Maškrtili lahodný med

  • Spravodajstvo / Región
  • 11. augusta 2015, 14:52
  • Autor:mh/vd

Už po tretí raz sa v Drahovciach pod taktovkou občianskeho združenia Včeloz konala Ochutnávka medu. Návštevníci si v sobotu 25. júla zamaškrtili na rôznych druhoch medov od miestnych i okolitých včelárov a určili najlepší z nich. S prevahou vyhral zlatistý pokrm Pavla Ištvána z Hubiny. Jeho med chutil a voňal po malinách i medovici. Nečudo, svoje včelstvá má pri lese.

O kvalite i množstve tohtoročného medu nám viac povedal organizátor podujatia Miroslav Habr z Drahoviec: „Už tretí rok sa množstvom medu nemôžeme pochváliť. Väčšina včelárov nedosiahla ani celoslovenský priemer, čo je pätnásť až dvadsať kilogramov z jedného včelstva. Vytáčali sme kvetový, lipový, ale i zmiešaný med. Ten ochudobnený o nektár zo slnečnice, lebo v okolí Drahoviec sa v poslednom období neseje.“
Súčasne s ochutnávkou medov súťažilo vo varení jedál v prírode bez použitia elektrickej energie deväť družstiev, zložených z členov rôznych združení a obecných spolkov. Jednou z ingrediencií musel byť med.
„Grilovali sa kačacie prsia s medovou omáčkou a viedenskou knedľou, kuracie placky s medom, ražniči, ozdobené ovocím. Gazdinky napiekli aj vianočné buchty s medom, grilovali krkovičku, varili kapustnicu, pripravovali mäso na ihle, kuracie prsia v medovo-citrónovej omáčke,“ skonštatoval M. Habr. Návštevníci ochutnávali a hodnotili a potom pridelili niektorému družstvu svoj hlas. Zvíťazili vianočné buchty plnené džemom, poliate medom a posypané orechmi. Lahôdku pripravil miestny spevácky spolok Kolovrátok.Okrem varenia sa zdobili i medovníky. Návštevníci absolvovali aj cestu náučným včelárskym chodníkom, kde za preskleným úľom pozorovali život včiel. Svoje práce vystavoval krúžok mladých včelárov, atmosféru spríjemňovala dychová kapela Drahovčanka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 11. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj