Animátorom roka sa stal Vrbovčan Dušan Sabo

  • Spravodajstvo / Región
  • 8. januára 2016, 09:11
  • Autor:Viera Dusíková

V Divadle Jána Palárika v Trnave odovzdali predstavitelia Trnavského samosprávneho kraja a Rady mládeže mladému Vrbovčanovi Dušanovi Sabovi najvyššie ocenenie za animátorstvo. Na galavečer v polovici decembra minulého roka prišli nielen jeho rodičia, ale i kamaráti z Parlamentu mladých mesta Vrbové.

Dušan v gala pózoval s cenou a šťastne sa usmieval. Čo sa za ňou skrýva? Kus odvahy, chuti pracovať a zháňať peniaze, byť v pohode aj vtedy, keď sa usmievať príliš nechce. A hlavne – makať na sebe a nezaspať na vavrínoch. Mnohí si ho pamätajú ešte zo školských čias, keď si pred rokmi vymenil na MDD stoličku s primátorom Vrbového. Teraz je poslancom mestského zastupiteľstva a šéfom parlamentu mladých v mestečku pod šikmou vežou.

► Ako ste sa k dostali k animátorstvu?

Odmalička som chcel cez leto chodiť do táborov zmysluplne vyplniť voľný čas. Vekom som si uvedomil, že už i ja dokážem vymyslieť rôzne hry a súťaže pre deti. Prečo neskúsiť animátorstvo? Mamina má kamarátku, organizátorku detských počítačových táborov Antre. Vzala ma do partie a neformálne – na vlastnej koži učila organizovať a zabezpečiť tábor. O rok som už pripravil denný letný tábor u nás doma. A po ňom sa rozbehol kolotoč táborov vo Vrbovom.

► Čo musí dobrý animátor zvládať? A kam až siaha?

Dobrý animátor je vždy pripravený odpovedať na zvedavé otázky detí. Má plnú hlavu hier a čerpá z nich či pri presune na obed, na ihrisku v prípade priaznivého počasia, ale i vo vnútri, keď vonku prší. A kam až musí siahnuť? Určite až na dno síl a ísť za cieľom, nájsť medzi priateľmi pomocníkov nepodrážajúcich nohy.

► Žiaľ, aj podrazníci sa v živote nachádzajú, ale nesmú vám vziať chuť do práce. Mimochodom, aké projekty ste viedli?

Stáli čitatelia Piešťanského týždňa si určite na nejaké spomenú, keďže ich propagujeme nielen na území nášho mestečka. Medzi najvydarenejšie patria denné letné tábory, pobytové tábory s partnerskými mestami, koncerty garážových kapiel, vybudovanie centra mladých vo Vrbovom, vypúšťanie lampiónov šťastia a veľa iných.

► Čo chystáte v práve sa začínajúcom roku 2016?

Naplánované podujatia závisia od financií. Sme občianske združenie, založené na podpore mesta, podnikateľov, nadácií. Zháňame financie písaním grantov i projektov. Chystáme sa skrášliť náš Klub mladých v Dome kultúry vo Vrbovom, spropagovať parlament mladých v základných školách, zúčastniť sa výmenných pobytov v zahraničí v rámci projektu Erasmus +. Máme dohodnutú spoluprácu s partnermi z Českej republiky, Nórska, Poľska a Maďarska. Projekty podávajú všetky zúčastnené strany, a keď aspoň niektoré vyjdú, celé leto budeme mať nabité aktivitami pre mladých nielen z Vrbového. Preto sa oplatí sledovať náš profil aj ostatným obyvateľom okresu.

► Populárne denné prázdninové pobyty pre deti sú tiež vo vašej ponuke?

Samozrejme, ale chystáme i športové popoludnia, či už na hrádzi vodnej nádrže Čerenec, alebo na iných verejných priestranstvách. Opäť plánujeme zorganizovať Šarkaniádu, vypúšťanie lampiónov šťastia, Rozprávkovú priehradu. Nápadov máme skutočne veľa, ale všetko záleží od financií a participácie ďalších mladých ľudí. Uvítame každého.

Šéf Parlamentu mladých mesta Vrbové s kolegami.

► Čo Vrbovému chýba? A ako by ste to riešili?

Najmenším chýbajú detské ihriská. To by sa však už čoskoro malo zmeniť. Viem si tiež predstaviť i workoutové ihrisko pre starších tínedžerov. Chceme sa spoločne s kolegami z parlamentu mladých zapájať do grantových výziev a zháňať prostriedky. Pre starších si viem vo Vrbovom predstaviť ľudové zábavy či stretnutia zamerané na poradenstvo z rôznych oblastí. Ďalšie nápady už neprezradím, nech sú Vrbovčania prekvapení, keď s projektmi uspejeme.

► Prezraďte vašu životnú filozofiu…

Mám rád svoju rodinu, priateľku Peťku, priateľov. Stoja pri mne a podporujú ma, bez nich sám nič nezvládnem. Držím sa myšlienky – Všetko sa dá, len treba chcieť!

VIZITKA

Meno: Dušan Sabo

Vek: 21

Škola: Ekonomicko-správní fakulta Masarykovej univerzity v Brne

Záujmy: volejbal, stolný tenis, stretávanie sa s priateľmi, kino, tanec, hudba, hľadanie a písanie grantov 🙂

Čo nemá rád:
Keď sa veci nehýbu a ľudia mu klamú do očí.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 5. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava