Z nového vlastníka kaštieľa má radosť obec i pamiatkari

  • Spravodajstvo
  • 27. júla 2017, 08:07
  • Autor:Gabo Kopúnek

Renesančný kaštieľ v Moravanoch nad Váhom má konečne majiteľa, ktorý má záujem zachrániť túto národnú kultúrnu pamiatku. Objekty kaštieľa, priľahlých budov i rozľahlého parku chátrajú niekoľko rokov a stali sa útočiskom vandalov a bezdomovcov.

Keď bol vlastníkom kaštieľa štát, využívali ho na svoje pracovné pobyty slovenskí výtvarníci. Po nežnej revolúcii však nastali zmeny, ktoré kaštieľ i park výrazne poznačili. Nádej na obnovu zašlej slávy mu však nezabezpečili ani zahraniční majitelia. Teraz je situácia iná, kaštieľ už vyše mesiaca vlastní firma zo Žiliny, Juris Doctor, za ktorú sa správe kaštieľa venuje Róbert Vydra. Podľa našich informácií nešla táto spoločnosť do neznámych vôd, čo treba s kaštieľom a parkom robiť, vopred vyzvedala na Krajskom pamiatkovom úrade (KPÚ) v Trnave.

Pamiatkari o novom majiteľovi už vedia a robia všetko, aby sa pri rekonštrukcii a revitalizácii nič nezanedbalo. „Práce budeme usmerňovať metodicky s pravidelným dozorom a s pripomienkami, aby všetky zásahy na budove i v parku boli odborné,“ informovala nás Alexandra Jakabšicová z KPÚ Trnava. Ako dodala, nový majiteľ zatiaľ robí len čistiace práce, ktoré na čas od tohto týždňa prerušil. „Ako prvé sme mu nariadili opraviť tehlový plot, aby sa do areálu či budovy kaštieľa nedostali nepovolané osoby,“ dodala A. Jakabšicová.

Takto to vo vnútri vyzeralo pred dvomi rokmi.

„O nejakom zámere je zatiaľ predčasné hovoriť. Technický stav objektu nie je jasný, najprv sa musí uskutočniť pamiatkový výskum a ďalšie posúdenia,“ povedal pre MY Trnavské noviny R. Vydra. Hoci o svojich ďalších plánoch hovoriť zatiaľ príliš nechcel, počas leta by rád urobil novú strechu, aby do objektu už viac nezatekalo.

Zmenu vlastníka víta aj obec. „Kaštieľ nám chátral pred očami. Konečne zaň bude niekto zodpovedný, kto bude aj pre obec partnerom,“ poznamenal pre MY Peter Hulman, starosta Moravian nad Váhom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj