Crossfiteri Filus a Sluka: Vážime si ľudí, čo nás prišli podporiť

  • Šport / Ostatné športy
  • 19. februára 2016, 09:50
  • Autor:T. Horký

Piešťanskí crossfiteri Juraj Filus a Michal Sluka si predminulý víkend v Bratislave zmerali sily s atlétmi z celej strednej Európy na podujatí Central Europe Throwdown. Prvý menovaný sa vzhľadom na zdravotné problémy umiestnil na 31. priečke a M. Sluka obsadil 17. miesto. Obaja atléti z piešťanského Crossgymu sa s nami podelili o dojmy z bratislavskej akcie.

► Ako ste spokojní so svojimi výkonmi a celkovým umiestnením?
Michal Sluka: Vzhľadom na to, čo som mal odtrénované, moje umiestnenie tomu zodpovedá. V druhom workoute boli kruhy a tie príliš natrénované nemám. Pohorel som a veľa som stratil. So 17. miestom som celkom spokojný. V kútiku duše som sa chcel dostať do prvej desiatky, ale keď som zistil, že do cvičení budú zaradené výmyky na kruhoch, vedel som, že je zle.
Juraj Filus: V súťaži som nešiel na umiestnenie. V posledných týždňoch som mal zdravotné problémy a netrénoval som. Bol som prechladnutý a bral som troje antibiotík. Doktor mi vzhľadom na zdravotný stav účasť v súťaži neodporučil, preto som dlhší čas len oddychoval. V piatok pred súťažou som dobral antibiotiká a nedalo mi to. Kvalifikáciu som vyhral, takže aj ľudia odo mňa čakali, že niečo ukážem. Napokon som sa rozhodol ísť, zabaviť sa a pomôcť trochu aj Miškovi. Bola to aj pre mňa skúsenosť, ale 31. miesto vzhľadom na okolnosti nehodnotím.

► Crossfit je veľmi všestranným športom, a ak sa nemýlim, organizátori vás môžu prekvapiť hocijakým cvičením. Kedy sa vlastne dozviete, čo vás v súťaži bude čakať?

J. F.: Deň vopred alebo tesne pred začiatkom. Teraz prezradili deň pred súťažou len jeden z workoutov. Ostatné sme sa dozvedeli až tesne pred začiatkom. Treba byť komplexne pripravený. Organizátori si môžu vymyslieť hocičo. Crossfit sú neustále meniace sa funkčné pohyby, a keď si hoci vymyslia chôdzu po rukách, musíme ju zvládnuť.

► Aká sa v Bratislave zišla konkurencia? Bola tam ozaj špička z celej strednej Európy?
J. F.: Boli tam Poliaci, Nemci, Rakúšania, Česi, Maďari, Slovinci a, samozrejme, Slováci. Neboli tam úplne špičkoví atléti. Povedal by som, že priemer. Úplne najlepší sa chystajú na CrossFit Games Open.

J. Filus robí výmyky na kruhoch.

► Pripravovali ste sa na Central Europe Throwdown špeciálne?
J. F.:
Špeciálne sa pripravujeme stále, nedá sa to len na jednu súťaž. Treba byť stále všestranne zameraný, komplexný, obmieňať cvičenia a hlavne tvrdo pracovať.
M. S.: Ja som mal viac-menej intenzívnejší január. Trénoval som každý deň, pomaly bez prestávky. Aj keď som mal deň voľna, išiel som si zaplávať, len tak doma som nesedel. Snažil som sa zapracovať na svojich slabinách.

► Na súťaži ste absolvovali tri workouty pozostávajúce z viacerých cvikov. Ktoré vám robili najväčšie problémy?
M. S.:
Ako som spomínal, výmyky na kruhoch. Nemám dobre natrénovanú techniku. Zopárkrát som na tom pracoval, ale už po predošlých tréningoch som mal na rukách otlaky a ťažko sa to potom robí. Musím na nich zapracovať, pretože ma to stálo lepšie umiestnenie.
J. F.: Po chorobe som mal problém aj s cvikmi, ktoré by som v inom prípade bez problémov zvládal. Už v prvom workoute som sa necítil dobre. Neudržal som poriadne činku. V druhom sme zasa vyhadzovali do výšky 15-kilové medicinbaly a triafali sme terč. To ma tiež celkom zatavilo, až sa mi hlava točila. Myslel som si, že by som to mohol zvládnuť lepšie, ale telo človek ťažko oklame.

► Do Bratislavy vás prišla podporiť aj veľká skupina rodinných príslušníkov, kamarátov či známych. Určite sa vám lepšie cvičilo, keď ste mali takú podporu…
M. S.:
Boli sme veľmi radi a takisto aj prekvapení. Počítali sme tak s dvadsiatimi, ale bolo ich raz toľko. Prišli ma povzbudiť rodičia a naši kamaráti. Takisto prvýkrát aj brat, ktorý od povzbudzovania stratil hlas. Veľmi im za to ďakujeme.
J. F.: Dá sa povedať, že sme komunita. Ľudia si k nám do Crossgymu chodia zacvičiť, uvoľniť sa, pokecať… Je obdivuhodné, že nás ešte prišli podporiť na súťaž vo svojom voľnom čase. Mohli ho využiť inak, ale prišli sa pozrieť na nás. Vážime si to a veľmi nás to potešilo.

M. Sluka (vľavo) vyčerpaný po jednom z workoutov.

► Dá sa povedať, že Central Europe Throwdown bolo jedno z najväčších podujatí v crossfite na Slovensku i v okolí. Ako hodnotíte jeho úroveň?
J. F.:
Súťaž bola kvalitná a výborne zorganizovaná. Môžem povedať, že jedna z najlepších v okolí. Bolo za tým veľa práce, času i financií, takže treba organizátorov pochváliť.
M. S.: Takisto si tam našlo cestu veľa fanúšikov, čo bolo super. Asi tisícka ľudí stála okolo cvičiska a povzbudzovaním vytvorila vynikajúcu atmosféru. Nám to pomohlo k lepším výkonom a azda sa aj oni zabavili.

► Pomaly sa blíži ďalšia veľká celosvetová akcia CrossFit Games Open. Tu musia atléti nahrať video so zadaným workoutom a splniť ho v časovom limite. Organizátori vyhodnotia najúspešnejších, ktorí potom postupujú na „regionálky“ do Dánska a odtiaľ do USA. Chystáte sa to absolvovať aj vy?
J. F.:
Rozmýšľam nad tým. Uvidím, či sa mi za dva týždne podarí dostať sa do tempa. Väčšinou to bývajú intenzívne a kondičné workouty, čo by mi mohlo vyhovovať. Keď sme s Miškom vo forme, sme na tom po kondičnej stránke dobre.
M. S.: Ešte neviem, či to pôjdem vyskúšať. Tiež nad tým rozmýšľam, chcel by som zistiť, ako na tom som v širšom meradle. Nie som pevne rozhodnutý, potrebujem sa dať teraz dokopy a uvidíme.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 16. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj