Filus a Sluka sa zhodujú: V crossfite máme najvyššie ambície

  • Šport / Ostatné športy
  • 21. augusta 2015, 09:15
  • Autor:T. Horký

V minulom vydaní Piešťanského týždňa sme vás informovali, že v Piešťanoch máme výborných športovcov, ktorí sa venujú crossfitu. Michal Sluka a Juraj Filus z Crossgymu Piešťany nedávno excelovali na crossfitovej súťaži v Bratislave. Obaja nám v exkluzívnom dvojrozhovore priblížili detailne šport, ktorý širokej verejnosti nie je taký známy, no pomaličky sa stáva trendom i životným štýlom.

► Môžete našim čitateľom priblížiť, čo je crossfit?


J. Filus: Je to funkčný tréning. Skladá sa z troch prvkov – gymnastika, metabolický tréning a silový tréning. Keď si zoberieme napríklad klasický fitnes, ľudia možno vyzerajú dobre, no nestávajú sa funkčnými a nezvládajú prekážky bežného života. Pri crossfite sa získava niekoľko základných prvkov, ako je kondícia, sila, koordinácia, výbušnosť, stabilita a podobne. Je zameraný na celkové precvičenie organizmu a tela. Dovolím si tvrdiť, že je v ňom neobmedzené množstvo možností a dá sa v ňom stále zdokonaľovať.

M. Sluka (v šiltovke) musel na pedalboarde prejsť 500 metrov.

► Ako ste sa ku crossfitu dostali a prečo vám učaroval?


J. Filus: Pred štyrmi rokmi som žil v írskom Dubline a tam som sa mu začal venovať. Potom som prišiel do Piešťan, otvoril som si malú telocvičňu a pomaličky sa o to začalo zaujímať čím ďalej viac ľudí. Postupne vznikla komunita, ktorá sa dnes crossfitu v Piešťanoch venuje práve u nás v Crossgyme. Ľudí baví a berú to ako životný štýl. Na tréning sa tešia a nejdú naň s nechuťou. Keď som s tým prišiel na Slovensko, bol len jeden gym v Bratislave. Crossfit sa začal rozširovať a dá sa povedať, že v súčasnosti je trendom.
M. Sluka: Ku crossfitu som sa dostal práve cez Jura. Ešte pred pár rokmi som hrával hokej a crossfit som využíval v rámci letnej prípravy. Keď som s hokejom skončil, túžil som robiť len crossfit. Veľmi ma to chytilo.

J. Filus (vľavo) a M. Sluka museli spraviť na hrazde sto zhybov.

► Crossfit je fyzicky veľmi náročný šport, preto je zrejme nesmierne dôležitá aj regenerácia. Akým spôsobom sa jej venujete?


J. Filus: Je dôležité spraviť si program. Nedávno som nabehol na cvičiacu metódu – koľko intenzívne trénuješ, toľkokrát sa musíš venovať regenerácii. Musí to byť v rovnováhe. Telo by to inak nezvládlo. Treba tomu prispôsobiť stravu, využívať nejakú kĺbovú výživu a podobné doplnky stravy. Takisto sa venujeme aktívnej regenerácii, čiže plávaniu, behaniu, bicyklovaniu.
M. Sluka: Tréningový plán máme väčšinou podobný, pripravujeme sa spolu, takže aj regenerácii sa venujeme spoločne. Máme maséra, chodíme do sauny a podobne.

Jednou z disciplín boli „angličáky .

► Pred vyše týždňom ste sa zúčastnili crossfitovej súťaže na Zlatých pieskoch v Bratislave. Môžete nám o nej povedať viac?


J. Filus: Súťaž robia chlapci z Red Royal Crossfit Gymu v Bratislave. Nebola to nejaká super súťaž, išlo o to, že kto vyhrá, berie celý bank. Každý účastník zaplatil štartovné 10 eur. Vlani som sa tam tiež zúčastnil a skončil som ako tento rok druhý. Teraz som tam nemal v pláne ísť, pretože som pre zdravotné problémy málo trénoval. Napokon som sa rozhodol, že pôjdem pomôcť Mišovi vyhrať. Dopadlo to tak, že sme to zo všetkých zvládli len my dvaja.
M. Sluka: Juraj mi ešte v piatok hovoril, ty budeš prvý a ja druhý alebo naopak. Napokon sa to potvrdilo. Konkurencia nebola úplne najlepšia. Prišlo asi 30 chalanov, ale úplne najlepší tam neboli. Bola to skôr marketingová akcia. Oba workouty, v ktorých sa súťažilo, sme dokončili len my. Aj finančná prémia bola zaujímavá, takže určite vydarená akcia.

Ruky oboch Piešťancov boli po súťaži samý otlak.

► Čo všetko ste museli v rámci súťaže absolvovať?


M. Sluka: Na programe boli dve kolá. V prvom najskôr 150 metrov plávania, 21 výhodov s kettleballom + 21 angličákov, 15 + 15, 9 + 9, v druhom zasa 500 m na pedalboarde, 100 dvojskokov na švihadle, 50 zhybov, 25 cvikov s kettlebelom, opäť 50 zhybov na hrazde a 100 dvojskokov. Všetko v maximálnej intenzite. V časovom limite sa to podarilo dokončiť len nám dvom.

► Aké ste mali ohlasy na svoje výkony? Viem si predstaviť, že bratislavskí chlapci to ťažko znášali…


J. Filus: Poznali nás a vedeli, čo sme zač a čo od nás môžu očakávať. (smiech) Na druhej strane, keď sme zostali len my dvaja, povzbudzovali nás. Po súťaži nás niektorí aj pochválili. Bolo to od nich sympatické a všetko bolo v rámci fair-play.

Chlapcov z piešťanského Crossgymu prišli na Zlaté piesky povzbudiť aj kamaráti.

► Hoci ste ani jeden nemali natrénované, uspeli ste rozdielom niekoľkých tried. Aké sú vaše najbližšie plány? Na čo sa môžeme tešiť, keď budete mať ozaj natrénované?


J. Filus: Onedlho bude najväčšia súťaž na Slovensku – Slovak Throwdown. Kvalifikácia bola už v máji a vtedy sme mali zranenia a podobne, takže sme sa jej nezúčastnili. Ja som tento rok ani nechcel nejako extra súťažiť, chcem poriadne zregenerovať a vyskúšať to budúci rok.
M. Sluka: Teraz sa musíme dať zdravotne dokopy, poriadne začneme makať a uvidíme. Musíme vycibriť všetky detaily, aby sme ozaj mohli uspieť medzi najlepšími.
J. Filus: Na najlepších sa ešte musíme podoťahovať. Ja som taký, že keď nie som najlepší, neznesiem to. Tiež chceme chodiť na podujatia spolu, pretože v súťažiach dvojíc by sme mohli byť silní. Budeme sa snažiť dostať sa cez slovenské kolo na európske, a keby sa zadarilo, tak aj na Crossgames do Ameriky. Uvidíme.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 18. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek