Z nórskeho Frida bude madunický záchranár

  • Spravodajstvo
  • 8. februára 2018, 12:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zanietený kynológ Matej Šiška z Maduníc chová psa, ktorého plemeno by ste na Slovensku márne hľadali. Štvornohý chlpáč Frido je čistokrvný nórsky lundehund a v krajine jeho pôvodu ho považujú za národný poklad. Frido však na ozdobu slúžiť nebude, má sa z neho stať plnohodnotný štvornohý záchranár.

a priviesť ho na Slovensko nebolo podľa Mateja ani trochu jednoduché. Kým ho do vlastníctva získal, čakalo ho množstvo byrokratickej agendy. Najdôležitejšie ale bolo presvedčiť Nórov, že na Slovensku bude v dobrých rukách. „Východná Európa má u tamojších chovateľov zlú povesť. Považujú nás za pašerákov a množiteľov psov,“ vysvetlil nám Matej Šiška.

Šesť prstov na Fridových labkách z neho robí obratného skalolezca.

Nakoniec sa mu to však podarilo a Frido je už niekoľko týždňov u svojho majiteľa v Maduniciach. Toto zatiaľ štvormesačné neposedné psí-ča sa však v budúcnosti má stať serióznym štvornohým záchranárom určeným pre vyhľadávanie ľudí v závaloch po zemetraseniach či iných živelných pohromách.
Nórsky lundehund je pôvodne lovecký pes.

Predurčujú ho k tomu i jeho telesné schopnosti. Nórsky lundehund je pôvodne lovecký pes a dorastá do výšky okolo 35 centimetrov. Nóri ho využívali na lovenie aliek – drobných vtákov, ktoré hniezdia na morských útesoch. Na každej labke má šesť prstov, hlavu dokáže zakloniť až na chrbát. Navyše má ako jediné psie plemeno na svete kľúčne kosti, takže dokáže rozpažiť predné labky. Vie tiež úplne uzavrieť ušné laloky a zrolovať uši.
Vďaka jedinečným kľúčnym kostiam dokáže nórsky lundehund labky rozpažiť obdobne ako človek.

Alky sú dnes už chráneným druhom vodného vtáctva, ale lundehundom schopnosti získané pri ich love zostali. „Je to veľmi vzácne plemeno. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia ich na svete bolo asi šesťdesiat. Momentálne sa počet odhaduje na dvetisíc kusov,“ uviedol kynológ Šiška, ktorý sa stará o psov – záchranárov. Doma má ešte dve sučky labradorského retrievera a sučku boserona. Frido podľa neho do svorky dobre zapadol a pomaly sa učí. Zatiaľ je však veľmi hravý a najmä neskutočne pahltný.
Fridov výcvik na ozajstného záchranára potrvá podľa Mateja rok a pol a je pre neho veľkou kynologickou výzvou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel