Miloš Drgoň: V BKM Piešťany robíme basketbal so srdcom

  • Šport / Basketbal
  • 7. marca 2018, 08:34
  • Autor:Tomáš Horký

Basketbal v kúpeľnom meste má okrem Čajok dlhoročné zastúpenie v mládežníckom klube BKM Piešťany. Predsedom klubu a aktuálne opäť aj trénerom je Miloš Drgoň, ktorý v roku 2012 stál pri zrode Piešťanských Čajok.

Aj mládežnícke basketbalistky sa aktuálne nachádzajú pred finálnou pasážou sezóny. Šéf klubu v rozhovore prezradil, v akom stave sa aktuálne mládežnícky basketbal nachádza, a zveril sa nám aj s vyhliadkami do budúcnosti.
S akou mládežníckou základňou momentálne fungujete v BKM? Je podľa vás dostačujúca pre ďalší progres piešťanského basketbalu?
Súťažne hráme v štyroch kategóriách, zároveň máme prípravku a šesť družstiev na školách. To je teda jedenásť skupín, ktoré sa venujú basketbalu. Žiačky, mladšie žiačky aj staršie minibasketbalistky s najväčšou pravdepodobnosťou postúpia na majstrovstvá Slovenska. Už len to je podľa môjho názoru zrkadlo práce, ktorú v klube robíme.
Z pozície dlhoročného predsedu klubu a trénera vidíte vo svojich zverenkyniach potenciál presadiť sa v budúcnosti aj do ženského basketbalu?
Momentálne máme v najstaršej kategórii ročníky 2004. Určite ešte minimálne dva roky musia na sebe pracovať. Budú to kľúčové roky v kontexte toho, či sa hráčky rozhodnú v basketbale pokračovať vrcholovo alebo sa budú venovať iným veciam. Každá z hráčok tomu už venovala dosť veľa času a potenciál tam rozhodne je.
Basketbal sa v Piešťanoch robí už dlhé roky, no na najvyššej úrovni sa hrá len v posledných rokoch. Ako veľmi je pre BKM dôležitá existencia Čajok?
Detí v basketbale bude dosť dovtedy, dokedy budú mať nejakú víziu pre progres a kam sa môžu dostať. Preto je veľmi dôležité, že tu sú Piešťanské Čajky. Ak by neboli a najbližší basketbal na ženskej úrovni by sa robil v Nitre alebo v Bratislave, tak to asi deti až tak neosloví. Za posledných päť rokov sa nám darí vždy naplniť požadovaný počet detí pre skupinu.

M. Drgoň stál v roku 2012 pri zrode Piešťanských Čajok. BKM vedie od roku 1998.

Výstavba Diplomat arény pomohla aj vám vo väčších možnostiach pre tréningový proces, keď ste dovtedy boli odkázaní len na telocvične v školách. Je infraštruktúra pre basketbalovú mládež v Piešťanoch momentálne postačujúca?
Už teraz máme osemnásť tréningových jednotiek do týždňa, čo sú v princípe tri tréningové jednotky denne. To znamená štyri a pol hodiny pre mládež. Ak zoberiem, že svoj priestor pre tréningový proces potrebujú Čajky, tak pre basketbal je treba asi osem hodín denne. Je dosť možné, že časom budeme limitovaní priestorom.
Trénerský kolektív BKM funguje prakticky na dobrovoľnej báze. Je to podľa vás z dlhodobého hľadiska udržateľné? Máte v pláne angažovať aspoň jedného človeka, ktorý by sa tomu venoval na plný úväzok?
Robiť to popri zamestnaní znamená, že sa dá fungovať, až keď sa človek vráti z práce a, samozrejme, je to limitujúce. Myslím si však, že práve to nás zdobí, keď to ľudia v klube robia so srdcom a chcú basketbalu v Piešťanoch pomôcť.
Je známe, že financovanie športu v Piešťanoch a celkovo na Slovensku nie je žiadna sláva. Z akých zdrojov sa vám darí napĺňať rozpočet pre činnosť klubu?
Asi ako vo väčšine prípadov mládežníckych klubov – členské príspevky, dve percentá z daní a sponzorské príspevky.
Aké náborové aktivity vyvíjate a plánujete robiť v budúcnosti?
Táto sezóna je špecifická, pretože je dlhá. V dvoch najstarších kategóriách je súťaž rozdelená na západ – východ a majstrovstvá Slovenska budú až v júni. V najmladšej kategórii a v prípravke beží permanentný nábor. Ktokoľvek príde a má záujem venovať sa basketbalu, je vítaný. Tréningy prebiehajú na Základnej škole na Holubyho ulici každý utorok a štvrtok od 16:00 do 17:30.
Je pre BKM veľkou výhodou, že sa venujete len ženskému basketbalu? Predsa z dievčenských kolektívnych športov sa v Piešťanoch vo väčšom robí vodné pólo a možno volejbal.
Je to pre nás výhoda. Nemáme si s kým až tak konkurovať. Neviem si predstaviť, ako by som bojoval o chlapcov s florbalom, futbalom, hokejom a ďalšími.
Hoci BKM vystupuje v súťažiach pod názvom Piešťanské Čajočky, s Piešťanskými Čajkami nie sú jedným subjektom, no spolupráca určitým spôsobom funguje. Kvalita slovenských hráčok sa z roka na rok zhoršuje, takže je predpoklad, že aj v budúcnosti budú Čajky potrebovať hráčky z BKM…
Ak vidím, ako začali fungovať pod extraligovými klubmi iné pyramídy, bolo by dobré, aby tak rozmýšľali aj Čajky. Dva subjekty sú z hľadiska financovania mládeže a dospelého športu v poriadku. Nevzbudzuje to žiadne podozrenia, že mládežnícke peniaze odchádzajú k dospelým. Ženské kluby budú časom potrebovať naše hráčky. Družstiev na Slovensku, ktoré to robia na nejakej úrovni, nie je až toľko. Ak sme teraz na úrovni majstrovstiev Slovenska, časom to možno budú práve tieto hráčky, ktoré budú hrať extraligu. Iné totiž nebudú.
((image:2.right))

História basketbalu


Prvé basketbalové mužstvo mužov založil v Piešťanoch Miroslav Vaňo. Vzniklo na spolkovom gymnáziu v roku 1946. Trénerom vtedajšieho ŠK Piešťany bol Alfréd Nižňanský, ktorý v tom istom roku založil aj družstvo žien. Tie si začiatkom päťdesiatych rokov minulého storočia vybojovali postup do druhej ligy. V najvyššej slovenskej súťaži hrali v rokoch 1953-1955. Ich najlepším umiestnením bola druhá priečka za Iskrou Svit. V roku 1953 si pod názvom Slavoj Piešťany zahrali aj proti reprezentácii Číny. Zápas sa hral v dnes už nefungujúcom amfiteátri v parku. Neskôr obe družstvá zanikli.
Znovuoživenie nastalo v roku 1964, keď sa z iniciatívy Mariána Manasa obnovila činnosť mužov. Tí sa pod názvom Spartak Piešťany prihlásili do krajskej súťaže. Z nej po štyroch rokoch pre problémy s telocvičňou vystúpili. Ďalšiu kapitolu začali pod deravými košmi v Piešťanoch písať v roku 1976. Pod názvom Družba Piešťanci postúpili o dva roky neskôr do druhej ligy, no pre nedostatok financií ju napokon nehrali.
Rok 1979 bol pre piešťanský basketbal významný tým, že vznikli aj mládežnícke družstvá. Starší žiaci Družby sa pod vedením trénera Karola Horniaka stali v roku 1981 majstrami kraja v kategórii žiactva. V sezóne 1982-83 si starší žiaci po prvý hrali na majstrovstvách Slovenska, kde skončili na siedmom mieste. Po prechode do dorasteneckej kategórie si zahrali ligu najskôr mladší a po nich starší dorastenci, ktorí z prvej ligy po dvoch rokoch vypadli.
V roku 1988 vzniklo zásluhou Petra Mikuláša aj družstvo žiačok, ktoré hralo v oblastných majstrovstvách. Práve viaceré hráčky z tohto tímu si neskôr zahrali aj za ženy BKM Piešťany v druhej lige. Ale to už je ďalšia kapitola.
Najväčším úspechom piešťanského mužského basketbalu bol postup do druhej ligy. Muži Družby si ho pod vedením trénera Vladimíra Vavrinca vybojovali v roku 1994 v konkurencii mužstiev z Michaloviec a Kežmarku. Druhú najvyššiu slovenskú súťaž už hrali pod názvom Balnea. V premiérovej sezóne im patrila v konkurencii 11 tímov z celého Slovenska siedma priečka. Muži hrali druhú najvyššiu súťaž do roku 1998, potom si niekoľko sezón zahrali tretiu ligu.
V roku 1995 postúpili žiačky i kadetky AB Piešťany na majstrovstvá Slovenska. Kadetky obsadili na finálovom turnaji v Košiciach štvrté miesto. Piešťany mali vtedy zastúpenie aj v prvej lige junioriek. V tom istom roku vznikol Basketbalový klub mládeže Piešťany venujúci sa najmä výchove mládeže. V roku 1997 sa v druhej najvyššej súťaži objavilo aj družstvo žien BKM Piešťany. V premiérovej sezóne obsadilo v skupine Západ štvrté miesto, no o rok neskôr už skončilo druhé a hralo kvalifikáciu o prvú ligu. V nej vyhrali zverenky trénera Miloša Drgoňa zo šiestich zápasov len jediný, takže do najvyššej súťaže nepostúpili.
Z postupu do najvyššej súťaže sa hráčky BKM radovali až na tretí pokus. V roku 2000 sa totiž najvyššia súťaž rozširovala a namiesto desiatich družstiev v nej hralo dvanásť. Piešťanky si však s najlepšími nezahrali, pretože hrali v slabšej výkonnostnej skupine o 9.-12. miesto. Nakoniec skončili posledné a po roku z nej vypadli. Najvyššia ženská súťaž sa v ďalšej sezóne zredukovala len na osem družstiev.
Na ďalší postup medzi slovenskú elitu si museli Piešťanky počkať až do roku 2012. Vtedy vzniklo spoločné družstvo basketbalových klubov z Piešťan a Starej Turej, ktoré dostalo názov Piešťanské Čajky.
Reprezentantky SR rôznych vekových kategórií, ktoré obliekali dres BKM Piešťany: Denisa Benková, Jana Mikulášová, Adriana Čavojská, Marie Růžičková, Michaela Ábelová, Michaela Stanková, Tatiana Bábiková, Laura Horvátová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav