Jogou spravíte niečo pre svoje telo i myseľ

  • Šport / Ostatné športy
  • 8. apríla 2018, 12:39
  • Autor:Tomáš Horký

Rokmi obľúbená aktivita mnohých ľudí, ktorá posilní telo i ducha, je joga. V Piešťanoch má s ňou bohaté skúsenosti lektorka Michaela Hluchová, pre ktorú je neoddeliteľnou súčasťou života. Prostredníctvom rozhovoru pre náš týždenník vás zasvätí do tajov tohto indického cvičenia i celkovo životného štýlu spojeného s jogou.

Joge sa ako inštruktorka venujete už dlhé roky. V čom je práve joga výnimočná a v čom tkvie jej čaro a podstata?
Tak ako v ľudskom organizme všetko so všetkým súvisí, tak je to aj v súvislosti človeka s vonkajším prostredím. Jednoducho, všetky súvislosti, ako žijeme, sa odrážajú na našom zdraví, myslení aj konaní. Stále viac ľudí objavuje staré prostriedky, ktoré privádzajú súčasného človeka späť k jeho prirodzenosti a podstate. Chceme sa zastaviť, odpočinúť si, ale zároveň urobiť niečo pre svoje preťažené telo a myseľ.
Joga je jednou z možností, ako to dosiahnuť. Pomáha pomocou dychu upokojiť myseľ, uvoľniť napätie, načerpať energiu, ale aj posilniť ochabnuté svaly a zlepšiť pružnosť tela pomocou jogových pozícií – ásán. Pri pomalom cvičení ásán alebo pri dychových technikách človek dokáže vnímať, precítiť a uvedomiť si to, čo sa deje v jeho tele. Cieľom nie je výkon, ale pocit, prežitie pohybu. Učí nás lepšie vnímať svoje telo a získať nad ním lepšiu kontrolu, čo je pre dnešného človeka veľmi potrebné. A to, ako žijeme a jeme, sa následne odrazí na našom zdraví.

Inštruktorka jogy Michaela Hluchová.

Joga je známa už zo starovekej či stredovekej Indie, kam siahajú jej korene. Prečo je stále obľúbená a využívaná viacerými generáciami až do súčasnosti?
Páči sa mi, ako joga komplexne pracuje s telom po stránke fyzickej aj psychickej. V joge sú pozície tela meditačné, v ktorých je možné zostať dlhšiu dobu a koncentrovať sa na meditáciu, a pozície gymnastické, ktoré prospievajú k telesnej zdatnosti. Každopádne, všetky pohyby sú pomalé, spojené v synchronizácii s dychom, ktorý je základným pilierom jogovej praxe. Ásány sú len jednou zo súčastí systému jogy. Jej pôvod je zahalený rúškom dávnej minulosti Indie, kde sa mnohé múdrosti zachovali len ústnym podaním.
V dávnej histórii jogy sa objavujú pozície tela pripomínajúce skôr rôzne sedy bez akéhokoľvek významu. Hathajóga bola považovaná v Indii za niečo asketické a okultistické. „Posturálna joga“, ako ju cvičíme v súčasnej dobe, sa rozvinula v Indii až v 18. a 19. storočí ovplyvnením tradičnou filozofiou, teosofickou spoločnosťou, kresťanským hnutím Nové myslenie, moderným lekárstvom, západnou gymnastikou, indickým bojovým umením a Pataňdžaliho sánkhjajógy.
Dajme tomu, že chcem ako nováčik začať cvičiť jogu. Ako mám postupovať?
Z pohybového hľadiska pri akomkoľvek neprimeranom pohybe vzniká riziko poškodenia nejakej štruktúry a joga nie je výnimkou. Pri nerešpektovaní hraníc tela si ho môžeme aj poškodiť. Len ak budeme rešpektovať a vnímať svoje hranice, len vtedy ich môžeme posunúť. Preto by som určite odporučila začiatočníkom začať v lekciách pre nich určených, kde sa postupne zoznamujú s pozíciami, jednoduchými zostavami s nácvikom správneho vedomého dýchania.
Základným predpokladom zmysluplnej a správnej jogovej praxe je vedomá pozornosť, a tú treba skutočne trénovať. My v mojom štúdiu máme rozdelené lekcie pre začiatočníkov a pokročilých. Joga nie je o tom, ako sa dostať do krkolomných pozícií. Je o tom, že budem rešpektovať daný stav tela tu a teraz, takže v podstate aj pokročilý jedinec je niekedy začiatočník.
Pri cvičení posilňujete telo i ducha.

Je cvičenie jogy limitované vekom alebo je určené pre všetky kategórie a každý si spomedzi rôznych druhov jogy môže nájsť to, čo mu najlepšie vyhovuje?
Joga je skutočne vhodná pre každého, nie je limitovaná vekom. Iba je potrebné si vybrať vhodný štýl, ako napríklad hatha jóga, aštanga jóga, power yoga, jin jóga a ďalšie. Z cvičenia nemožno vytvoriť šablónu, uniformitu ani módny hit. Každý podľa stupňa svojho poznania si pre seba vyberie najvhodnejší spôsob cvičenia a pohybu. Každý má priestor pre rešpektovanie voľby druhého, každý má možnosť vyskúšať a praktizovať to, čo mu vyhovuje a aký druh pohybovej či duchovnej aktivity si vyberie. Niekto chce poriadne svoje telo posilniť a natiahnuť, niekto sa chce zrelaxovať a meditovať.
Akú pravidelnosť cvičenia by ste ako skúsená lektorka odporúčali?
To je veľmi individuálne, hlavne však pravidelne. Niektoré systémy odporúčajú cvičiť šesťkrát do týždňa, ale keď to bude čo i len raz či dvakrát s radosťou a uspokojením, bude to výborné. Dôležité je nájsť si na seba pravidelne čas.
Je dôležité pri cvičení jogy špeciálne upraviť stravu?
Orientovať sa dnes v kvalite potravín nie je jednoduché. Žijeme v dobe, keď naše potraviny sú plné pridaných látok, konzervantov a podobne. Je to veľmi náročné pre človeka, ktorý sa zaujíma o pôvod a stav potravín, ktoré konzumuje. Ak nie je vrcholový športovec, nepotrebuje špeciálne upravovať stravu. Vyvážená strava bez extrémov, prispôsobená aktivite a naučiť sa vnímať svoje telo – to je z môjho uhla pohľadu dôležité pre profesionálneho i rekreačného športovca. Ja osobne mám rada jedlá pripravené z kvalitných a čerstvých surovín.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín