V Piešťanoch padali minulý týždeň mrazivé rekordy

  • Spravodajstvo
  • 16. mája 2017, 14:11
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Pankrác, Servác, Bonifác – zamrznutí svätí, Žofia ich utvrdí a Urban uzavrie. Tak znie známa slovenská pranostika a svoju platnosť v minulom týždni v plnej miere aj potvrdila. Ovocinári tak mali už piatu noc v tomto roku plné ruky práce pri zachraňovaní úrody pred mrazom. V Piešťanoch dokonca padali mínusové rekordy a po Kuchyni na Záhorí a bratislavskej Kolibe sa v noci z utorka 9. na stredu 10. mája stali tretím najchladnejším miestom na západnom Slovensku.

Noc z utorka na stredu sa opäť stala pohromou pre ovocinárov. A pri porovnaní meraní z 10. mája v uplynulých desiatkach rokov dokonca padali mínusové rekordy. Meteorologická stanica na piešťanskom letisku vo výške dvoch metrov zaznamenala na tento májový deň mrazivý rekord s hodnotou -2,2 °C. Tesne nad zemou to bolo až -5,4 °C. Kým mráz vo výške dvoch metrov ohrozoval ovocné stromy, ten prízemný útočil na rozkvitnuté jahody. „Najbližšie dni ukážu, do akej miery poškodil kvety jahôd. Ovocné stromy sa nám vďaka opatreniam zrejme podarilo zachrániť. Jahody sme mali pozakrývané flísovými dekami,“ vysvetlil nám situáciu Marián Varga, konateľ ovocinárskej spoločnosti Plantex z Veselého.

Nič však nie je zadarmo, a aj keď ovocinári poučení jarnými mrazmi z minulého roka nakúpili i modernú techniku, už dnes vedia vyčísliť, koľko ich to všetko stálo. „Použili sme protimrazový postrek, parafínové sviece na ohrev vzduchu, ale aj zariadenie na tvorbu hmly. To dokáže vyrobiť hmlu z potravinového glycerínu a vody. Hmla siaha do troch až štyroch metrov a zabraňuje klesnúť mrazivému vzduchu medzi stromy. Materiál, ale aj ľudia nás k dnešnému dňu stáli viac ako pol milióna eur. Najhoršie však je, že zásoby parafínových svietnikov sme už vyčerpali. Ak by sa mrazy ešte opakovali, v sadoch už nemáme čím vzduch ohrievať,“ dodal M. Varga.

Použitý bol protimrazový postrek, parafínové sviece i zariadenie na tvorbu hmly.

Májové mrazy nie sú podľa klimatológa Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavla Faška ničím výnimočným, o čom svedčí i vznik starej ľudovej pranostiky o troch zamrznutých. Za obdobie dvadsať rokov dozadu však na území Slovenska Pankrác, Servác a Bonifác svoju mrazivú povesť potvrdili len v posledných dvoch rokoch. V minulosti podľa klimatológa to však bol celkom bežný jav a opakoval sa pravidelne. V tomto roku najväčšie škody neurobili mraziví muži, ale spôsobil to najmä nadpriemerne teplý marec, ktorý bol druhý najteplejší v histórii zaznamenávania teplôt. „To spôsobilo predčasné prebudenie prírody zo zimného spánku a aprílové a májové mrazivé dni ju následne zastihli už v pokročilom vegetačnom období, čo napáchalo najväčšie škody v ovocných sadoch v teplejších oblastiach Slovenska,“ vysvetlil nám Pavel Faško.

A tak kým v minulom týždni z utorka na stredu zaznamenali meteorologické stanice na západnom Slovensku v dvoch metroch nad zemou teploty okolo -2 °C, vo výške piatich centimetrov boli už rozdiely v regióne väčšie. Záporné prvenstvo dosiahla Kuchyňa na Záhorí s nameranou teplotou nad zemou na 10. máj rekordných -8,7 °C, za ňou sa umiestnili bratislavská Koliba s -6,1 °C a tretiu priečku zaujali Piešťany s -5,4 °C. Hurbanovo s najteplejšími priemernými teplotami v roku na Slovensku zaznamenalo 10. mája prízemný mráz -3,5 °C.

To by sa však už malo podľa P. Faška zmeniť a denné tepoty vystúpia nad dvadsať stupňov bez nočných mrazov. „Máj patrí k štyrom mesiacom v roku, u ktorých sa z dlhodobých meraní ukazuje, že jeho priemerná teplota vzrástla oproti minulosti o jeden stupeň. Ľudia si už zvykli, že máj má aj dni, ktoré sú svojou teplotou takmer letné. Mrazivé rána, ako dokazujú aj pranostiky, však k nemu patria. A tak, ak budeme veriť múdrostiam našich prarodičov a traja zamrznutí so Žofiou predviedli, čo dokážu, sa nedá v tomto duchu vylúčiť, že sa 25. mája predvedie mrazivo aj Urban,“ dodal klimatológ.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 16. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava