Pstruhy chytali majstri svojho remesla

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. apríla 2016, 08:55
  • Autor:am

Rybári vytiahli milované udice a nástrahy a zmerali si sily priamo pri vode. V nedeľu 3. apríla si na rybníku vo Veľkom Orvišti zasúťažilo 56 lovcov v chytaní pstruhov v rámci Favorite Jazernej pstruhovej ligy.

Už po šiestej hodine ráno sa vášniví rybári začali stretať, aby sa do súťažného jarného kola zaregistrovali a pripravili na štart pretekov. Zúčastnili sa nielen miestni, ale rybári z celého Slovenska. „Lovia udicou na prívlač, do rybníka sme vypustili asi 1100 kusov rýb,“ povedal organizátor Norbert Michel. V najväčšej miere tvorili plávajúcu faunu pstruhy, no objavili sa i zubáče, šťuky či jalce. Všetky dosahovali dĺžku minimálne 25 centimetrov.

Rybári museli byť povinne vybavení podberákom a nástrahou bez protihrotu, aby úlovok nepoškodili. „Každý účastník si smel privlastniť tri pstruhy, ostatné ryby musel vrátiť nepoškodené do vody. Rybári chytali na umelé nástrahy, plandavky, rotačky, nymfy,“ informoval organizátor. Aby nik nemal výhodu, po každom kole sa pretekári posunuli o 14 miest. Zdatným lovcom však napovedali samotné úlovky. „Pretekali aj muži s dlhoročnými skúsenosťami, majstri svojho remesla. Po krátkej chvíli zistili, na čo pstruh reaguje, ako ho ovplyvňuje tlak vzduchu, vietor či teplota vody,“ dodal N. Michel.

Súťažiaci bojovali v štyroch kolách, rozhodovali centimetre. Rozhodcovia v každom kole určili víťaza po spočítaní dĺžky chytených rýb. Napokon zrátali všetky štyri umiestnenia a rybár s najnižším výsledným poradovým číslom zvíťazil.

Na treťom mieste skončil a finančnú odmenu 50 eur si odniesol Marek Rojtáš z Levíc. Novým majiteľom zelenej stoeurovky za striebornú priečku sa stal Peter Gurzík z Vrbového. Na pomyslený stupeň víťazov vystúpil Marek Miklas z Partizánskeho. Lovom si zarobil 150 eur.

Orvištské kolo Favorite Jazernej pstruhovej ligy je jedným z desiatich. Štyri sa uskutočňujú v Českej republike, zvyšných šesť na Slovensku. Veľké finále bude v polovici novembra v Pobedime.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 5. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav