Čajka A. Slamová: Zatiaľ nie je čo oslavovať, azda po šampionáte

  • Šport / Basketbal
  • 28. novembra 2016, 13:49
  • Autor:th/sita

Hoc bez víťaznej pointy, kvalifikácia
o postup na budúcoročné majstrovstvá
Európy sa v stredu v Piešťanoch
skončila pre slovenské basketbalistky
napokon presne podľa
predpokladov – úspešne.

Prehra s Maďarkami 49:68 v priamom súboji o prvé miesto ich síce v konečnom účtovaní E-skupiny odsunula s bilanciou 4-2 na druhú priečku, ale predchádzajúce výborné výkony podtrhnuté vysokými víťazstvami nad zvyšnými dvomi tímami Islandom a Portugalskom položili pevné postupové základy. Miestenku na šampionát si zverenky trénera Maroša Kováčika vybojovali ako jedno zo šiestich najlepších družstiev na druhej priečke tabuľky.

„Treba priznať, že Maďarky odohrali oveľa lepší zápas ako my, vo všetkých herných činnostiach aj ukazovateľoch mali navrch, a preto zaslúžene zvíťazili. Môžeme hľadať výhovorky, ale fakty nepustia. Pod ťarchou nezvládnutej mentálnej zodpovednosti alebo nie až takej agresivity, ako sme očakávali, sme nedosiahli výsledok, aký sme si želali,“ skonštatoval M. Kováčik.

Od Sloveniek sa aj vzhľadom na ich postavenie v renkingu Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) iné ako postup na záverečný turnaj ani nečakalo. Veď v poolympijskom rebríčku im patrí 14. pozícia v Európe, Maďarky sú dvadsiate a Portugalčanky a Islanďanky zhodne na poslednom 23. poste. „Odohrali sme v kvalifikácii ‚spústu‘ dobrých zápasov. Ocitli sme sa v skupine, kde boli favoriti a outsideri. Takto sa vyvinula situácia a my sa tešíme z postupu,“ uviedol tréner, ktorý počas cyklu využil v zápasoch dovedna 22 hráčok.

Jednou z najlepších hráčok Slovenska bola v oboch stretnutiach jedna z troch hráčok Piešťanských Čajok v kádri – Angelika Slamová. „Nevyšiel nám vstup. V koncentrácii nebol problém, ale v obrane sme spravili veľmi veľa chýb. Vôbec nám nefungovala slabá strana. Maďarky boli stále samé pod košom. Nevedeli sme ich odstaviť a po útočných doskokoch nám dávali koše aj z druhých šancí. Veľa chýb a nervozitu z obrany sme si následne preniesli aj do útoku. Pred druhým polčasom sme sa povzbudzovali, že to ešte otočíme, ale veľký náskok súpera sme už nedokázali zmazať. Maďarky boli na koni a nešlo ich zastaviť,“ povedala po zápase jedna z opôr Čajok a priznala aj, že na postupové oslavy ešte nebol dôvod: „Zatiaľ nie je čo oslavovať. Na to príde čas azda až po šampionáte.“

Basketbalistky Slovenska piatykrát za sebou postúpili na ME. Nasledujúci záverečný turnaj 16.-25. júna 2017 v českých mestách Praha a Hradec Králové bude pre ne v poradí jedenásty v histórii samostatnej republiky. Stredajšie záverečné kolo bojov skompletizovalo menoslov 16 účastníkov ME 2017. Česko ako usporiadateľská krajina v kvalifikácii nehralo, víťazmi jej deviatich skupín sa stali Španielsko, Slovinsko, Francúzsko, Taliansko, Ukrajina, Turecko, Rusko, Maďarsko a Belgicko. Okrem Slovenska si miestenku z druhej priečky vybojovali Lotyšsko, Čierna Hora, Grécko, Bielorusko a Srbsko, ktoré bude obhajovať titul. Žreb základných skupín ME sa uskutoční v Prahe 9. decembra.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 29. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín