Golfista roka M. Brezovský: Mojím snom je hrať European Tour

  • Šport / Ostatné športy
  • 9. marca 2017, 13:29
  • Autor:T. Horký

Piešťanec Michal Brezovský patrí k najlepším golfistom na Slovensku a nedávno si zo slávnostného galavečera Slovenskej golfovej asociácie odniesol ocenenia v troch kategóriách. Mladý golfista sa túži stať profesionálom a v rozhovore nám prezradil svoje dojmy z úspešnej minulej sezóny, ale aj svoje ciele do nasledujúceho ročníka i ďalšej kariéry.

► Nedávno ste boli v ankete Slovenskej golfovej asociácie ocenený v troch kategóriách – Golfista roka do 21 rokov, KPMG Challenge a Hráč roka 2016. Čo pre vás tieto ocenenia znamenajú?
Vnímam to ako veľké plus k roku, keď som pochopil, ktorým smerom sa chcem v golfe uberať. Každé ocenenie alebo úspech motivuje k ďalšej práci, či už malý alebo veľký, teda tak to vnímam aspoň ja. Dúfam, že tento rok sa mi ocenenie podarí obhájiť ešte úspešnejšou sezónou, ako bola táto minulá.

► Bol pre vás uplynulý ročník z osobného hľadiska ozaj taký úspešný, či ste mohli dokázať ešte viac?
Samozrejme, vždy to môže byť lepšie. Všetky ciele, ktoré som si stanovil, som dosiahol, čiže som so sezónou spokojný. Viem si predstaviť, že by som na niektorých turnajoch zahral lepšie, ale čo už, tak to chodí, je to šport. Bola to sezóna, kde som načerpal aj najviac skúseností, či už z vlastných chýb, alebo keď som sa zúčastnil na European Tour v Prahe, čo je najvyššia európska profesionálna súťaž, a takisto keď sme boli ako tím na majstrovstvách sveta v Mexiku. Na týchto dvoch podujatiach som načerpal najviac inšpirácie, motivácie a skúseností.

► Máte už predstavu, čo absolvujete v nadchádzajúcej sezóne? Sú v pláne aj turnaje v zahraničí?
V tomto roku plánujem hrať viac turnajov v zahraničí ako po minulé roky. Väčšinou sú to národné majstrovstvá rozličných krajín. Určite by som chcel tie turnaje zahrať dobre, umiestniť sa na stupňoch víťazov. Potom by som chcel obhájiť titul majstra Slovenska a vyhrať medzinárodnú kategóriu, čo mi vlani ušlo. A určite dobre zahrať na majstrovstvách Slovenska juniorov, lebo minulý rok to bol najnevydarenejší turnaj, čo som hral. Tiež mám v pláne splniť si ciele, ktoré som si na začiatku roka stanovil, a každým dňom sa zlepšovať. Mám obľúbené motto: „Chcem sa zobúdzať s tým pocitom, že som lepší, ako som bol včera ráno.” Niekedy, keď sa mi nechce, tak si na to spomeniem a nakopne ma to.

M. Brezovský (druhý zľava) je členom slovenskej reprezentácie.

► Golf je fyzicky, psychicky, ale aj časovo náročný šport. Darí sa vám tréningový proces a súťažné podujatia skĺbiť so štúdiom na vysokej škole?
Na ihrisku trávim skoro každý deň. Od konca apríla, keď mi končí semester, som na ihrisku fakt každý deň. Dovtedy trénujem od štvrtka do nedele, vtedy nemám školu. Dá sa to skĺbiť so školou, študujem na vysokej škole v Bratislave, kde mám individuálny študijný plán, školu mám iba tri dni do týždňa a potom hrám golf. Počas strednej školy to bolo oveľa horšie, ale teraz to je super. Celú sezónu bývam v Šajdíkových Humenciach pri Senici, kde je Penati Golf Club, za ktorý hrávam a kde som členom. Tam trávim celé dni, pokiaľ nie som na turnajoch. Tréningový deň prebieha asi tak, že vstanem, naraňajkujem sa, hneď idem na golf a som tam až do tmy. Trénujem dlhú hru, krátku, potom si dám obed, idem si zahrať s kamarátmi alebo sám, a snažím sa meniť poradie, aby tréning nebol nudný, vymýšľam rôzne veci. Celé dni od rána do tmy trávim na ihrisku. Nie vždy je to len o tréningu, ale aj o zábave s kamarátmi, súťažíme medzi sebou a podobne.

► Golf nie je medzi mladými práve najpopulárnejší šport, keď ho porovnáme so záujmom o futbal či hokej. Takisto je aj dosť nákladný. Čím vám golf učaroval, že ste sa mu rozhodli venovať?
Začal som sa mu venovať v lete 2008, keď mi dal otec skúsiť odpáliť loptičku, a hneď ma to chytilo. Spravil som si zelenú kartu a na jar 2009 som hral prvý turnaj presne na moje narodeniny, keď som mal dvanásť. Zo začiatku to bolo také nijaké, prvé dva roky som sa učil hrať sám a potom sa dal dokopy s mojím terajším trénerom Andrewom Malleyom, ktorému vďačím zato, kam som sa zatiaľ s golfom dostal. Samozrejme, aj rodičom, pretože bez nich by to nebolo možné. Na golfe sa mi páči, že je to individuálny šport. Samozrejme, sú aj tímové súťaže, ale väčšina turnajov sa hrá individuálne. Páči sa mi tiež to, že človek je stále v prírode, dýcha čerstvý vzduch a prechádza sa. Pre mňa je to aj forma relaxu.

Talentovaný Piešťanec Michal Brezovský sa golfu venuje od dvanástich rokov.

► Svoju kariéru máte rozbehnutú veľmi sľubne a máte šancu stať sa profesionálom. Prezradíte nám, aké sú vaše osobné ciele a sny do budúcnosti?
V prvom rade chcem dokončiť školu, popri nej sa venovať golfu naplno na amatérskej úrovni a po skončení školy, keď budem mať 22 rokov, by som chcel prestúpiť a vyskúšať profesionálny golf. Mojím najväčším snom je hrať European Tour, čo je dosť odvážny sen, ale nič nie je nemožné. Chcel by som neskôr aj odovzdávať skúsenosti mladším hráčom, teraz začínajúcim, aby sa inšpirovali a poučili z mojich dobrých a zlých rozhodnutí presne tak, ako sa to snažím naučiť môjho mladšieho brata.

► Spolu s ďalším nádejným Piešťancom Tobiasom Munkom patríte k veľkým talentom slovenského golfu. Hoci Tobias je oveľa mladší, aj jemu predpovedajú sľubnú kariéru. Ako vnímate výkony T. Munka?

Pamätám si ešte na časy, keď sme spolu trénovali v Piešťanoch. Mal som štrnásť a on päť rokov. Odvtedy už nejaký ten rok ubehol a obaja sme sa posunuli o pár stupňov vyššie. Závidím mu, že golf hral už v takom mladom veku, čo mňa práve mrzí, že ja som začal až v jedenástich rokoch. Sledujem aj výsledky mladších ročníkov, je tam veľa dobrých hráčov, ktorých aj poznám, a majú potenciál ako on. Budem mu držať palce, aby dosiahol v golfe, čo chce. Počítam, že to bude tiež hranie European Tour ako u väčšiny hráčov. Myslím si, že každý na to má, len to chce odhodlanie, morálku a odriekanie.

Poctivý prístup a bratská rivalita


Marek Bocko, manažér Golf & Country Clubu Piešťany, kde Michal Brezovský vyrastal: „Teší nás, samozrejme, úspech Michala Brezovského, ktorý so svojimi prvými golfovými dotykmi začínal práve v Piešťanoch v roku 2008. So svojím otcom, neskôr aj s bratom Matúšom skoro denne zdokonaľovali svoje golfové umenie. Dá sa povedať, že ich to ozaj všetkých ‚chytilo‘. Poctivý prístup Michala na tréningoch a zdravá bratská rivalita určite prispeli k výbornému oceneniu Golfista roka 2016. Želáme mu veľa ďalších športových úspechov.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 7. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf