Banka nevyužila šancu na odkúpenie Sĺňavy

  • Spravodajstvo / Región
  • 7. januára 2015, 09:25
  • Autor:Ján Karásek

Obec Banka nevyužila šancu na odpredaj kúpaliska piešťanskej Sĺňavy za polovičnú hodnotu kúpnej sumy. Zbavila sa tak možnosti využiť svoje predkupné právo s termínom do 27. decembra minulého roka. Vlastníkom lokality zostáva spoločnosť Bana Thermal, obec by si však voči nej mohla uplatniť náhradu škody až do výšky zhruba troch miliónov eur!

Firma Bana Thermal ponúkla predkupné právo Banke na základe pôvodnej dohody z roku 2006 medzi obomi stranami. V nej bolo zakotvené, že ak nový majiteľ nesprevádzkuje kúpalisko na pôvodné účely, musí ju ponúknuť pôvodnému vlastníkovi na spätný odpredaj. Ten v spomínanom období realizoval štyri kúpne zmluvy a aj za priľahlé pozemky utŕžil dohromady takmer 40 miliónov korún, čo v prepočte znamená čiastku 1 milión 327-tisíc eur. Čo sa týka samotného areálu kúpaliska, ten bolo možné odkúpiť za polovicu predajnej ceny. Ponuka Bane Thermal bola vo výške 785-tisíc eur. Rozdiel v kúpnej cene v prospech obce činil teda až 542-tisíc eur.
Odpoveď na otázku, z akých dôvodov sa odkúpenie nakoniec nerealizovalo, sme sa snažili získať od novej starostky Banky Tatiany Julinyovej. Tá uviedla, že odpovedať nám „môže, ale nemusí“. V súčasnosti sa k celej veci odmieta vyjadrovať a na ďalšiu otázku, kedy by mohla, reagovala: „Uvidíme.“ Zatiaľ sme nedostali od nej ani stanovisko na našu písomnú žiadosť, v ktorej sme sa odvolávali na zákon o slobodnom prístupe k informáciám – ten ich sprístupňovanie ukladá obciam ako povinnosť.
T. Julinyová sa pred tromi týždňami pre Piešťanský týždeň vyjadrila, že Sĺňavu chce obec v každom prípade späť a majiteľov firmy pozvala na rokovanie. Toto jednanie však podľa našich informácií odvolala. Záujem o účasť na stretnutí prejavil tiež novozvolený primátor Piešťan Miloš Tamajka.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 1-2, ktoré je v predaji od 7. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav