M. Kováč: Rozdiel medzi českým a slovenským florbalom je priepastný

  • Šport / Ostatné športy
  • 28. januára 2015, 12:57
  • Autor:T. Horký

Florbal sa dostáva rýchlo do popredia. Tento šport zažíva rozmach aj v Piešťanoch, kde sa mu venujú v klube FBC Páv. V ňom začínal aj súčasný hráč českého extraligistu Panthers Otrokovice – Milan Kováč. Bývalý hokejista ŠHK 37 Piešťany a športovec z obce Modrová nám v rozhovore prezradil, ako sa vyvíja jeho športová kariéra a aké sú rozdiely medzi slovenským a českým florbalom.

► Vaša športová kariéra je spätá hlavne s hokejom, ktorý ste hrali za Piešťany do roku 2009. Ako ste sa dostali k florbalu?
Je to pravda, od piateho ročníka základnej školy až do dvadsiatich rokov som hrával hokej v Piešťanoch. Po skončení hokejovej kariéry som presedlal na futbal, ktorý som hral za Borovce. Asi po piatich rokoch ma oslovil kamarát Daniel Varačka, aby som si prišiel zahrať florbal do Ostrova. Tento šport ma oslovil natoľko, že som sa mu začal venovať na amatérskej úrovni. Po niekoľkých mesiacoch ma Daniel zoznámil s Petrom Melicherom, ktorý toho času chytal za FBC Páv Piešťany, a ten ma priviedol na ich tréning. Potom ma oslovil vedúci a tréner mužstva Matúš Kromholc, aby som za Pávov hrával. Tak som sa začal venovať florbalu na ligovej úrovni.

► Hokej s florbalom sú možno podobné športy, no niektoré prvky hokeja sú vo florbale zakázané. Ako dlho vám trvalo, než ste sa preorientovali na florbal?
Preorientovanie z hokeja na florbal nebolo až také náročné, nakoľko som po skončení hokeja mal päťročnú prestávku. Najväčší problém mi asi robilo to, že florbalová loptička je oveľa ľahšia ako puk a spočiatku som na to nebol zvyknutý. Po absolvovaní florbalového kempu som však získal väčšie zručnosti.

Milan Kováč je hráčom českého extraligistu Panthers Otrokovice.

► Po prvých skúsenostiach v Piešťanoch ste sa presunuli do extraligovej Novej Dubnice. Ako si spomínate na sezónu v najvyššej florbalovej súťaži na Slovensku?
Na sezónu v Dubnici spomínam veľmi dobre, bolo to pre mňa niečo úplne nové a zaujímavé. Bol som rád, že za takú krátku dobu som sa dokázal prepracovať do extraligového tímu. Jediné, čo ma mrzí, je, že sme skončili na deviatom mieste a len o pár bodov nám ušlo play-off.

► V súčasnosti ste zase o krok vpred, pretože nastupujete v tíme Panthers Otrokovice, ktorý hrá českú extraligu. Ako sa zrodilo toto pôsobenie na Morave?
Po odporúčaní trénera Dubnice Juraja Matejku som sa zúčastnil Extraligovej výzvy, ktorú organizoval Panthers Otrokovice. Na nej sme odohrali jeden prípravný zápas, počas ktorého si robil tréner Otrokovíc Daniel Folta nábor do svojho mužstva. Po pár dňoch prišla ponuka hrať za ich tím.

► Vo florbale ste teda pozbierali viacero skúseností a máte prehľad, ako to v tomto športe funguje. Mohli by ste porovnať, aký je rozdiel medzi florbalom v Česku a na Slovensku?
Je priepastne veľký, čo sa odzrkadlilo aj na posledných majstrovstvách sveta, kde Česi skončili na treťom mieste, pričom Slováci boli až desiati. Z môjho pohľadu je to najmä tým, že v Čechách berú florbal ako jeden z hlavných športov. Seniorskú ligu tu hrávajú hráči, ktorí sa tomuto športu venujú od detstva, pričom v slovenskej extralige sú hráči, ktorí sa venovali dlhodobo inému športu a až neskôr presedlali na florbal.

► Vášmu tímu patrí v českej extralige až predposledná priečka. Čím si vysvetľujete toto nie príliš priaznivé umiestnenie?
Súťaž je veľmi nabitá a nepodarilo sa nám uchytiť na začiatku sezóny, kde sme prehrali viacero dôležitých zápasov po sebe. Máme veľmi mladý tím a odišlo nám veľa hráčov, ktorí patrili minulú sezónu medzi lídrov.

M. Kováč by sa rád dostal aj do slovenskej florbalovej reprezentácie.

► Vy však patríte k lepším hráčom mužstva. Ako ste spokojný s vyťaženosťou na ploche a so svojimi výkonmi?
Myslím si, že som do partie v Otrokoviciach dobre zapadol. Som spokojný s vyťaženosťou, lebo hrávame na dve obranné dvojice a tri
útoky, a nakoľko som obranca, na ploche strávim dosť minút.

► Mohli by ste nám priblížiť, v akých podmienkach funguje florbalový klub v českej extralige?
V Otrokoviciach máme podmienky veľmi dobré. Máme dvoch trénerov, z toho jeden je kondičný, ktorý nám pripravuje aj individuálne tréningy. V hale máme k dispozícii fitnescentrum a regeneračný bazén, ktorý využívame po ťažkom týždni. S porovnaním so Slovenskom sú podmienky na oveľa vyššej úrovni.

► V Česku sa florbal teší veľkej obľube aj medzi fanúšikmi. Je to tak i v Otrokoviciach?
Náš tím patrí medzi kluby, na ktorých zápasy chodí od 300 do 400 ľudí. Sú, samozrejme, aj také, kde je návštevnosť o niečo nižšia.

► Predpokladám, že florbalu sa venujete popri zamestnaní. Darí sa vám to skĺbiť?

Tréningy s prácou sa mi dajú skĺbiť bez problémov, nakoľko mám pracovnú dobu iba do 16. hodiny. Tréningy mávame v stredu a piatok vo večerných hodinách a zápasy hráme počas víkendov. Ďalej absolvujem okrem tréningov s Otrokovicami aj pondelňajšie tréningy s piešťanskými Pávmi a utorky a štvrtky trénujem s tímom M-Šport Salming Team Trenčín, kde pôsobia aj ďalší dvaja Piešťanci.

► Čo vy a slovenská reprezentácia?
Bohužiaľ, ešte som nedostal pozvánku, ale snažím sa robiť všetko, aby ma tréneri čoskoro oslovili, lebo je snom každého športovca reprezentovať svoju krajinu v národnom tíme.

► V Piešťanoch sa florbalu tiež celkom darí a v klube FBC Páv sa tomuto športu poctivo venujú. Sledujete, ako sa im vedie?
Áno, sledujem, ako sa chalanom darí, nachádzajú sa v strede tabuľky. Myslím si, že na to, že je tím založený iba dva roky, a vzhľadom na tréningové podmienky, sa mu darí veľmi dobre a napreduje rýchlo. Držím im palce.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 27. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava