Zničili historickú hrobku vrbovských zemanov

  • Spravodajstvo
  • 24. októbra 2017, 11:31
  • Autor:Viera Dusíková

Historickú hrobku rodiny Sáli z prvej polovice 19. storočia na vrbovskom cintoríne poškodili. K devastácii mestom chránenej pamiatky došlo vo štvrtok 19. októbra a vinník sa sám priznal v pondelok 23. októbra.

Hrobku poškodil pracovník cintorína, keď údajne nedopatrením zavadil o už časom a prírodnými silami poznačený pomník. Ten sa následne rozpadol. Práce vykonával v rámci plánovanej revitalizácie cintorína – úpravy hrobových miest a záchrany historicky a pamiatkovo cenných hrobov a hrobiek. V priebehu týždňa chce mesto poškodenú hrobku opraviť.
Okolo hrobky, ktorej latinský nápis na pieskovcovom náhrobku prezrádzal mená i dátumy narodení i úmrtí príslušníkov rodiny Sáli, bola železná ohrada. Tá zmizla. Rozbitý náhrobok sa povaľoval ešte v piatok pri hrobke.
Okrem tejto hrobky zmizla z cintorína aj železná ohrada, ktorá označovala hrob zemianskej rodiny Boróci. „Keď som to uvidel, nechcel som veriť vlastným očiam. Nezvyknem kontaktovať médiá pre hocijakú hlúposť, ale toto ma tak rozčúlilo, že som napísal aj list primátorke Eme Maggiovej s otázkou, ako bude túto vážnu záležitosť, ktorá prekračuje hranice mesta, riešiť,“ povedal nám regionálny historik Marián Klčo.
Z jeho listu primátorke mesta Vrbové citujeme: „Upozorňujem vás, že prinajmenšom hrobka vrbovských zemepánov – komposesorov Sáliovcov patrí medzi Mestom Vrbovým chránené hroby. Podobná situácia sa už na cintoríne odohrala za úradovania exprimátora Jána Jánošku v roku 2013, keď boli poškodené náhrobky rodiny Emanuel a zničený náhrobok rodiny Obermajer. Vtedy bolo v tejto veci podané aj trestné oznámenie. Mesto Vrbové nemá až toľko pamiatok, aby si ich mohlo dovoliť takto svojvoľne ničiť. Viem si však predstaviť, aký rozruch by vyvolalo odstránenie čo len jedného obyčajného náhrobku na židovskom cintoríne.
Neviem, ako budete danú vec, ktorá presahuje hranice mesta, riešiť. Ja však budem kontaktovať aj inštitúcie zaoberajúce sa ochranou pamiatok v SR. V prípade Sáliho hrobky je už asi skaza neodvratná a nám tak ostali len oči na plač. Ako občana mesta ma takéto vandalské a nezákonné činy poburujú, a preto na ne takto reagujem.“
O vyjadrenie sme požiadali primátorku Emu Maggiovú. Celú záležitosť nám však na jej pokyn objasnil vedúci útvaru miestneho hospodárstva Marián Šmacho: „V rámci plánovanej revitalizácie cintorína, úpravy hrobových miest a záchrany historicky a pamiatkovo cenných hrobov a hrobiek sme prikročili k postupným úpravám vytypovaných hrobových miest.
V priebehu prác došlo aj na úpravu historickej hrobky rodiny Sáli. Išlo už o čiastočne poškodenú hrobku, ktorá pod vplyvom času a nepriaznivých klimatických podmienok postupne chátrala, čoho dôkazom je už v minulosti odpadnutá horná časť, konkrétne kamenný kríž. Pri prácach na predmetnom hrobe jeden zo zamestnancov nedopatrením zavadil o pomník, ktorý sa rozpadol. Nedošlo však k jeho devastácii, nakoľko pomník je opraviteľný.
Ešte v priebehu tohto týždňa budú vykonané práce súvisiace s jeho opravou a urobíme všetko, aby bol hrob daný do poriadku. Máme konkrétnu predstavu, ako to urobíme, a som presvedčený, že k spokojnosti všetkých.
Čo sa týka železných ohrád, nepotrebné alebo poškodené sa po demontáži odložia v zbernom dvore. Ktoré sa budú dať opraviť a ešte použiť, inštalujeme tam, kde ich budeme v budúcnosti potrebovať. Napríklad nedávno sme takúto ohradu poskytli PVOD Kočín, ktorého zamestnanci zrekonštruovali barónov hrob v Prašníku.“
Mesto Vrbové má prevádzkový poriadok pohrebísk. Sú v ňom definované mestom chránené hroby. Tých, ktorých náhrobné nápisy sú čitateľné a jasne rozpoznateľné, je spolu 33, no Vrbovčania si chránia aj ďalšie. V tabuľke pod číslom 29 sa v zozname nachádza zdevastovaná hrobka, o ktorej sa zmieňujeme: „Pavol Sále, vrbovský zemepán-komposesor; Dr. Ľudovít Szále, hlavný slúžny v Senici. V texte nápisu sa uvádza aj Mária Selešiová, ktorá bola manželkou vrbovského zemepána-komposesora Mateja Ravasa. Č. 150/12 – rodinná hrobka pôvodne slovenskej šľachtickej rodiny doloženej vo Vrbovom už v 17. storočí (Sali). Náhrobok je zhotovený z pieskovca. Sú na ňom osadené dve nápisné tabuľky s latinským textom.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava