Vraky trápia nielen občanov

  • Spravodajstvo
  • 29. novembra 2017, 07:22
  • Autor:Daniela Serišová

Obyvateľov Ratnoviec trápia i rozčuľujú odstavené vraky áut v obci. Špatia nielen stred obce, ale prekážajú aj pri kostole. Podľa ich slov na automobiloch nik nejazdí.

Prvé parkovisko s odstavenými staršími autami je v centre obce takmer oproti obecnému úradu. Z vozidiel sa veľmi nedá zistiť, ktoré tam stoja už dlhšiu dobu, pokiaľ nemajú prázdne pneumatiky či spustené okná. Podľa Ratnovčanov tam majitelia áut zatiaľ iba parkujú. Provizórne vrakovisko je však aj vyššie v obci, kúsok od kostola na menšom parkovisku. Tu už jasne na vozidlách staršieho dátumu výroby vidieť, že tam nie sú iba pár dní. Všetky autá mali dokonca poprerezávané pneumatiky a na dverách červenou farbou nakreslené kríže. Kolesá vraj niekto poškodil iba nedávno.
Obyvatelia nielen okolitých domov, ale aj ostatní dedinčania sú so situáciou veľmi nespokojní. „Naši rómski spoluobčania začali zbierať staré autá. Na niektorých jazdia, niektoré už stoja aj dva roky na parkovisku blízko môjho domu. Ľudia sa už sťažovali, že im tam zavadzajú a že z áut vyteká olej. Lenže starosta povedal, že je to verejné priestranstvo, tak on s tým nič nespraví,“ posťažovala sa Alžbeta Slaná.

Odstavná plocha pri kostole už na pohľad vyzerá ako vrakovisko. Poškodené vozidlá špatia obec a zaberajú miesto.

Starosta obce Peter Gogol si s tým nevie rady. Do telefónu nám len uviedol, že môže konať iba v medziach zákona a pokiaľ má vozidlo poznávaciu značku, má aj majiteľa a nemôže s ním nič spraviť. V prípade, že sa občania chcú vrakov zbaviť, majú volať na políciu a nahlásiť poznávaciu značku. Len policajti dokážu vypátrať majiteľa auta. Pokiaľ neexistuje rukolapný dôkaz o tom, kto tam auto odstavil, je nemožné ho vypátrať.
Muži zákona sa ale väčšinou dopátrajú iba k pôvodnému majiteľovi, ktorý bol rád, že sa auta zbavil, a netuší, že je niekde nepojazdné odstavené.
S rovnakými prípadmi sa stretávajú vo viacerých obciach či mestách, každý to rieši po svojom. Na nepoužívané autá môže dať obec oznam, že ak ho majiteľ neodstráni, urobí tak obec na jeho náklady. Najjednoduchšie je však na inkriminované miesta dať zákazové dopravné značky a osadiť bezpečnostné kamery.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel