Výrub stromov vo Vrbovom rozhneval obyvateľov

  • Spravodajstvo
  • 15. marca 2017, 13:27
  • Autor:am

Uplynulý týždeň sa v meste pod šikmou vežou niesol v duchu výrubu drevín. Mestu Vrbové bolo schválené odstránenie 44 kusov stromov vo viacerých lokalitách, pričom išlo o Ulicu M. Beňovského, Vinohradnícku či Námestie J. Emanuela alebo mestský cintorín.

O výrube informovali vrbovskí aktivisti prostredníctvom facebookovej stránky. Tam sa napokon rozvinula prudká diskusia, odsudzujúca konanie mestskej radnice. Podľa obyvateľov sa namiesto ošetrovania a orezov drevín uskutočnil rovno výrub. Miestnym sa nepáčil ani postup, oznámenie o výrube vraj bolo zverejnené len v obci Ostrov a Vrbovčania mali preto obmedzený prístup k vyjadreniu sa k vzniknutej situácii.

Keďže výruby sa väčšinou nedejú „len tak“, rozhodli sme sa o stanovisko požiadať priamo vrbovskú radnicu, aby dôvody vyrezania drevín mohli radní objasniť a svojich obyvateľov prostredníctvom Piešťanského týždňa upokojiť. Na otázky nám však nik neodpovedal a na základe telefonického rozhovoru sme sa dozvedeli len to, že výruby sa vždy uskutočňujú z „nejakého dôvodu“ či na žiadosti obyvateľov a na webovej stránke vraj materiály k tomu súčasnému nájdeme.

Mesto teda uviedlo v žiadosti o výrub, že návrh je podaný z podnetu občanov mesta, obhliadky pracovníka mestského úradu a z dôvodu realizácie elektrickej prípojky. Hlavný dôvod na výrub mal byť zlý zdravotný stav drevín, ktoré majú malú pravdepodobnosť prežitia a hrozí bezprostredné nebezpečenstvo ohrozovania zdravia, života a majetku. „Dreviny v našom meste boli vysadené prevažne v 60.-80. rokoch, teda za socializmu. Boli to najmä listnaté dreviny – brezy, topole, lipy, slivky, vŕby – a ihličnany smreky a borovice. Brezy, topole aj slivky sú krátkoveké dreviny do 50 rokov života. Ovocné dreviny – slivky, orechy, čerešne – do zastavaných miest nepatria z dôvodu padania ovocia a nebezpečenstva uštipnutia hmyzom,“ uviedla v písomnom vyjadrení o výrube Ľubica Babiarová z útvaru výstavby, územného plánovania, dopravy a životného prostredia. Od týchto rokov sa vraj dreviny v meste nesadili a potrvá 10-20 rokov, kým mladé stromčeky vyrastú.

Takto vyzeral mestský cintorín pri pohľade zo Šteruskej ulice pred výrubom.

Konanie sa začalo koncom januára, na začiatku februára spresnili počet drevín. Štyri sofory rástli medzi hrobovými miestami, v preschnutých lipách sa mali tvoriť dutiny a praskliny, slivky a agát na Beňovského ulici mali byť taktiež v zlom stave a k tomu malo plodmi znečisťovať chodník a komunikáciu. V ďalších častiach mesta išlo o čerešne, orech, jaseň, vŕbu či kroviny.

Výrub bol schválený, termín určený do konca vegetačného obdobia, teda do 31. marca. Náhradná výsadba sa má uskutočniť do konca roka 2018, pričom má ísť o 88 stromov typu orech, lipa, javor, gaštan… Výrub spolu s nasadením zatiaľ ôsmich orechov vyšiel mestskú kasu na 9500 eur. „Z drevín, ktorých výrub realizuje mesto, sa drevná hmota drví, dáva sa prefermentovať a ukladá sa do hnojiska na PD Vrbové. Drevná hmota z drevín, ktoré mesto objednáva, je zhodnocovaná v cene,“ konštatovala Ľ. Babiarová. Zároveň uviedla, že stromčeky pre novorodencov, ktoré mesto vysadilo v minulom roku, už ktosi stihol polámať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 14. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava