Svätojurajská púť aj s požehnaním najstaršej rotundy

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. mája 2017, 10:00
  • Autor:vd

Davy pútnikov sa v poslednú aprílovú nedeľu vydali na svätojurskú púť do Nitrianskej Blatnice. K Rotunde svätého Juraja, ktorý je patrónom obce, prúdili za pekného slnečného počasia stovky ľudí – kresťanov, ktorí sa túžili zúčastniť slávnostnej svätej omše, i ľudí, ktorí milujú prírodu a potulky po nej. Podujatie, ktoré sa konalo pod záštitou ministra kultúry, spojilo široké okolie. Na Jurka išli nielen ľudia z Nitrianskeho, ale aj z Trnavského či Trenčianskeho kraja, ba boli tam pútnici i zo vzdialenejších končín.

Slávnostnú svätú omšu celebroval nitriansky biskup Mons. Viliam Judák. V rámci slávnosti sa uskutočnilo aj požehnanie opravenej rotundy. Ľudia do nej vstupovali s bázňou i modlitbou na perách. Mnohí len zo zvedavosti nazreli, ako to vo vnútri vyzerá. Omša sa konala v exteriéri, boli na nej prítomní mnohí skauti, ale i rodiny s deťmi. Na kopec k rotunde vyšli aj starší ľudia za pomoci svojich príbuzných. Organizátori podujatia pripravili pre pútnikov okrem iného i stánky s občerstvením, atrakciami či hračkami pre deti. Ľudia si posadali na lúku pod rotundou a užívali si peknú nedeľu.

Rotunda svätého Juraja má niekoľko ľudovo ustálených názvov: Rotunda Jurko, Kostolík svätého Juraja, zriedkavo Kaplnka svätého Juraja. Je to rímskokatolícka kaplnka nachádzajúca sa severne od Nitrianskej Blatnice. Pochádza z 9. storočia, asi z jeho prvej tretiny, teda z predveľkomoravského obdobia. Ide o jednu z najstarších stavieb na Slovensku, zároveň je najstaršou rotundou v našej zemi. Pokiaľ je staršia ako Kostol svätej Margity Antiochijskej v Kopčanoch, ide o najstarší stojaci kostol na Slovensku.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel