Tuju v Drahovciach vztýčili hasiči

  • Nezaradené
  • 3. mája 2016, 08:33
  • Autor:vd

Námestie pred obecným úradom v Drahovciach sa v predvečer prvého mája začalo napĺňať ľuďmi, ktorí nechceli zmeškať stavanie mája. Speváčky a harmonikár Kolovrátka v drahovskom kroji vyčkali, kým si ľudia posadajú, a hudobná skupina Coverage dohrá úvodné tóny. Dobrovoľní hasiči, ktorí mali o pár minút bez špeciálnej techniky, len tak, ako to robili ich predkovia, vztýčiť nad hlavami divákov máj, netrpezlivo vyčvateľovkávali na pokyn.

O chvíľu sa všetko začalo. Najskôr zaspieval Kolovrátok. „Červená ružička, čo sa nerozvíjaš, frajárenka moja, čo smutné oči máš…“ Potom žienky vyparádené v ľudových krojoch pristúpili k máju a so spevom na perách priväzovali pestré stuhy. Hasiči májový strom podvihli, aby ho ozdobili rovnomerne z každej strany. „Je krásny, ale aj tak tam niečo chýba! Hore má byť fľaša,“ žartoval okoloidúci. V obci použili obyvatelia na okrasu tuju. „Podľa toho, ako vyzerá, rátal by som, že je z cintorína,“ hádal starší muž. Hasiči mu dali za pravdu.

Kým máj postavili na pokyn Miroslava Ledeckého, ktorý v neprítomnosti starostu riadil celú parádu, opakovali pokus trikrát. Gazda im ponúkal víno z krčahu, aby nabrali silu. „Bez spolupráce by sa to nedalo. Je nás tu asi desať, ale náš dobrovoľný hasičský zbor má okolo tridsať členov a ešte k tomu približne dvadsať čestných hasičov,“ skonštatoval zástupca veliteľa Michal Kristek.

Drahovčania si poslednú aprílovú sobotu užili v spoločnosti rodiny a známych, ktorí sa na oslave zišli. Klobásy i živánsku zapíjali pivom či vínom, deti prebehovali na druhú stranu cesty do budovy bývalej školy k zmrzlinárovi. Hudobná skupina hrala: „Úsmev, to je šanca premenená…“ Obcou sa šírila pohoda a po vzore piesne – úsmevy.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 3. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava