Veľkolepé oslavy na Pustej Vsi aj so sklamanou partizánkou

  • Spravodajstvo / Región
  • 2. septembra 2014, 11:05
  • Autor:Viera Dusíková

Na Pustej Vsi sa konali veľkolepé oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) za účasti predstaviteľov vlády, parlamentu, kraja, obcí a tiež asi dvoch desiatok žijúcich pamätníkov. Na hrudi mali vyznamenania. Každý rečník vyzdvihol význam SNP, vzdal česť obetiam a pripomenul, aký význam má Povstanie pre náš národ i nasledujúce generácie. Pamätníčka Alžbeta Zollerová z Pustej Vsi však ich reči prešla len mávnutím rukou. „Všetkým niečo dali, že riskovali vlastné životy. A na mňa zabudli,“ skonštatovala a slabo zatlieskala ďalšiemu z rečníkov.

Bol tu bohatý kultúrny i spoločenský program. V povetrí lietal vrtuľník s pasažiermi, na pasienkoch nad prírodným amfiteátrom sa deti vozili na koňoch. Najviac ľudí sa však zoskupilo v miestach, kde prebiehali ukážky bojov z druhej svetovej vojny. Večer sa na kopci rozhorela obrovská vatra.
Slovenský zväz protifašistických bojovníkov udelil čestné uznania jednotlivcom a organizáciám z Prašníka, Pustej Vsi a Piešťan. Jedinou pamätníčkou tých čias, ktorá si prišla v pevnom zdraví na vlastných nohách po ocenenie na pódium amfiteátra, bola A. Zollerová. „Keď mi odovzdávali toto uznanie, povedala som im, že aspoň slovkom si mohli spomenúť na môjho manžela Jána Zollera. Bojoval v partizánskej skupine Jermak, ktorá operovala v našich horách,“ povedala pre Piešťanský týždeň sklamaná 86-ročná A. Zollerová, rodená Priebrachová.
Jej muž prišiel na Pustú Ves s partizánmi, ktorí pri Liptovskom Mikuláši začínali Povstanie. Užil si zimy, hladu, strachu a bojov s Nemcami i gardistami, ktorí boli sústredení vo Vrbovom. Starenka si spomenula na tri skupiny: „Partizáni od Železova tu prespali len jednu noc v starej hájovni.“ V dolnej Pustej Vsi boli Jermakovci a dôležitú úlohu v Povstaní mali aj odbojári Jozefa Brunovského z druhej československej partizánskej brigády.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 2. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava