Richard Kucsa: Ambície Čajok sa s výmenou trénera nemenia, ostávajú vysoké

  • Šport / Basketbal
  • 5. mája 2018, 09:27
  • Autor:Karolína Vrabcová - Basket.sk (th)

„Iba“ tretie miesto obsadili Piešťanské Čajky v uplynulej sezóne v najvyššej domácej súťaži. Vedenie basketbalového klubu opäť túžilo aspoň po finále. Aj preto sa rozhodlo rozlúčiť s hlavným trénerom Martinom Pospíšilom.

Jeho miesto zaujme doterajší asistent Richard Kucsa, pre ktorého to bude veľká výzva. Tridsaťdvaročný rodák zo Štúrova doposiaľ totiž ako hlavný kouč viedol len reprezentačné družstvo dievčat do 18 rokov.
Ako sa zrodila ponuka stať sa hlavným trénerom Ča­jok?
Bolo to rýchle a nečakané. Keď vedenie klubu oznámilo, že predchádzajúci hlavný tréner Martin Pospíšil končí, ponúkli mi miesto. Hneď sme začali rokovať a rýchlo aj došlo k dohode.
Rozhodli ste sa hneď alebo ste si na verdikt nechali čas?
Samozrejme, že som všetko dobre zvážil. Pána Miroslava Neráda, ktorý stojí za Piešťanskými Čajkami, po troch rokoch v klube dobre poznám a máme korektný vzťah. Prebehli medzi nami rozhovory, ale nebolo to tak, že by trvali týždne. Boli mi jasne navrhnuté a odkomunikované veci a zrodila sa dohoda.
Doposiaľ ste funkciu hlavného trénera plnili len raz pri reprezentačnom tíme dievčat do 18 rokov. Bude to teraz iné?
Toto je moja prvá pozícia hlavného trénera pri seniorskom družstve v najvyššej súťaži. V tomto to bude iné, no čo sa týka prostredia, ako hráč či asistent trénera už viem, do čoho idem a čo ma čaká.

Na posledných ženských majstrovstvách Európy bol Kucsa asistentom trénerovi Mariánovi Svobodovi.

Bude to pre vás veľká výzva trénovať klub, ktorý po odchode Good Angels Košice bude chcieť určite ašpirovať na titul?
Samozrejme. Je škoda, že Košice od budúcej sezóny už nebudú fungovať v tom istom režime ako doteraz. Určite to oslabí aj súťaž a meno Good Angels Košice z basketbalovej mapy akosi vymizne. Aj pre konkurenčné tímy bola výborná skúsenosť hrať proti takémuto tímu a pripravovať sa na zápasy s nimi. Čo sa týka Čajok, ambície sú aj v nasledujúcej sezóne vysoké, ale to, akým smerom sa budú vyvíjať, ukáže až skladba kádra. Rozhodne netvrdím, že teraz ideme útočiť na titul. U nás sa má skôr začať niečo dlhodobejšie. Uvidíme, aká bude na Slovensku konkurencia.
Ako ste prijali správu, že Martin Pospíšil, ktorý bol pri družstve od roku 2012, skončil?
Bolo to nečakané. Nepredpokladal som, že sa to stane. Áno, tretie miesto v extralige môžu v klube brať ako neúspech. Je to taký športový pracovný chlebíček, že s neúspechmi prichádzajú isté zmeny. Bral som to normálne. Povedal som si fajn a následne som sám vhupol do niečoho iného. Boli to rýchle udalosti, jedna po druhej.
Môžete prezradiť, o čo konkrétne išlo?
Išlo o mládežnícky basketbal. Keďže však prišla ponuka z Čajok, ktorú som prijal, dnes už je bezpredmetné baviť sa o tom.
Aká bola rozlúčka s trénerom Pospíšilom? Čo ste si povedali?
Prebehlo to normálne. Povedali sme si, že to takto nejako skončilo. Všetko sa však udialo veľmi rýchlo. Doznievala ešte séria s ŠBK Šamorín o tretie miesto a následne sa riešila trénerská otázka. Bola to spleť ukončenia série o bronz, sezóny, výmena trénera a následné informácie ohľadom mojej osoby.
Rozlúčili sme sa korektne a nemyslím si, že teraz sa náš vzťah končí. Nikde nie je napísané, že v budúcnosti nebudeme spolu znovu pracovať, ale nateraz sa to pre nás profesijne skončilo. Maťo sa veľkou mierou pričinil o vybudovanie značky Čajok a jeho viacročná práca pri klube si zaslúži obrovský rešpekt. Ja som vďačný, že som s ním mohol spolupracovať.
Richard Kucsa (vľavo) robil tri roky asistenta trénerovi Martinovi Pospíšilovi.

Vráťme sa k uplynulej sezóne. Ako by ste ju zhodnotili? Predsa, v Piešťanoch mali vyššie ambície než „len“ tretie miesto…
Treba ju zhodnotiť z viacerých hľadísk, pretože Piešťanské Čajky nehrali len slovenskú extraligu či pohár. Pôsobili aj v Európskom pohári FIBA, Východoeurópskej lige a v kvalifikácii Euroligy. V rámci slovenskej ligy mal klub a jeho predstavitelia ambície postúpiť minimálne do finále a o titul znovu vyzvať Good Angels Košice. Nepodarilo sa nám to. Ružomberčanky v semifinálovej sérii zvíťazili zaslúžene. V play-off sa už nehrá na to, či prehráte o bod alebo o tridsať. Niektoré zápasy boli vyrovnané, no nám sa nepodarilo zvíťaziť ani v jednom. V danom momente bola ich športová forma oveľa lepšia než naša. S týmto prevláda nespokojnosť.
V domácom pohári nám obhajoba prvenstva unikla pomedzi prsty v posledných sekundách. Z pohľadu zahraničia sme v Európskom pohári mali solídnu skupinu. Najťažší súper bol turecký Hatay, ktorý napokon postúpil až do semifinále. V skupinovej fáze sme dosiahli dve víťazstvá, čo nie je na zahodenie. Dokonca sme o postup bojovali až do posledného zápasu. Táto súťaž z môjho pohľadu sklamaním nebola. Dosiahli sme dobré výsledky a pre každý slovenský klub a aj Čajky, ktoré nemajú za sebou obrovskú tradíciu, je to skvelé. Škoda, že sme nepostúpili ďalej, bolo to len o maličkostiach.
Čo robilo Čajkám vo vlaňajšej sezóne najväčšie problémy?
Zranenia a herné výpadky hráčok. Aj následkom toho bolo ťažké v tréningovom procese udržať výkonnosť na takej úrovni, ako by sme chceli. Bola to pre nás veľká brzda.
Rozprávali ste sa už s vedením o cieľoch do budúcej sezóny?
Hlavný zámer je naštartovanie k dlhodobej kontinuálnej práci, dať šancu mladým, ale aj skúseným slovenským hráčkam, aby mohli zabojovať o to ukázať sa prostredníctvom Čajok v európskych súťažiach. O konkrétnych cieľoch sme ešte nehovorili. Budú závisieť od toho, ako sa vystavia káder a ako všetko bude do seba zapadať v tejto predsezónnej fáze, keď sa zháňajú hráčky a rokuje sa o zmluvách, pretože väčšina basketbalistiek v uplynulej sezóne nemala dlhodobý kontrakt.
Zloženie tímu určite prejde nejakými zmenami. Ciele však budú najvyššie, teda bojovať o najvyššie pozície v slovenskej lige, a ak klub bude hrať európske súťaže, tak ambíciou je dôstojne reprezentovať nielen tím, ale aj Slovensko.
Ktoré hráčky v tíme skončia, prípadne obzeráte sa po posilách?
Odchod dlhodobého hlavného trénera je veľký zásah do tímu. Rokujeme, vyhľadávame a skautujeme hráčky. Nielen ja, ale aj generálna manažérka Bronislava Borovičková. Všetko je však veľmi čerstvé a neviem teraz povedať konkrétne mená, kým nie je všetko uzavreté. Zmluva sa končila jedenástim hráčkam, čo znamená budovanie akoby odznova. Máme záujem o hráčky z minuloročného kádra, ale závisí od nich, či zostanú alebo odídu. Určite však zostane Rebeka Mikulášiková a pribudne Simona Majtásová, ktorá v minulosti ako juniorka obliekala dres Čajok.
Viete už, kto vám bude robiť asistenta?
To je ďalšia vec, ktorá je v štádiu riešenia. Táto otázka je zatiaľ otvorená a uvidí sa.
Máte nejakú víziu, s ktorou budete viesť Čajky k víťazstvám?
Určite sa pokúsime hrať s veľkou energiou, aby mali súperi proti nám problém presadiť sa. Verím, že všetci okolo tímu budú vedieť, že ambície klubu sa oproti minulým sezónam nezmenili. Čajky chcú stále hrať o prvenstvo a o čo najlepšie výsledky.
Rozhovor s bývalým trénerom MArtinom Pospíšilom si môžete prečítať v najnovšom vydaní Piešťanského týždňa, ktoré vyjde v pondelok 7. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava