Vidiecke premeny (6) Dolný Lopašov: Na verejné priestory svojpomocne

  • Spravodajstvo / Región
  • 17. septembra 2015, 14:59
  • Autor:Lívia Gažová

Cesta pred kostolom sa rozširuje do malého námestia, vedľa zastávka, potok a čarovná aleja stromov. Všetko po starom. Zdá sa, že v Dolnom Lopašove s pátraním po vidieckych premenách nepochodíme. Pri detailnejšom pohľade však zisťujeme, že na verejných priestoroch pribudli nové prvky a stoja za nimi, netradične, občania. Ako sa vodí plochám v obci, namiesto jednorazových investícií meneným pomocou postupných mikrozásahov?

Veľkú rekonštrukciu s podporou eurofondov v Dolnom Lopašove nepoznajú. Absencia zámkovej dlažby a tují ale neznamená, že sa na námestí a mimo neho nič nedeje. V obci pribúdajú lavičky, upratuje sa, kultivuje. Premeny iniciujú aj vykonávajú občania. Nezvyčajný postup? Šikovní ľudia na dedinách priestor okolo seba upravujú podľa svojich predstáv, bez architektov či návrhárov. Akokoľvek sa tomu budeme brániť a považovať takéto riešenia za nekoncepčné, nedialo sa to takto odnepamäti?

Prispeli občania i firmy
Aktivity občanov sa zintenzívnili najmä potom, ako Jakub Tomiš, študent Masarykovej univerzity v Brne a vedúci dedinskej mládežníckej iniciatívy Lepší Dolný Lopašov, v rámci projektu Sokratov inštitút osadil lavičku a knižnú búdku pri kostole v strede obce. Plán celkove pozostával z osadenia piatich tematických lavičiek na rôznych miestach. Chcel tak pomôcť vyriešiť absenciu oddychových priestorov na sedenie. Príjemne si posedieť v Dolnom Lopašove sa predtým dalo len na pár miestach. Teraz pribudli lavičky na námestí, v okolí vodného zdroja a pri poľovníckej chate za dedinou. Ich výrobu z agátového dreva a inštaláciu si skupinka zabezpečila svojpomocne. Finančnými čiastkami prispeli občania a firmy, pomohol i starosta Jozef Petušík. Víta každú aktivitu, ale ako tvrdí, aj takéto prípady musia dodržiavať pravidlá. Nepáči sa mu napríklad, ako iniciatíva postavila obec pred hotovú vec. Návrhy na premeny nikto nevidel, neposúdil.
Napriek tomu sa do práce dali aj ostatní obyvatelia Dolného Lopašova. Prečo vznikajú iniciatívy, snažiace sa o obnovu verejných priestorov namiesto samosprávy? J. Tomiš, dnes už člen obecného zastupiteľstva, si myslí, že dediny sú príliš koncentrované na výzvy z Európskej únie a menej sa zaujímajú o to, čo ľuďom naozaj chýba. Vízie jednoducho nahradili výzvy. Navyše, od občanov nepociťujú tlak na revitalizáciu námestia: „Ľudia sú už zvyknutí, len zriedka myslia na to, ako by sa z centra mohlo stať príjemné miesto.“ Obnova pritom nepozostáva len z veľkých investícií. Aktivity v Dolnom Lopašove sú dôkazom, že aj menšie postupné zásahy môžu mať zmysel.

Osadenie lavičky pred kostolom krstili deti bublinkami.

Zvažujú odkrytie potoka
V obci uvažujú o veľkolepej revitalizácii. Snom aktivistov je, aby sa v dedine konala ideová súťaž ako v Leopoldove. „Náklady vynaložené na architektonickú súťaž sa isto oplatia; v kontexte finančných nákladov netvoria až takú položku,“ hovorí J. Tomiš.S krajinným architektom spolupracovala obec aj v minulosti, vznikla štúdia priestoru pred kostolom, vytvorená dva týždne pred voľbami čerstvou absolventkou krajinného plánovania. Nový starosta už projektantom zadal úlohy, projekt chce vopred pripraviť na možnosť čerpania grantov. Zvažuje sa aj odkrytie potoka, tvoriaceho hlavnú os dediny a už desaťročia skrytého pod vyvýšenou betónovou platňou s oploteným trávnikom.
Ako starosta zapojí aktívnych občanov? Jeden z nich už vypracúva projekt sadovníckych úprav a plánované sú aj rokovania s komunitami občanov.

Epilóg
Návštevou Dolného Lopašova seriál Vidiecke premeny končí. Otázky však zostávajú. Aký majú aktivity občanov vplyv na finálny architektonický návrh revitalizácie? Sú projekty citlivé k jednotlivcom, k ich predošlým zásahom? Aká je úloha obyvateľov pri príprave a ako sa ich názory do plánov zapracúvajú? A vôbec, zachraňuje všeobjímajúca koncepcia, podporená finančnou injekciou veľkého rozsahu, vidiecke námestia alebo ich unifikuje a nenávratne mení? Je dizajn od jedného autora tým, čo obce naozaj potrebujú, alebo sú to skôr zásahy realizované pomaly a postupne?
Možno nie je na škodu, že Dolný Lopašov s revitalizáciou vyčkal. Môže sa viac venovať riešeniu uvedených otázok alebo sa poučiť z chýb i úspechov iných obcí.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 16. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek