Vrbovské podzemie ukrýva mnoho príbehov z vojny

  • História
  • 10. mája 2017, 09:54
  • Autor:am/Vrbové Online

Mnohé prenasledované rodiny sa v časoch druhej svetovej vojny všemožne snažili ukryť pred nacistickým terorom a deportáciami do pracovných a koncentračných táborov, ktoré vo väčšine prípadov znamenali poslednú životnú zastávku. Inak to nebolo ani v mestečku pod šikmou vežou. Aktivistom z facebookovej stránky Vrbové Online sa podarilo nazrieť do tajných pivničných priestorov, ktoré zachránili život liehovarníkovi Eugenovi Herzogovi.

Ako uvádza spomínaný portál, pivnicu v dome na Ulici M. R. Štefánika v súčasnosti vlastní rodina Kratochvílovcov. Pred deportáciami židov z Vrbového patril tento dom rodine Herzogovcov. Tá vlastnila aj domy oproti, teda dnes už bývalý Vetes, kde prevádzkovala Prvú vrbovskú pálenicu a továreň na liehoviny.

Podľa stále zachovalého zdobenia fasády vraj išlo o bohatšiu židovskú rodinu. Philip Herzog vyrábal víno dokonca aj pre rakúsko-uhorský cisársky dvor a za jeho zručnosť v oblasti vinárstva mu Franz-Josef dokonca udelil šľachtický titul barón.

Philipov vnuk Eugen sa počas druhej svetovej vojny skrýval práve v tajnej komore pivnice na Ulici M. R. Štefánika. Komora bola oddelená od pivnice múrom. Z nej viedla na povrch úniková šachta, ktorou Eugen po vojne unikol. Šachta slúžila aj ako prístupová cesta pre hrdinskú domácu paniu, ktorá ukrývajúcemu sa Eugenovi nosila jedlo. Po vojne liehovarník však na Slovensku neostal, ale pre nadchádzajúci komunistický režim v roku 1948 vzal čosi viac než šatstvo a usídlil sa v USA. Do New Yorku dorazil so svojou ženou Sidóniou, ich šiestimi deťmi a dvomi vojnovými sirotami.

Za prevaleným múrom sa nachádzala tajná komora.

„‚Výlet‘ bol skvelý a vďaka nemu sme opäť poodhalili kus neznámej histórie Vrbového. Bolo to aj dobrodružstvo, pretože som liezol cez tajnú šachtu, no zároveň to bolo mrazivé, keď si človek uvedomil, že tu roky vojny strávil človek v strachu o život. Teraz to vnímame ako dobrodružstvo s úsmevom na konci výletu, no v dobách, keď pivnicu a šachtu bolo treba, do smiechu nebolo. Ako memento si to treba uvedomiť najmä v súčasnosti, keď podľa prieskumov dosahuje politická strana radikálov hrozivú desaťpercentnú podporu,“ uviedol Ľubomír Dunajčík z Vrbové Online, ktorý si pivnicu prezrel osobne.

Pivnicu na Ulici M. R. Štefánika pravidelne navštevujú židia z USA v rámci svojej spomienkovej návštevy Vrbového. Iným spôsobom využívaná nie je.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 9. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel