Reprezentácia aj s Čajkami sa vrátila do boja o postup na ME

  • Šport / Basketbal
  • 13. februára 2018, 18:43
  • Autor:Tomáš Horký

Slovenské basketbalistky dosiahli v sobotu večer dôležité víťazstvo, ktorým sa vrátili do bojov o postup na ME 2019.

V Podgorici porazili doteraz nezdolanú Čiernu Horu a vybojovali druhú výhru vo svojej kvalifikačnej skupine. Nemalý podiel na výsledku mali aj hráčky Piešťanských Čajok Terézia Páleníková a Angelika Slamová.
Bol to duel ako na hojdačke. Slovenky začali zle, v priebehu úvodnej štvrtiny prehrávali aj o 14 bodov. V druhej však podali diametrálne odlišný výkon. Spresnili hru, predviedli väčší dôraz v obrane a vyhrali ju 21:6. Po zmene strán pokračoval boj o každú loptu.
Po trojke Márie Felixovej tri minúty pred koncom išli Slovenky do sedembodového vedenia 69:62, ale následne zapracovali nervy a zo záveru bola dráma. Napokon so šťastným koncom pre zverenky kouča Petra Kováčika, keď bývalá kapitánka Čajok Sabína Oroszová necelých šesť sekúnd pred klaksónom premenila víťaznú trojku.
K výhre prispeli aj terajšie hráčky Čajok Angelika Slamová, ktorá zaznamenala päť bodov, a najmä Terézia Páleníková, ktorá bola s 13 bodmi druhou najlepšou strelkyňou Slovenska. „Do zápasu sme nevstúpili ideálne, rýchlo sme prehrávali dvojciferným rozdielom. Ale potom sme sa do toho dostali. Začali sme hrať rozumne, vytvárali sme si dobré pozície jedna pre druhú. Ťažili sme z dobrých pozícií a premieňali dôležité strely,“ povedala nám k zápasu krídelníčka Čajok a pokračovala: „Súper v závere vyrovnal, išiel do vedenia, ale nám sa podarilo streliť víťaznú trojku. Bolo to aj so šťastím, ale počas zápasu sme urobili veľa dobrých vecí, čiže sa nám to na konci vrátilo. Bojovali sme, na ihrisku sme nechali všetko a napokon sme zaslúžene – so šťastným koncom – vyhrali.“
Z pohľadu výsledku bola zrejme najdôležitejšia druhá štvrtina. „V druhej štvrtine sme začali hrať rýchle protiútoky a tie nám vychádzali. Na začiatku sme hrali príliš staticky. Dali sme nejaké ľahké koše a potom to už išlo,“ vravela Páleníková.
Do národného tímu sa okrem Páleníkovej vrátili aj Bálintová, Remenárová, Slamová a Palušná, ktoré v úvode kvalifikácie chýbali. „Myslím si, že každá hráčka, ktorá prišla do tímu, priniesla určitú kvalitu či skúsenosti. Sme veľmi mladé družstvo. Učíme sa každým tréningom, každým zápasom,“ uviedla Páleníková.
Už v stredu čaká Slovenky ďalší dôležitý zápas, v Ružomberku privítajú Bosnu a Hercegovinu, proti ktorej sa pokúsia odčiniť novembrový nezdar zo Sarajeva. Súper vtedy triumfoval 79:67 a pokiaľ ho chcú Slovenky preskočiť v tabuľke, musia vyhrať minimálne o 13 bodov. „Určite to bude náročný zápas. V pondelok sa začneme pripravovať. Chceme podať čo najlepší výkon a vyhrať takým rozdielom, aby sme si zabezpečili čo najlepšie miesto v tabuľke,“ vyjadrila sa Páleníková.
■ Čierna Hora – Slovensko 72:73 (29:17, 6:21, 18:15, 19:20)
trestné hody: 22/14 – 7/6, fauly: 15 – 22, trojky: 10 – 7
Zostavy/body – Čierna Hora: Jovanovičová 24, Dubljevičová 19, Johnsová 12, Aleksičová 10, Mujovičová 5 (Rakovičová 2, Matovičová, Pasičová, Popovičová), Slovensko: T. Páleníková 13, Hruščáková 11, Bálintová 10, Oroszová 7, Mištinová 4 (Felixová 19, Slamová 5, Kováčiková 4, Palušná, Remenárová)       
■ Ďalší výsledok: Bosna a Hercegovina – Island 97:67 (40:36)

Bartáková pri výhre nad Belgickom


V kvalifikačnej G-skupine o postup na majstrovstvá Európy prispela k veľmi dôležitému víťazstvu Českej republiky nad Belgickom 53:48 aj kapitánka Čajok Lenka Bartáková. Kľúčová rozohrávačka piešťanského tímu patrí do užšieho výberu ČR, ktorý vedie Slovák Štefan Svitek. V stretnutí proti silnému Belgicku odohrala Bartáková 17 minút, počas ktorých zaznamenala dva body, jeden doskok a jednu asistenciu. V hodnotení +/- však bola najlepšia z tímu s deviatimi plusovými bodmi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela