Ženská reprezentácia v Piešťanoch, v nominácii sú tri Čajky

  • Šport / Basketbal
  • 16. novembra 2016, 08:45
  • Autor:th/sita

Na návrh trénera ženskej reprezentácie Maroša Kováčika pozvalo vedenie Slovenskej basketbalovej asociácie 15 hráčok do tímu, ktorý sa od nedele začne v Piešťanoch pripravovať na záver dobre rozbehnutej kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy. Z Piešťanských Čajok sa do tímu dostali tri hráčky – Nikola Dudášová, Angelika Slamová a Terézia Páleníková. V Diplomat aréne odohrajú Slovenky oba kvalifikačné stretnutia – proti Islandu (19. novembra) i Maďarsku (23. novembra).

„V Piešťanoch sa budeme postupne zbiehať. Niektoré hráčky ešte budú mať klubové povinnosti, takže sa pridajú neskôr, Žofii Hruščákovej sme vyšli v ústrety pre študijné povinnosti a pripojí sa k nám ako posledná. Teréziu Páleníkovú trápi výron, snažia sa ju dať čo najskôr do poriadku,“ priblížil 38-ročný kormidelník. Na reprezentantky čaká v kúpeľnom meste klasický tréningový cyklus, ktorý nenaruší cestovanie, keďže oba duely odohrajú v Diplomat aréne. „Úplnou novickou v národnom tíme je Petra Bartánusová, ktorú však dokonale poznám, Maja Růžičková už v minulosti reprezentovala, ale nie pod naším vedením. Zuzana Žirková sa rozlúčila s reprezentáciou a účasť Lucie Kupčíkovej bola na vážkach, nakoniec uprednostnila synčeka a rodinu a navyše Good Angels majú nabitý program. Myslím si, že ostatné dievčatá, ktoré sú zdravé a môžu nám pomôcť, boli pozvané,“ poznamenal M. Kováčik na margo pätnástky pozvaných hráčok.

Bez ohľadu na to, ktoré z dievčat aj naozaj bude môcť využiť v nasledujúcich zápasoch, Slovenky by si mali s prehľadom poradiť s Islandom a potom si to s Maďarskom, kde prehrali len o jediný bod, rozdať o prvú priečku v skupine. „Pozeráme sa na najbližší súboj a treba priznať, že kvalita je na našej strane. Hostky by navyše mali pricestovať bez Heleny Sverrisdóttirovej, ktorá sa zžila s pozíciou líderky a na jej pleciach ležala ohromná zodpovednosť. Islanďanky si nad taktikou veľmi nelámu hlavu, strieľajú najmä veľa trojok a mohutne doskakujú v útoku. Ak majú problém, hneď stoja v zóne. Pevne verím, že si s tým poradíme. Po tomto zápase príde na rad matematika, desať či jedenásť miesteniek na ME už bude rozdaných,“ pripomenul M. Kováčik.

Slovensko má v tabuľke E-skupiny bilanciu 3-1 a pevným krokom mieri na šampionát. Postúpia naň víťazi deviatich kvalifikačných skupín a šesť najlepších družstiev na druhých miestach. Česko ako usporiadateľ má istú účasť. Slovenky nechýbali na záverečnom turnaji ME od Lotyšska 2009 vrátane. Štartovali aj v Poľsku 2011, Francúzsku 2013 a naposledy Maďarsku 2015, kde pod vedením M. Kováčika a jeho asistentov Petra Jankoviča a Martina Pospíšila obsadili deviatu priečku.

Pozvané hráčky do Piešťan – rozohrávačky: Zuzana Lázárová, Petra Bartánusová (obe MBK Ružomberok), Barbora Bálintová, Dominika Baburová (obe Good Angels Košice), Nikola Dudášová (Piešťanské Čajky), krídelníčky: Miroslava Mištinová (MBK Ružomberok), Terézia Páleníková, Angelika Slamová (obe Piešťanské Čajky), Katarína Tetemondová (Mann Filter Zaragoza/Šp.), pivotky: Eva Kmeťová (MBK Ružomberok), Anna Jurčenková (Good Angels Košice), Žofia Hruščáková (UNI Győr/Maď.), Regína Palušná (Handicap Brno/ČR), Klaudia Lukačovičová (Udominate Basket Umeaa/Švéd.), Marie Růžičková (Umana Reyer Benátky/Tal.)

Zostávajúci program basketbalistiek Slovenska v E-skupine kvalifikácie ME 2017:



■ 19. novembra 2016: Slovensko – Island (18.00 h, Piešťany)

■ 23. novembra 2016: Slovensko – Maďarsko (18.00 h, Piešťany)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín