Vianočný rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 22. decembra 2017, 08:35
  • Autor:pm

Druhá polovica decembra je pre rybárov tým najsmutnejším obdobím. Drvivá väčšina to už zabalila, ale stále sa nájdu otužilci, ktorí sa vyberú k vode v snahe uloviť vianočného kapríka.

Samozrejme, ak im to podmienky dovolia. Ak máme teplejší rok, jazerá na čas rozmrznú aj v decembri. To ale neznamená, že automaticky ulovíme aj rybu.
Zimný spánok
Ryba ako živočích nie je teplokrvná, to znamená, jej metabolizmus je úzko spojený s vonkajším prostredím. Ak teplota vody klesne k nule, ryba sa dostáva do tzv. zimného spánku. Zdržuje sa v húfe v jednej časti jazera, potravu takmer vôbec neprijíma.
Zlom môže nastať vtedy, ak teplota vzduchu a tým pádom aj vody stúpne čo len o jeden stupeň. Ryba sa zaktivizuje a môžeme čakať záber. Ale len prípade, že vieme, kde ryby v tomto období hľadať a čo im ponúknuť.
V chladnej vode ryba trávi potravu aj 24 hodín, preto je masívne kŕmenie zbytočné. Ryby totiž nakŕmime a ony prestanú brať.
Kde zimujú ryby?
Ťažká otázka. Niekto by si myslel, že určite v tých najhlbších miestach na dne, kde je teplota vody stále rovnaká. Omyl. Ryby zimujú na rôznych miestach, často v stĺpci vody. Niekedy nie je teplota vody najvyššia práve pri dne. Určite im ale nevadia prekážky pod vodou.
Ak chceme byť úspešní, ryby musíme hľadať. To znamená nesedieť celý deň na jednom mieste, ak nemáme záber. Miesta treba striedať a k tomu treba prispôsobiť aj našu výbavu. Obmedzme sa na minimum a berme si so sebou veci, ktoré dokážeme rýchlo pobaliť. Lebo ak nemáme hodinu záber, musíme ryby hľadať inde. To platí hlavne u kaprovitých rýb.
V decembri sa stále dajú loviť dravce. Či už prívlačou, alebo na živé, či mŕtve rybky. Čas záberov sa však presúva z večera na deň. Presnejšie povedané, v zime nikdy neviete, kedy vám dravec zaberie. Šťuka, zubáč, ostriež sú stále aktívne, ale najlepšie sa v tomto období loví jalec hlavatý.

Zimný lov v rieke má určite svoje čaro.

Čo ponúknuť jalcovi?
Najjednoduchšou a najprístupnejšou nástrahou v zimnom období je kuracia pečeň. Najskôr vám na ňu zaberie jalec, ale nie je vylúčené, že zachutí aj iným rybám. Takže, ak si chcete zarybárčiť na riekach, nezabudnite si pribaliť túto lahôdku. Nechutí len ľuďom, milujú ju aj ryby.
Ďalšou nástrahou, ktorou jalec určite nepohrdne, sú črievka z hydiny. Tí chúlostivejší si ich môžu aj umyť, jalcom pochutia aj také. Samozrejme, jalce sa dajú úspešne loviť i na živú rybku alebo jej časti. Je to veľmi pažravá ryba, ale treba vedieť, kde ju hľadať.
Najlepšími miestami na lov sú úseky riek pod elektrárňami, kde sa voda počas roku okysličuje. Jalec je vo všeobecnosti ryba rýchlych úsekov, to platí aj v zime. Kaskády, kamenné hrádze, krútňavy, to všetko sú miesta, kde ich nájdeme.
Ako sme už spomenuli na začiatku, väčšina rybárov na konci roka oddychuje. Ale v žiadnom prípade nesmieme zabúdať na povinnosti, ktoré rybárom vyplývajú z právnych noriem.
Jednou z nich je odovzdanie riadne vyplneného prehľadu o úlovkoch. Tento je potrebné odovzdať najneskôr do 15. januára nasledujúceho roka. Kto tak neurobí, tomu nebude v nasledujúcom roku vydané povolenie na rybolov. Jednoducho povedané, kto neodovzdá – ten rok nechytá. Využime preto sviatky aj na to, aby sme si v pokoji vyplnili prehľady o úlovkoch.
Ak všetko zamrzne a k vode sa ísť nedá, stále je tu pre vás aj internetová relácia Rybárska televízia. V nej sa dozviete všetko aktuálne. Stačí iba kliknúť na www.sports.sk. V archíve relácie si môžete užiť rybačku kedykoľvek a vrátiť sa do teplých letných dní.
Šťastné a veselé Vianoce.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava