Pospíšil o náročnosti sezóny: Bude to masaker

  • Šport / Basketbal
  • 28. septembra 2017, 09:26
  • Autor:Tomáš Horký

Na basketbalistky Piešťanských Čajok čaká najnáročnejšia sezóna v klubovej histórii.

Okrem účinkovania v extralige a obhajoby Slovenského pohára sa zverenkyne trénera Martina Pospíšila predstavia aj vo Východoeurópskej lige (EEWBL) a v kvalifikácii o účasť v skupinovej fáze Euroligy.

Ťažké súboje v pohárovej Európe


V boji o Euroligu bude súperom Čajok poľský tím CCC Polkowice. Úvodný kvalifikačný zápas je na programe v utorok 26. septembra pred domácim publikom, o tri dni neskôr sa predstavia na palubovke súpera. V prípade neúspechu v kvalifikácii si Čajky zahrajú skupinovú fázu Európskeho pohára FIBA. „Do Euroligy ideme s veľkou pokorou. Prihlásili sme sa do nej najmä z technických dôvodov. V prípade, že by sme proti Polkowiciam neuspeli, máme istú účasť v Eurocupe. Vieme, že Polkowice, ako i všetky ostatné tímy v Eurolige disponujú diametrálne odlišnými finančnými podmienkami a sila ich družstva je enormná. Dopredu sa však nevzdávame,“ povedala generálna manažérka Bronislava Borovičková.
Vítanou medzinárodnou konfrontáciou je pre piešťanské basketbalistky aj účasť v EEWBL. V B-skupine si zmerajú sily turnajovým spôsobom s TTT Riga (Lot.), Dinamo Moskva (Rus.), Astana Tigers (Kazach.), Cmoki Minsk (Biel.), Hoptrans Sirenos (Lit.), Udominate Basket (Švéd.) a Samsun Canik (Tur.). „Nebude to vôbec jednoduchá súťaž a sme radi, že môžeme byť jej súčasťou. Prihlásili sa do nej viaceré kvalitné tímy, súťaž nabrala na atraktivite a bude to zaujímavá previerka. Silu súperov zatiaľ nepoznáme, v tomto je to úplne otázne. Prvý turnaj máme doma a možno už ten naznačí, kde môžeme smerovať,“ vyjadril sa tréner Martin Pospíšil.

Tréner Martin Pospíšil má so svojím tímom opäť najvyššie ambície.

Čajky čaká možno najnáročnejšia sezóna v klubovej histórii. V klube sú si náročnosti vedomí a rozhodli sa vydať touto cestou najmä preto, aby hrali čím viac ťažkých zápasov, ktorých slovenská extraliga, žiaľ, okrem súbojov s Good Angels Košice a MBK Ružomberok veľa neponúka. „Na sezónu sa už veľmi tešíme. Budeme hrať v pohárovej Európe a na to sa človek musí tešiť. Vlani nám to chýbalo, keďže sme vypadli v kvalifikácii Eurocupu s Pécsom a tento rok si minimálne do Vianoc zahráme v Eurolige alebo v Eurocupe. Bude to veľmi náročná sezóna. Pre niekoho možno peklo. Veľa zápasov, veľa cestovania… O tom však je veľký basketbal,“ uviedol tréner.
Priblížil i to, prečo sa Čajky rozhodli vydať cestou pôsobenia na štyroch fórach: „Smeruje to k tomu, aby sme hráčky rozvíjali. Aby hrali čo najviac ťažkých stretnutí, aby zažili čo najviac situácií, keď sú pod tlakom.“

Zaujímavá dráma na domácej scéne


V domácich súťažiach – extralige a Slovenskom pohári – čakajú Čajky opäť náročné súboje o popredné priečky s Good Angels Košice, no zozadu bude na obe družstvá dýchať posilnený Ružomberok, a tak sa rysuje zaujímavá dráma. Podarí sa Čajkám zosadiť Good Angels konečne z trónu? „Je to veľmi pretriasaná téma, osobne to tak však nevnímam. Košice sú vždy výzva, ale nie som zameraný len na Košice. Chcem, aby náš herný prejav bol na vysokej úrovni. Pokiaľ to tak bude, môže sa udiať čokoľvek. V sezóne máme rôzne ciele. Ak sa nám Košice postavia do cesty, samozrejme dáme do toho všetko. Všetko je možné, už sme ich v jednom finále zdolali, tak uvidíme.
Netreba zabúdať aj na Ružomberok, ktorý má oveľa väčšiu kvalitu ako v predchádzajúcich sezónach. Slovenský basketbal toto potrebuje. Je skvelé, že máme tri tímy v európskych pohároch, čím, samozrejme, prinášajú kvalitu do slovenskej súťaže. Určite to bude zaujímavá sezóna,“ skonštatoval M. Pospíšil.

Osem nových hráčok


V tíme Čajok sa medzi sezónami vymenilo až osem hráčok. Z minuloročného kádra zostalo len kvarteto Dudášová, Mikulášiková, Slamová a Páleníková. Preto je pre trénera s realizačným tímom zatiaľ obtiažne naladiť celý tím na jednu vlnu. „Je veľmi náročné zladiť herný koncept, ktorý u nás nie je jednoduchý. Momentálne je to o ôsmich nových hráčkach, ktoré to musia pochopiť. Treba tomu dať čas, dievčatá sa musia učiť a verím, že si to sadne. V priebehu štyroch týždňov to je ťažké zladiť k dokonalosti a je to len na nás všetkých, aby sme tvrdou prácou došli k vysnenému hernému prejavu,“ uviedol kouč.
Prezradil aj, akými prvkami by mal byť charakteristický herný prejav Čajok v nasledujúcej sezóne: „Mal by byť jednoznačne tímový. Chceme sa oprieť o disciplinovanosť a dobrú organizáciu v útoku i v obrane. Chceme byť dostatočne tvrdí v osobných súbojoch, na čo budeme klásť veľký dôraz. Budeme dbať aj na to, aby sme hrali pokojne, neriešili situácie zbrklo.“
Ako je už v posledných rokoch zvykom, v kádri Čajok sú aj Američanky Asia Boyd a Jenna Smith. Podľa slov trénera obom ešte chvíľu potrvá, než sa v tíme adaptujú: „Niekedy je náročné, pokiaľ do európskych tímov prídu zahraničné posily z USA. Nevieme, ako sú fyzicky pripravené a iba môžeme veriť, aby prišli v dobrom stave a kondícii. Momentálne s tým obe Američanky bojujú, no verím, že sa do toho rýchlo dostanú a postupom času budú oporami. Obidve majú na to, aby hrali kvalitný basketbal a je dôležité, aby pochopili herný koncept. My spravíme všetko, aby ich adaptácia bola čo najrýchlejšia.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj