M. Pospíšil: Treba sa vrátiť k poctivému basketbalu

  • Šport / Basketbal
  • 14. marca 2018, 05:40
  • Autor:Tomáš Horký

Piešťanské Čajky v sobotu vstúpili do play-off prvým štvrťfinálovým zápasom proti Banskej Bystrici. Basketbalistky z kúpeľného mesta sa v posledných týždňoch nenachádzali v ideálnej forme, v nadstavbovej časti sa im nedarilo a ich výkonnosť nebola optimálna.

O aktuálnej situácii v tíme Čajok sme sa pozhovárali s trénerom Martinom Pospíšilom.
Nadstavbová časť extraligy žien sa skončila pre Čajky bilanciou dve výhry a štyri prehry. Zvíťaziť ste dokázali len nad Popradom, no s najväčšími konkurentmi z Good Angels Košice a MBK Ružomberok ste prehrali. Čo vám ukázalo týchto šesť zápasov smerom k play-off?
Košice v nadstavbe ukázali výbornú formu a žiadnemu súperovi nedali možnosť pomyslieť na výhru. Ružomberok sa kvalitne posilnil a ich družstvo teraz disponuje individualitami, ktoré môžu rozhodovať zápasy. My sme sa po nešťastnom finále Slovenského pohára nedokázali ešte naplno otriasť a ukázať kvalitný basketbal. Pozitívom nadstavby bol Poprad, ktorý s príchodom Lucie Kupčíkovej zmenil charakter tímu a bol nepríjemným súperom. Tým pádom môže byť play-off veľmi zaujímavé.
Výkonnosť a celkovo herný prejav Piešťan v období od Slovenského pohára nebol dobrý, čoho dôsledkom boli prehry v extralige i vo štvrťfinále Východoeurópskej ligy EEWBL. V čom vidíte dôvody, že na Čajky padla deka?
Výkonnosť vôbec nebola dobrá. Treba si ale uvedomiť, akí súperi proti nám stáli. Ihneď po finále Slovenského pohára sme hrali doma s Ružomberkom a prvý polčas bol z našej strany slabý. V druhom dejstve sme sa vrátili do zápasu, ale individuality na strane súpera podali výborný výkon a výhru si postrážili. Séria s Good Angels ukázala skvelú formu súpera. V domácich stretnutiach síce naše výkony okrem jedného polčasu neboli zlé, ale na Košice v súčasnej forme to nestačilo. Bohužiaľ, pred prvým duelom s Good Angels sme stratili kľúčovú osobnosť Emi Podrug, ktorá tak vynechala skoro celú nadstavbu. Treba spraviť hrubú čiaru, nadstavba je za nami a musíme sa už koncentrovať na play-off.
Sebavedomia teraz Čajky určite nemajú na rozdávanie. Z posledných sezón nie ste na takúto situáciu príliš zvyknutí. Čo treba spraviť, aby sa hráčky dostali opäť do psychickej pohody?
Jedna vec je sebavedomie a druhá dôslednosť v činnostiach, ktoré sa vykonávajú na palubovke. My sme si vlastne ten pokles formy zaslúžili, pretože sme na ihrisku neboli poctiví. Musíme byť oveľa odolnejší v súbojoch a, samozrejme, disciplinovanejší, taktickejší a v neposlednom rade tímovejší. V takýchto momentoch sa ukáže charakter každej jednej hráčky. Ľahko sa hrá, keď je pohoda a všetko sa darí. Teraz bude treba ukázať viac a nedať hlavu dole po niekoľkých chybách. Chyby patria k športu a pri správnom prístupe aj posúvajú k zlepšeniu.
Ako ste už spomenuli, v posledných zápasoch chýbala najskúsenejšia hráčka Piešťan Emilija Podrug pre svalové zranenie a v poslednom stretnutí nadstavby nehrala pre zdravotné problémy ani Rebeka Mikulášiková. Ako náročné je hrať v podkošovom priestore bez týchto dvoch hráčok, ktoré inak dostávali veľkú minutáž?
Každý vie, že je to pre nás veľká strata. Obidve patrili na svojich pozíciách do základnej päťky. Treba sa na to pozrieť realisticky. Je to fakt a treba sa s tým vysporiadať. Samozrejme, veríme, že Emi a Beky nám pomôžu čím skôr. Teraz ich musia zastúpiť ostatné baby.
Čajkám sa v nadstavbe nedarilo ani strelecky, efektivita zakončenia bola podpriemerná…
Strelecká produkcia je dôležitá, ale ja si myslím, že sa treba koncentrovať na poctivosť v každej jednej činnosti a efektivita príde. Baby sú dobré strelkyne a to je fakt, no ich výkon nemôže súvisieť silne so streleckou produkciou. Svojmu tímu treba ponúknuť viac v obrane, v doskoku, v súbojoch…
Tri dni po skončení nadstavbovej časti sa začalo štvrťfinále play-off, v ktorom Piešťany hrajú s Banskou Bystricou. Čajky sú v tomto súboji veľkým favoritom. Čo môžete povedať o tomto súperovi, v ktorých činnostiach bude nepríjemný?
Predpoklady sú jedna vec, ale tie treba potvrdiť na ihrisku. Všetky naše myšlienky sa upierajú na tohto súpera, ktorý už dlhodobo robí kvalitnú robotu, a Bystrica nám nedá nič zadarmo. My chceme byť koncentrovaní sami na seba a je potrebné vrátiť sa k poctivému basketbalu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava