M. Šmacho: Pán Boh zaplať, tento rok vyšiel veľmi dobre!

  • Spravodajstvo / Región
  • 25. júla 2014, 12:10
  • Autor:vd

Poľnohospodári z Dolného Lopašova majú úrodu obilnín a repky olejnej pod strechou. Posledné riadky s ozimnou pšenicou ukrajoval kombajn vo štvrtok 17. júla o tretej popoludní. Tropická teplota, viac ako dva týždne v žatevnej pohotovosti, únava, ale aj spokojnosť – to všetko sprevádzalo náš rozhovor s predsedom družstva Mariánom Šmachom. Pretože úroda bola bohatá a nákupné ceny všetkých žatevných komodít sú nízke, aj on ako väčšina optimistov verí, že sa to prejaví na znížení cien potravín. Predseda sa smial a hovoril: „Pán Boh zaplať, veľmi dobre vyšiel tento rok, bol mimoriadne dobrý!“

Ukázalo sa však, že táto palica má dva konce. Kvantita obilia totiž nejde ruka v ruke s kvalitou. Tá pokrivkáva nielen pri sladovníckom jačmeni, ale aj potravinárskej pšenici. Skúsený odborník má premyslené scenáre. Iste aj jeho predvídavosť ocenil prezident republiky, keď mu pred dvoma rokmi prepožičal vysoké štátne vyznamenanie – Pribinov kríž. Šmacho ho získal za mimoriadne významné zásluhy v poľnohospodárstve. Držiteľ sa nám s tým ale nepochválil. Zato ukázal na stenu plnú poľovníckych trofejí, medzi ktorými dominoval obrovský bizón americký. „Toho mi darovali priatelia k okrúhlym narodeninám,“ povedal spokojný šéf družstva, ktorý je zároveň vášnivým poľovníkom.
„Som naozaj veľmi rád, že už máme žatvu za sebou. Bola nad očakávanie úspešná. Úroda repky olejnej, ktorú sme začali zberať štvrtého júla, je najlepšia v doterajšej histórii družstva. Z hektára sme vzali v priemere päť ton. Tým sme pokorili doterajší rekord – 4,6 tony,“ uviedol. Na vynikajúce výnosy mali vplyv priaznivé klimatické podmienky, aj keď napríklad v júni boli veľké suchá. „Keď už je repka dostatočne zakorenená, vlahu si udrží. Treba ju však aj dôkladne ošetrovať proti škodcom a burinám,“ skonštatoval predseda.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 22. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf