Darcov prišlo ako maku

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. mája 2018, 09:49
  • Autor:Viera Dusíková

V Dome kultúry vo Vrbovom sa po roku opäť zišli bezpríspevkoví darcovia krvi na akcii Jarná kvapka krvi, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok 26. apríla.

Okrem pravidelných darcov tu členovia mestského spolku Slovenského Červeného kríža s potešením privítali aj jedenástich mladých prvodarcov. V úhľadne napísanom zozname darcov bolo 52 mien reprezentujúcich 52 osudov ľudí, ktorí nemyslia iba na seba, ale rozdajú sa iným.
Na akt darovania krvi sa prišli pozrieť do kultúrneho domu nielen škôlkari, ale aj školáci zo Základnej školy na Komenského ulici, medzi nimi aj prváčikovia pod vedením učiteľky Slávky Mešencovej. Aj tá sa podujala na prvodarcovstvo, aby išla svojim zverencom, z ktorých možno vyrastú ochotní darcovia krvi, príkladom.
Učiteľka z vrbovskej materskej školy Juliana Blanáriková doviedla so svojou kolegyňou skupinu strednáčikov a veľkáčov. „Prišli sme sem, aby sme deti oboznámili s tým, ako to pri darovaní krvi chodí. Že zdraví pomáhajú chorým. O darcovstve sme si rozprávali aj v škôlke,“ povedala J. Blanáriková.
Vladimír Tvaroška, 35-násobný darca krvi z Vrbového, ležal na odberovom lôžku, keď ho sestrička z trnavskej mobilnej odberovej jednotky Národnej transfúznej služby pripravovala na odber.
„Darovanie krvi vnímam ako normálnu vec. Chodím na odbery už jedenásť rokov, začal som v Krakovanoch. Krv som už daroval nielen mnohým neznámym ľuďom, ale aj svojej neteri a kolegyni z práce,“ skonštatoval V. Tvaroška.

Členovia Mestského spolku Slovenského Červeného kríža vo Vrbovom usporiadali akciu, ktorá je vždy rešpektovaná verejnosťou.

Vrbovčan Ivan Osvald je 42-násobným darcom krvi, a ako sa priznal, na prvý odber si už skoro ani nepamätá. „No isto to bolo v Piešťanoch na transfúznom u pani primárky Klepancovej. Šiel som tam s kolegami z atómky,“ oživil si spomienky.
Pred vpichom do pravej ruky mala trošku trému dvojnásobná darkyňa krvi z Vrbového Veronika Gonová, ktorá uviedla: „S darovaním krvi nemám problém, príde mi to správne. Po prvýkrát som sa k tomu odhodlala v Trnave, ale teraz by som rada pokračovala tu vo Vrbovom a okolí.“
Na odber a hlavne voľné lôžko čakala Jana Frankovičová z Vrbového. Darovala krv už šestnásty raz, tešila sa i z toho, že ju zaradili do „čakačky“ na darovanie kostnej drene. Má totiž vzácnu krvnú skupinu.
„Pracujem v spoločnosti Inalfa v Trebaticiach ako operátorka. Je to náročná, ale zaujímavá práca. Dnes mi poskytli voľno, aby som mohla darovať krv. Uvažovala som, že ju poskytnem dcére Vrbovčanky, ktorá ju momentálne potrebuje, pretože leží v nemocnici,“ uviedla J. Frankovičová.
Ako sme už uviedli, spolu prišlo v ten deň darovať do Vrbového 52 ľudí, z nich 28 bolo mužov. Tí mali prím aj v počte odberov. Ján Čupka sa stal 77-násobným darcom, Miroslav Halama daroval krv 59-krát a Maroš Vido 53-krát. Čo sa týka lokalizácie, 39 darcov bolo z Vrbového, štyria prišli z Piešťan a rovnako aj z Prašníka.
Členovia vrbovského spolku Slovenského Červeného kríža pripravili pre darcov pohostenie, nechýbal vynikajúci guláš, aby sa ľudia, ktorí prišli darovať najvzácnejšiu tekutinu, po odbere posilnili.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav