciál, pretože je ešte mladý, a pokiaľ budú finančné prostriedky, má sa aj kam posúvať. Samozrejme, rád by som ho videl v nejakej závodnej sérii v automobiloch na okruhu. Odmalička chodili aj so starším synom Davidom so mnou na preteky, takže s vôňou benzínu vyrastali,“ konštatoval otec Patrik.
Každý motoristický šport je finančne dosť nákladný a platí to aj o kartingu. Preto zabezpečiť sezónu, aby mohol Alex patriť k špičke, nie je vôbec jednoduché. „Darí sa nám to prevažne z vlastných zdrojov. Pomáha, samozrejme, aj môj otec, Alexova mama a, samozrejme, aj kamaráti-podnikatelia, za čo patrí všetkým veľká vďaka. Peniaze nie je ľahké zabezpečiť, ale to je, myslím si, v každom športe na Slovensku,“ dodal otec mladého pretekára.

Výsledky Alexa Nemca v Medzinárodných majstrovstvách Slovenska v roku 2017:


1. 4. – Bruck: 2. miesto
22. 4. – Vysoké Mýto: bez pódiového umiestnenia
20. 5. – Dunajská Streda/Dlhá: 1. miesto
24. 6. – Bruck: 1. miesto
5. 8. – Třinec: 1. miesto
2. 9. – Vysoké Mýto: 2. miesto
30. 9. – Třinec: 1. miesto

Skúsenosti odovzdáva Alexovi otec Patrik, známy automobilový jazdec.

Patrik Nemec stále jazdí


Ako sme spomenuli, otcom mladého piešťanského pretekára je známy slovenský automobilový jazdec Patrik Nemec. V minulosti sa pravidelne predstavoval na pretekoch na okruhoch, no hoci sa stále aktívne pretekaniu venuje, už nie na tej najvyššej úrovni. „Momentálne sa nešpecializujem na žiaden pohár ani na kategóriu v pretekoch automobilov na okruhu. Každoročne jazdím Cenu Slovenska na našom okruhu Slovakia Ring. Už druhú sezónu jazdím s úspešným československým tímom PRAGA. Jazdím na špeciáli s parametrami 2,0 turbo, 380 PS, 700 kg, ktorý má veľmi dobré aerodynamické vlastnosti, a aj keď má výkonnostný hendikepp, poráža v najsilnejšej triede D4 nad 3500 cm3 autá triedy GT3,“ povedal o svojej aktuálnej pretekárskej situácii P. Nemec.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel