V moravianskom kaštieli radi prichýlia umelcov

  • Spravodajstvo
  • 1. februára 2018, 17:55
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Renesančný kaštieľ v Moravanoch nad Váhom, donedávna nazývaný i kaštieľom duchov, je konečne po rokoch na ceste získať svoju pôvodnú honosnú tvár. Starajú sa o to jeho noví majitelia Petra a Róbert Vydrovci.

To, čo v objekte od leta minulého roka zrealizovali, keď kaštieľ aj s priľahlým parkom získali, predstavili umeleckej i novinárskej verejnosti v utorok 23. januára. Aspoň sčasti tak naprávajú v umeleckých kruhoch pošramotené meno piešťanského regiónu, zapríčinené kontroverzným zásahom primátora Miloša Tamajku do koncepcie výstavy slávneho českého umelca v piešťanskej mestskej galérii.

Medzi prvými krokmi pri opravách bola sanácia zatekajúcej strechy.

Návrat do života, návrat k umeniu znelo motto predstavenia pokroku, ktorý manželská dvojica Petra a Róbert Vydrovci v kaštieli od leta dosiahli. „Kaštieľ Moravany sme vždy obdivovali pre jeho krásu a historicko-architektonickú hodnotu. V predchádzajúcich obdobiach sa postupne zmenil na ruinu, čomu sme sa nechceli len tak nečinne prizerať. Keďže sme obaja povolaním právnici, hľadali sme spôsoby, ako vyriešiť komplikované právne vzťahy, ktoré desaťročia bránili akémukoľvek nakladaniu s kaštieľom. To sa nám po niekoľkoročnom úsilí v lete 2017 podarilo,“ objasnil súčasnú situáciu s kaštieľom jeho nový spoluvlastník Róbert Vydra.
Aj budúcnosť kaštieľa by sa mala podľa nových majiteľov uberať smerom, z ktorého pred desiatkami rokov zišiel ako niekdajšie sídlo slovenskej umeleckej obce. „Vzhľadom na symboliku Moravianskej venuše a obdobie využitia kaštieľa ako domova slovenských výtvarných umelcov a architektov týmto podávame ruku celej výtvarnej a architektonickej obci,“ dodal R. Vydra.
Petra a Róbert Vydrovci sa rozhodli kaštieľ zrekonštruovať.

A jeho zámer smerovania kaštieľa pri obnovení potvrdzovala i skladba pozvaných hostí. Medzi nimi nechýbali umeleckí teoretici, samotní umelci a architekti, ktorých reprezentoval najmä architekt Jozef Danák, autor dizajnu slovenskej expozície na výstave EXPO 2017, ale i najčerstvejší držiteľ Krištáľového krídla za umenie sochár Juraj Čutek.
A tí aj prispeli svojimi dielami na prvý galerijný počin v dočasne sprístupnenom prízemí renesančného kaštieľa, kde bolo možné zhliadnuť v upratanom interiéri ich diela, rovnako tiež diela Tibora Bártfaya či Drahomíra Prihela.
Interiér je kompletne uprataný a rekonštrukčné práce sú už vidieť.

V budúcnosti by okrem návratu života do objektu kaštieľa chceli jeho noví majitelia prilákať i začínajúcich umelcov vytvorením špecializovaných ateliérov s potrebnou technikou, ako sú kaligrafické tlačiarenské stroje, ale aj veľkorozmerný ateliér pre sochárov, ktorý plánujú zriadiť priamo v Piešťanoch.
„Rekonštrukciu máme rozdelenú na štyri etapy. Prvý zrekonštruovaný priestor jazdiarne by sme ako galériu chceli otvoriť už v lete. A v ďalšom pokračovať ostatnými objektmi. Poradie nie je určené, ale berieme tento objekt ako celok vrátane zámockého parku,“ vysvetlil nám R. Vydra.
Kaštieľ v Moravanoch nad Váhom bude slúžiť umelcom, ale aj verejnosti.

Okrem útočiska pre umelcov by mal byť kaštieľ prístupný aj verejnosti. „Rozsah a spôsob ešte musíme premyslieť. Verejnosť tu radi privítame, no z verejného prístupu máme i obavy. V lete sme vyčistili a upratali park. Stálo to množstvo hodín práce. A len čo sme objekt nakrátko opustili, tak uprostred parku na čerstvo pokosenú trávu nám niekto vyklopil obrovskú hromadu komunálneho odpadu,“ opisoval rozčarovanie nad počínaním verejnosti nový spoluvlastník kaštieľa.
Za tých niekoľko mesiacov, čo sa „panstva“ na renesančnom moravianskom kaštieli chopili manželia Vydrovci, sa im podarilo vyčistiť nádvorie od náletových drevín, dlažbu od nánosov hliny, vyviezť desiatky ton odpadu z útrob historickej budovy a zabezpečiť strechu proti zatekaniu. Ďalšie práce podľa slov majiteľov budú závisieť od množstva financií, ktoré budú mať k dispozícii. Spoliehajú sa na dotačné programy, ale podľa slov R. Vydru pomôcť chcú i privátni slovenskí investori.
V zrekonštruovanej koniarni noví majitelia privítali novinárov i osobnosti umenia.

„Okrem využitia pre umelcov by tu mohli vzniknúť reprezentačné priestory pre konanie svadobných obradov. Objekt obsahuje aj zhruba dve desiatky izieb určených pre ubytovanie, takže je tu priestor i pre komerčné účely využitia, ale to všetko ukáže až čas, ako budeme v rekonštrukčných prácach napredovať,“ dodal R. Vydra.
Úprimný záujem o záchranu národnej kultúrnej pamiatky však noví majitelia prejavili už svojimi činmi. Nielen tým, že uprataním sa kaštieľ po rokoch zmenil na nepoznanie, ale i už dnes zrekonštruovaná zámocká koniareň mohla dôstojne privítať novinárov a umeleckú verejnosť k prezentácii zámerov nových majiteľov kaštieľa.


KAŠTIEĽ V MORAVANOCH NAD VÁHOM
Monumentálny kaštieľ Motešických v stredoveku, v dobe svojho vzniku, pozostával z dvoch samostatných budov, scelených až renesančnou prestavbou koncom 16. storočia, ktorá bola rozhodujúca aj pre jeho dnešný vzhľad. V 18. storočí bol barokovo upravený. Na mieste východnej bašty, zbúranej začiatkom 18. storočia, dali Čákiovci postaviť kaplnku, ktorej bolo 30. mája 1757 generálnym urbárom Ostrihomského arcibiskupstva udelené privilégium na slúženie svätých omší.

Manželia Vydrovci získali do vlastníctva okrem kaštieľa aj zámocký park.

Pomerne veľké úpravy kaštieľa sa uskutočnili v druhej polovici 19. storočia. V roku 1881 do povalového priestoru vstavali tretie podlažie a na východnej strane pristavali vežu. V rokoch 1964 až 1970 bol kaštieľ obnovený podľa projektu Karola Chudomelku zo Stavoprojektu Bratislava pre Domov slovenských výtvarných umelcov a architektov v správe Slovenského fondu výtvarných umení. Od predaja zahraničným fyzickým osobám v roku 2006 kaštieľ chátral.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav