Získavali skúsenosti od svetových trénerov

  • Šport / Basketbal
  • 25. mája 2016, 12:30
  • Autor:T. Horký

Trénerské duo piešťanských basketbalistiek Martin Pospíšil a Richard Kucsa neoddychuje ani v medzisezónnom období a svoj čas venuje vzdelávaniu a získavaniu ďalších poznatkov k ich práci. Počas uplynulého víkendu sa v nemeckom Berlíne zúčastnili trénerského semináru International Coaches Clinic 2016, ktorý sa uskutočnil v rámci Final Four mužskej Euroligy.

► Aké poznatky a zážitky ste si z tejto akcie odniesli?

M. Pospíšil (M. P.):
Išlo o jednu z najuznávanejších kliník, ako prednášajúci tam boli tréneri, ktorí majú vo svete basketbalu obrovský kredit. Či už to bol tréner španielskej reprezentácie Sergio Scariolo, bývalý tréner tímov NBA Mike Brown, osobný tréner Stephena Curryho Brandon Payne a ďalší odborníci. Seminár bol na vysokej úrovni. Prednášky boli zamerané na taktickú stránku basketbalu a myslím si, že každý tréner, ktorý sa ich zúčastnil, si odniesol veľa zaujímavých poznatkov.

R. Kucsa (R. K.):
Veľmi ma zaujal rozdiel medzi Mikom Brownom a Sergiom Scariolom. Pri Brownovi bolo vidieť americké ponímanie basketbalu. Všetky prednášky mali dobrý spád a obohatili nás o množstvo zaujímavých informácií.

M. P.:
Zaujímavé bolo už len počuť, ako pracujú najlepší svetoví tréneri. Veľkú pozornosť venujú najmä detailom a dokážu svoju filozofiu vyskladať do úplných maličkostí. Rozoberali sa situácie ako útok do zóny, obrana pivota v dolnom postavení, prechodová fáza do obrany, kontinuálny útok či ďalšie veci.


► Zobrali ste si od týchto špičkových trénerov niečo, čo chcete aplikovať pri Piešťanských Čajkách?


M. P.:
Z takýchto seminárov si neodnášame príliš veľa noviniek, pretože naša edukácia neprebieha len na nich, vzdelávame sa neustále. Ide hlavne o to, aby nás to myšlienkovo pohlo, aby sa nám rozšírili ďalšie obzory, ktoré potom môžeme aplikovať na náš tím.

R. K.:
Mal som možno dva-tri podnety, ktoré ma zaujali. Nevyužijem ich možno priamo pri Čajkách, skôr pri reprezentačnom družstve dievčat do 18 rokov. Niektoré myšlienky sa mi po čase vynorili, niečo som si potvrdil a niečo som, naopak, vyvrátil.

M. P.:
Semináre sú o tom, aby tréner dostal myšlienkový impulz. Treba povedať, že nie sú o prevratných veciach, skôr o názoroch odborníkov na danú tému. Scariolo prednášku implementoval na svoj tím a na daných hráčov. My sa tiež snažíme vyskladať systematiku hry, ktorá bude najlepšia pre naše hráčky. Dôležité je však vidieť, čo a ako prebieha v hlavách najlepších trénerov, je to veľmi inšpiratívne.

bývalým trénerom tímov NBA Cleveland Cavaliers či Los Angeles Lakers.

► Program bol isto časovo náročný aj vzhľadom na zápasy Final Four Euroligy. Bola napríklad možnosť podebatovať s prednášajúcimi trénermi mimo prednášok?

M. P.:
Seminár bol prispôsobený Final Four Euroligy, takže veľa času na diskusie nebolo. Je to však dobrá príležitosť zoznámiť sa s trénermi z iných kútov sveta. Takisto sme sa tam stretli s viacerými slovenskými koučami, debatovali sme o basketbale, každý sa podelil o svoje dojmy a skúsenosti.


► Okrem semináru ste sa dostali aj na zápasy Final Four. Aké dojmy vo vás zanechal tento basketbalový sviatok?

R. K.: Vstupenky sme nemali dopredu kúpené, no mali sme šťastie, podarilo sa nám ich zohnať priamo na mieste od fanúšikov Fenerbahce Istanbul. Dostali sme sa na obe semifinálové stretnutia. Bol to úžasný zážitok, zápasy boli parádne a veľmi nás to nadchlo. Na zápasy prišlo obrovské množstvo fanúšikov, ktorí vytvorili neopakovateľnú atmosféru.

M. P.:
Bolo počuť hlavne fanúšikov Fenerbahce. Vraj len šesťtisíc ich prišlo z Istanbulu a ďalších štyritisíc z iných tureckých miest. V hale rozpútali doslova peklo. Tešili sa z každého koša a s hráčmi doslova dýchali. V „kotle“ boli všetky vekové kategórie, od detí až po dôchodcov. Všetci poznali rôzne chorály, kričali s „kotlom“ a bolo úžasné ich sledovať. Už pred zápasom, keď prišli na rozcvičku Bogdanovic, Datome či Veselý, všetci povstali, tlieskali, spievali chorály… Bol to pre mňa fakt zážitok. Takisto aj priaznivci CSKA Moskva či Laboral Kutxa sa nenechali zahanbiť a je radosť v takejto atmosfére hrať.

Duo pri televíznej veži v Berlíne.

► Final Four Euroligy je najlepšou basketbalovou akciou v Európe. Bolo v centre Berlína cítiť, že sa tu zišla mužská špička?

R. K.: Pri Alexanderplatze sa nachádzala fanzóna, kde boli rôzne sprievodné akcie a doslova to tam basketbalom žilo. Samozrejme, pred arénou to nebolo o nič horšie. V Berlíne sa v tom čase navyše konal karneval, takže sa len potvrdilo, že je to pulzujúce mesto.


► Stihli ste okrem basketbalu vidieť z nemeckej metropoly, ktorá má bohatú históriu, aj niektoré atrakcie a pamätihodnosti?

R. K.: Voľného času sme príliš nemali, pretože sme v Berlíne neboli
na výlete. Prešli sme sa po bulvári Unter den Linden až k Brandenburskej bráne a šli sme sa pozrieť aj na Checkpoint Charlie i Alexanderplatz k televíznej veži.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 24. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav