Zaujímavosti o vtákoch ku dňu ich sviatku

  • Spravodajstvo
  • 4. apríla 2018, 08:25
  • Autor:pror

Prvý apríl je tradične spájaný s Medzinárodným dňom vtáctva. Oslavuje sa už od roku 1900 a dátum bol zámerne vybraný na obdobie, keď k nám prilieta najviac sťahovavých vtákov – vracajú sa na svoje hniezdiská.

Niektoré druhy sú medzi ľuďmi pomerne známe, viaceré dokonca opradené legendami (kuvik či iné sovy údajne prinášajúce smrť a podobne). Čoraz viac ľudí si však uvedomuje veľký prínos vtákov a ich význam v prírode. My prinášame „pikošky“, ktoré ste možno o našich operencoch nevedeli.
– Najmenšia sova, ktorá u nás žije, dorastá len do veľkosti vrabca. Je ňou kuvičok vrabčí.
– Naším najväčším dravcom je orliak morský s rozpätím krídel až takmer 2,5 metra a najväčšou sovou výr skalný s výškou 75 centimetrov a rozpätím krídel necelé dva metre.
– Životný priestor nachádza na Slovensku aj najťažší európsky lietajúci vták. Je ním drop fúzatý s hmotnosťou až 16 kilogramov.
– Žije u nás i najrýchlejší vták – je ním sokol sťahovavý, ktorý v strmhlavom lete dosahuje rýchlosť úctyhodných 320 kilometrov za hodinu.
– Najstarším jedincom vtáčieho druhu z našej voľnej prírody, o ktorom vieme, je orol skalný, ktorý sa dožil až 32 rokov. Nasleduje orliak morský (30) či orol kráľovský (26), ďalej sokol myšiar (20). Zo sov drží prvenstvo práve naša najväčšia sova – výr skalný (27). Plamienka driemavá sa dožíva 18 rokov.
– Naším najpočetnejším druhom je pinka lesná, hniezdi u nás tri až päť miliónov párov.
– Najmenej početným, a teda kriticky ohrozeným druhom, ktorý u nás hniezdi, je napríklad sokol červenonohý (päť párov v roku 2016) či drop veľký (hniezdenie je zriedkavé).
– Dravce a sovy sa živia hlodavcami a za rok dokážu zachrániť pred skazou až 1,5 ton obilia.
– Sokol rároh je jediným z našich druhov dravcov, ktorý má nohy aj ozobie modrej farby aj v dospelosti.
– V okolí ľudských obydlí žije možno viac druhov vtákov, ako si myslíte. Napríklad sova myšiarka ušatá tvorí v zime skupiny niekoľkých desiatok jedincov a počas roka tu i v menších počtoch hniezdi. Pri ľuďoch sa páči aj sokolovi myšiarovi, ten zahniezdi hoci v diere v paneláku alebo v črepníku medzi muškátmi.
– Najdlhšia trasa, ktorú prekonal európsky vtáčí druh počas migrácie, bola v prípade sokola červenonohého. Vďaka vysielačke sa potvrdila vzdialenosť 33-tisíc kilometrov.
– Veľa ľudí sa pýta, či po ľudskom dotyku vtáky svoje mláďatá neodvrhnú. Okrem supov nemá čuch v prípade väčšiny dravcov a sov takú dôležitú úlohu ako pri niektorých cicavcoch.
– Žiaden zo sokolov, ktoré u nás vychovávajú potomstvo, si nestavia vlastné hniezdo, takisto ani niektoré sovy. Sú odkázané na skalné steny, dutiny a hniezda iných druhov, predovšetkým strák, vrán, havranov.
– U niektorých druhov je vyvinutý takzvaný kainizmus. Pojem vychádza zo známeho biblického príbehu o Kainovi a Ábelovi. Samica orla skalného alebo krikľavého väčšinou znesie dve vajcia. Z nich sa vyliahnu s časovým posunom dva až tri dni dve malé orlíčatá, čím staršie mláďa získa výhodu. Voči slabšiemu súrodencovi je agresívne a útočí na neho, nepustí ho k potrave, až kým mladšie mláďa nezahynie. Kainizmus je nepriamo pozorovaný aj u iných druhov, najmä v prípade zhoršeného prístupu k potrave, keď dospelý pár zvláda vychovať len jedno mláďa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava