Umelcov z Piešťan vyháňajú, v Moravanoch ich prichýlia

  • Spravodajstvo
  • 24. januára 2018, 20:30
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Renesančný kaštieľ v Moravanoch nad Váhom, donedávna nazývaný i kaštieľom duchov, je konečne po rokoch na ceste získať svoju pôvodnú honosnú tvár. Starajú sa o to jeho noví majitelia Petra a Róbert Vydrovci.

To, čo v objekte od leta minulého roku zrealizovali, keď kaštieľ aj s priľahlým parkom získali, predstavili umeleckej i novinárskej verejnosti v utorok 23. januára. Aspoň z časti tak naprávajú v umeleckých kruhoch pošramotené meno piešťanského regiónu, zapríčinené kontroverzným zásahom primátora Miloša Tamajku do koncepcie výstavy slávneho českého umelca v piešťanskej mestskej galérii.
Návrat do života, návrat k umeniu znelo motto predstavenia pokroku, ktorý manželská dvojica Petra a Róbert Vydrovci v kaštieli od leta dosiahli. „Kaštieľ Moravany sme vždy obdivovali pre jeho krásu a historicko-architektonickú hodnotu. V predchádzajúcich obdobiach sa postupne zmenil na ruinu, čomu sme sa nechceli len tak nečinne prizerať. Keďže sme obaja povolaním právnici, hľadali sme spôsoby, ako vyriešiť komplikované právne vzťahy, ktoré desaťročia bránili akémukoľvek nakladaniu s kaštieľom. To sa nám po niekoľkoročnom úsilí v lete 2017 podarilo,“ objasnil súčasnú situáciu s kaštieľom jeho nový spoluvlastník Róbert Vydra.
Aj budúcnosť kaštieľa by sa mala podľa nových majiteľov uberať smerom, z ktorého pred desiatkami rokov zišiel ako niekdajšie sídlo slovenskej umeleckej obce. „Vzhľadom na symboliku Moravianskej venuše a obdobie využitia kaštieľa ako domova slovenských výtvarných umelcov a architektov, týmto podávame ruku celej výtvarnej a architektonickej obci,“ dodal Róbert Vydra.
Viac informácií prinesieme v najnovšom vydaní Piešťanského týždňa 30. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav