Historická vrbovská synagóga má stále päť majiteľov

  • Spravodajstvo / Región
  • 4. novembra 2015, 09:11
  • Autor:am

Už je to viac než 70 rokov, čo sa židia naposledy modlili v synagóge vo Vrbovom. Majetkové pomery sú stabilné od reštitúcií s výnimkou obdobia, keď mesto previedlo svoj podiel za symbolickú sumu podnikateľovi, prezentujúcemu zámer objekt generálne obnoviť. Keďže nedodržal zmluvu a nezačal s prácami v určenom termíne, vrátil čiastku mestu. Vlna záujmu o historický objekt sa však znovu dostáva do popredia.

O investorovi je zatiaľ predčasné hovoriť, no tému v poslednom čísle Hlasu Vrbového oživil Štefan Kubík, zástupca vrbovskej primátorky. O postupe smerujúcom k znovuobnoveniu pamiatky sa vyjadril: „Vedenie mesta Vrbové plánuje v tomto volebnom období vysporiadať majetkové vzťahy v dosť zložitej vlastníckej štruktúre vrbovskej synagógy.“ Mestu patria štyri osminy synagógy, zvyšní štyria majitelia vlastnia po jednej osmine objektu. Š. Kubík zároveň dodal, že doteraz niekoľkokrát rokovali o odkúpení zvyšnej polovice a radní veria, že u ostatných vlastníkov napokon uspejú. „Potom už len ostáva dúfať, že získame finančné prostriedky z eurofondov, kapitoly na obnovu kultúrnych pamiatok. Bez vysporiadania vlastníckych vzťahov k synagóge a pozemku nie je možné žiadať o eurofondy a z vlastných zdrojov mesto synagógu neobnoví,“ dodal vo svojom vyjadrení Š. Kubík.
Primátorka Vrbového Ema Maggiová považuje tieto kroky za pozitívne: „Ak sa pamiatkovo chránenú budovu podarí obnoviť, pekný a exotický objekt nielen skrášli mesto, ale pribudne aj dôstojný stánok kultúry a pamätník na kedysi početnú židovskú komunitu Vrbového.“
Židovskú synagógu vo Vrbovom stavali v rokoch 1882-1883, keď sa k tejto náboženskej príslušnosti hlásila takmer tretina miestnych obyvateľov. Orientálnymi prvkami predstavuje maurský sloh. Pôvodný náboženský účel plnila až do roku 1942, no potom sa z nej stal sklad obilia či textilných výrobkov podniku Trikota. Koncom 80. rokov minulého storočia úsilie zrekonštruovať ju na kultúrne účely zmarila zmena režimu a reštitúcie. Veľké plány so synagógou mal aj podnikateľ Michael Joseph Karban. V roku 2006 prisľúbil, že ju prinavráti židovskej obci, záväzok však ostal nenaplnený.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 3. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava