Moravianska venuša prvýkrát s medzinárodnou účasťou

  • Šport / Ostatné športy
  • 5. júna 2018, 12:50
  • Autor:Viera Dusíková

Športový areál Základnej školy s materskou školou v Moravanoch nad Váhom sa zmenil vo štvrtok 31. mája na dejisko atletickej súťaže školákov – O Moraviansku venušu. Po prvýkrát sa súťaž konala ako medzinárodná.

Do Moravian zavítali družobní školáci z Dolních Věstenic, ale aj Vrbovčania zo ZŠ na Školskej ulici a Piešťanci zo ZŠ Holubyho a ZŠ F. E. Scherera.
Žiaci behali, skákali do diaľky, hádzali kriketovou loptičkou a povzbudzovali svojich kamarátov. Mohli si tiež v náborovom stánku vojenských regrútov vyskúšať vojenský výstroj, občerstviť sa či odfotiť pomocou fotobúdky s názvom Vyletí vtáčik. Dvere malo otvorené aj múzeum historických veteránov, takže si návštevníci podujatia mohli poobzerať vozidlá, ktoré už tento týždeň vyjdú do ulíc mesta v rámci podujatia Piešťanské Zlaté stuhy.
„Koncepčne sa školstvu i športu v Moravanoch venujeme už dvadsať rokov, aby tu bolo kvalitné vzdelávanie a deti chodili do školy rady. Tento rok má športová súťaž O Moraviansku venušu aj medzinárodný charakter, takže verím, že i výsledky budú kvalitnejšie ako po minulé ročníky,“ zdôraznil starosta obce Peter Hulman.
Kúsok opodiaľ na dianie v areáli školy dozeral školník Michal Starovič: „Mám na starosti zabezpečenie podujatia, dozerám na čistotu a tiež, aby deťom nič nechýbalo.“ V priestore ohradeného multifunkčného ihriska vypisoval diplomy najšikovnejším bežcom riaditeľ školy František Glos: „Som veľmi rád, že sa tu dnes zišlo 120 pretekárov. Môžem skonštatovať, že siedmy ročník atletickej súťaže je vydarený, prišlo päť škôl. Zvlášť v jednotlivých disciplínach súťažia prváci, druháci, tretiaci, štvrtáci i piataci. Je tu fantastická atmosféra, veľa detí, medzinárodná účasť, silná podpora obce. Keď som sa rozprával s učiteľmi či trénermi z ostatných škôl, hodnotia preteky veľmi pozitívne.“

Prváčka Tamarka z Moravian nad Váhom letela vo vzduchu ľahučko ako vták.

Medzi fanúšikmi sme zazreli aj starostku Hubiny Janu Myjavcovú a ďalších hostí. Nechýbali mamičky, kolorit rodinnej atmosféry podčiarkovali periny vyvesené na terase jedného z rodinných domov v susedstve areálu. Ľudia tak mohli sledovať zápolenie rovno z obývačiek.
Po behoch sa na ihrisku konala súťaž v hode kriketovou loptičkou a o kúsok ďalej skákali žiaci do diaľky. „Som rád, že sa mi vydaril šprint na 60 metrov, vyhral som,“ tešil sa z úspechu Denis Seko zo ZŠ F. E. Scherera. Svojho zverenca pochválila aj jeho učiteľka Ita Vašeková: „Denis je veľmi šikovný, venuje sa športu, hrá futbal. Okrem neho tu máme aj športovo nadanú prváčku Ninku Polákovú, ktorá vyhrala beh na jedno kolo, a ďalšie želiezka v ohni, ktoré by mohli zabodovať v hode kriketovou loptičkou.“
Svojich zverencov pochválil aj telocvikár Marek Bartovic zo ZŠ Holubyho. „Dnes sme to poňali trošku s ľahkosťou, veď je deň pred MDD. Chceme, aby si deti zmerali sily so súpermi. Máme tu malých športovcov, ktorí môžu zamiešať poradie. Napríklad Maťko Polák, Ninka Ilončiaková, Lenka Dobrovolná a možno Lucka Čuboňová. Aj medzi chlapcami sa nájdu šikovní pretekári. Ale priznám sa, v prvom rade to vnímam ako skvelé podujatie propagujúce šport, aby sme deti dokázali pritiahnuť k športu od počítačov, tabletov, mobilov a všetkých tých mediálnych aktivít,“ zdôraznil telocvikár, aktívny hokejbalový hráč tímu HBC Andže.
Dívajúc sa na športový výkon talentovanej prváčky Tamarky z Moravian by padla sánka dolu aj profesionálom. Letela vo vzduchu ako vták, s rukami rozprestretými, doskok mala fantastický. Zožala zaň veľký potlesk aj pochvalu učiteľky. „Trénujem v škole,“ priznala sa Tamarka.
Aj v Moravanoch podobne ako v Rakoviciach nechýbal v úvode športovej olympiády slávnostný nástup, olympijský oheň i slávnosť odmeňovania víťazov, ktorí dostali veľké čaše i medaily. „Som rád, že najviac bodov získali naši domáci pretekári, takže ZŠ Moravany nad Váhom si vybojovala zlato s veľkým náskokom pred ZŠ Holubyho. Tretie miesto obsadili reprezentanti ZŠ F. E. Scherera,“ zhodnotil súťaž F. Glos.
Ale ako sa hovorí, na olympiáde nik neprehrá. Tu sa deti naučia prijímať so cťou i neúspech, naučia sa hrať fair play, byť kamarátskymi, pomôcť slabšiemu súperovi, a to je v konečnom dôsledku výhra, ktorú získajú ako výbavu do života.

0 Shares

Najnovšie správy

Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav