M. Pospíšil: Hatay ukázal, kde sa nachádza európska špička

  • Šport / Basketbal
  • 19. októbra 2017, 14:01
  • Autor:Tomáš Horký

Piešťanské Čajky majú za sebou ťažký duel v Eurocupe, keď minulý štvrtok nastúpili v Turecku proti tímu Hatay BB. Domáci tím ukázal Piešťankám svoju silu a zvíťazil 82:58. Čajky však teraz čakajú tri domáce stretnutia v rade a najbližšie privítajú už budúcu stredu poľský tím Energa Toruň.

O stretnutí s Hatayom i o najbližšom programe sme sa porozprávali s trénerom piešťanských basketbalistiek Martinom Pospíšilom.
Vystúpenie v základnej skupine Európskeho pohára FIBA ste odštartovali zostra. Na palubovke silného tureckého Hataya ste prehrali 58:82. Čo vám ukázal zápas proti favoritovi skupiny?
Hatay nám ukázal, kde sa asi nachádza špička európskeho basketbalu. Predviedol veľkú kvalitu, rozdiel v rýchlosti, silovosti, vyspelosti či koncentrácii. Pocítili sme to od prvého momentu. Väčšina našich hráčok nehrala veľa zápasov proti podobnému súperovi a na to sme doplatili. Dievčatá boli nervóznejšie ako obvykle, začali sa kopiť chyby, ktoré inak nezvykneme robiť. Chýbal nám obranný doskok, chýbali nám body z vnútorného priestoru a taktiež nás poznamenala nízka strelecká efektivita. Toto všetko sa zhrnulo do rozdielu 24 bodov, čo je asi reálny stav.
Hatay patrí k elitným tureckým klubom a sila jeho súpisky značí, že má tie najvyššie ambície v domácej lige i v Eurocupe…
Podľa súpisky aj toho, čo sme zažili na palubovke, môžu pokojne pomýšľať na finále Eurocupu a budú patriť k favoritom tureckej ligy. Je to tím na top úrovni a hráčky ako Paris, Ozturk, Snitsyna, Abdelkader či Mitchell to len potvrdzujú.
Domáci fanúšikovia vytvorili ozaj skvelú atmosféru, ktorá je v Turecku bežná. Ako ste vnímali kulisu, ktorú väčšina z tímu možno zažila prvýkrát?
Pred dvomi rokmi v Adane bola podobne famózna atmosféra, ale toto bolo ešte lepšie. Každá jedna hráčka či člen realizačného tímu mohli na vlastnej koži pocítiť, čo bežne na Slovensku nezažijeme. Bolo skvelé, ako ľudia hnali svoje hráčky za úspechom a ako s nimi prežívali každú jednu situáciu. Dá sa povedať, že to bolo pravé turecké peklo. Doprial by som každému, aby niečo podobné zažil.
Žreb základnej D-skupiny rozhodol, že Piešťanské Čajky teraz v Eurocupe odohrajú tri stretnutia na domácej palubovke. Pôjde o kľúčovú pasáž?
Vedeli sme už pred začiatkom, že Hatay bude najväčší favorit na postup zo skupiny. S kým sa bude dať hrať, sú Toruň a Sepsi. To sú zápasy, na ktoré sa chceme koncentrovať a prikladáme im maximálnu dôležitosť. V stredu privítame doma Toruň.
Práve tento duel s poľským protivníkom Energa Toruň bude dôležité zvládnuť, aby ste si zachovali šance na postup. Čo bude dôležité, aby ste boli úspešní?
Tam nastane skutočný mentálny tlak, pretože to bude stretnutie, ktoré chceme zvládnuť. Kvalita nášho protivníka je tiež výborná, patrí medzi jedno zo šiestich najlepších družstiev v silnej poľskej lige. Určite sa ideme pobiť o víťazstvo a verím, že nám aj fanúšikovia pomôžu. Bude dôležité, aby sme využili skúsenosti zo zápasov s Polkowicami či Hatayom. Podstatné bude, aby sme udržali koncentráciu počas celých 40 minút.

Program Čajok v D-skupine Európskeho pohára FIBA žien 2017/2018:


25. 10.: Piešťanské Čajky – ACS Sepsi-SIC (Rum.) – 18:00
1. 11.: Piešťanské Čajky – Hatay BSB (Tur.) – 18:00
22. 11.: MKS Katarzynki Toruň – Piešťanské Čajky – 18:00
30. 11.: ACS Sepsi-SIC – Piešťanské Čajky – 18:00

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel