Tréner Čajok po SP: Vzhľadom na náš aktuálny stav môžeme byť s výsledkom spokojní

  • Šport / Basketbal
  • 4. marca 2016, 14:12
  • Autor:T. Horký

Piešťanské Čajky na minulotýždňovom záverečnom turnaji Slovenského pohára v Šamoríne vylepšili umiestnenie z minulého ročníka a získali strieborné medaile. Čajky tak potvrdili, že patria k slovenskej basketbalovej špičke a budú to chcieť potvrdiť aj v extralige. Po turnaji sme sa pozhovárali s trénerom Martinom Pospíšilom, ktorý nám prezradil viacero zaujímavých informácii.

Ako ste spokojní s umiestnením a výkonmi Piešťanských Čajok na záverečnom turnaji Slovenského pohára?
Na to v akom sa momentálne stave, môžeme byť spokojní. Všetci vieme, že sa Slovenský pohár hral v zlom termíne. Viacero tímov malo hráčky ešte v tom týždni v reprezentácií, takže to mali o to náročnejšie. Myslím si, že sme sa s tým dobre vysporiadali. Dokázali sme vyhrať ťažký zápas proti Ružomberku a aj finále bolo pre divákov určite zaujímavé. Nebola to vôbec jednoznačná záležitosť Good Angels a nedali sme im nič zadarmo.
 
Je pravdou, že Čajky v tejto sezóne trápia zranenia, ako nikdy predtým a šírka Vášho kádra je úzka. O to však môže byť zisk strieborných medailí cennejší, keďže možností na rotáciu hráčok nebolo až toľko…

Pre baby, ktoré momentálne máme k dispozícii nebola vôbec sranda odohrať takýto náročný turnaj. Väčšina z nich odohrala v oboch zápasoch veľký počet minút, čo pre nich nebolo jednoduché. Dievčatá sa s tým však popasovali.
 
Už ste to naznačil aj Vy, že zvolený termín záverečného turnaja Slovenského pohára nebol príliš najšťastnejší. Kritizovali ho aj tréneri, z iných družstiev. Bude to budúcej sezóny apel, aby sa našiel vhodnejší termín?  
Zorganizovať Slovenský pohár v tomto termíne, bol obrovský risk. Hlavne pre hráčky, ktoré hrali v reprezentácii. Tá mala nabitý program, v tom týždni toho dievčatá kvôli cestovaniu príliš veľa nenaspali a navyše hrali ťažký zápas v Portugalsku. Bolo tam vysoké riziko zranení. Argumentovalo sa, že je to daný termín od FIBA. To však neobstojí. V ďalších krajinách ako Maďarsko, Poľsko, či Švédsko sa národný pohár nehral. Každá asociácia si to nastavila tak, aby kluby netrpeli. Bohužiaľ, u nás sa to bolo takto. Chvalabohu, že sa nikto nezranil.
 
Slovenský pohár je druhá najprestížnejšia ženská basketbalová súťaž na Slovensku. Zrejme by si tímy predtým zaslúžili určitý čas na prípravu nemýlim sa?
V tímoch, kde sú reprezentantky sa viac-menej rozpadol tréningový proces. Slovenský pohár je veľká udalosť, jeden z vrcholov sezóny a mala by byť na to aj určitá príprava. Bolo by vhodné, aby pred takouto súťažou bola aspoň týždňová pauza, nech sa kluby môžu spoločne pripraviť.
 
S reprezentáciou ste v Maďarsku i Portugalsku boli aj Vy, keďže ste asistentom trénera Kováčika. Môžete nám prezradiť, ako ste fungovali na diaľku s Richardom Kucsom, ktorý mal na starosť Čajky vo vašej neprítomnosti?
Mali sme veci nastavené už predtým. Každý jeden tréning sme spolu odkonzultovali. Či už Rišo pri basketbalových veciach, alebo náš nový kondičný tréner Marek Mikletič odviedli dobrú prácu. Denne sme spolu komunikovali, takže som mal prehľad o všetkom.
 
Čajky odohrali počas reprezentačnej prestávky dva prípravné zápasy s Klužom a Győr. Hneď v tom prvom sa však zranila rozohrávačka Zuzana Pilátová. Ako ste reagovali na túto správu, keď Vám to asistent telefonicky oznámil?
Neviem, či je to publikovateľné (smiech). Bolo náročné to vstrebať, no žiaľ niečo také neodkážeme ovplyvniť. K športu patria aj zranenia a musíme sa s tým popasovať.  Začali sme určitú reorganizáciu, ktorú máme v systémoch. Je to neštandardný stav, no nebudeme vyplakávať a verím, že si s tým poradíme.
 
Už zajtra vás čaká priamy súboj o druhú priečku s Ružomberkom, ktorý ste porazili aj v semifinále Slovenského pohára…
Bude to náročný duel, ktorý musíme zvládnuť. Chceme byť po základnej časti na druhom mieste, aby sme mali na štvrťfinále i semifinále, ako prví výhodu domáceho prostredia.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel