Trnavskí dôchodcovia majú polovičné úľavy na daniach

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2016, 15:22
  • Autor:vd

Trnavskí seniori majú nielen polovičnú zľavu za daň z nehnuteľnosti, menej platia aj na plavárni či za psa. Pätnásťkrát si môžu vyjsť zadarmo do kina a majú aj iné výhody.

„Mesto Trnava zabezpečuje stravovanie seniorov i sociálne slabších či zdravotne postihnutých ľudí v siedmich jedálňach, ktoré sú rozmiestnené na území mesta, prostredníctvom dvoch vývarovní. Cena obeda je 1,15 eur, s dovozom mimo vývarovne 1,20 eur, pričom Mesto Trnava prispieva na jeden obed sumou 1,42 eur,“ skonštatoval hovorca mesta Pavol Tomašovič.

V Trnave občania za prepravu mestskou hromadnou dopravou platia 0,70 €, ak platia v hotovosti, ale iba 0,45 €, ak platia čipovou kartou. Dôchodcovia nad 62 rokov platia 0,20 €, ak platia v hotovosti a 0,07 €, ak platia čipovou kartou. Pri zakúpení cestovného lístka v hotovosti sa dôchodca preukáže občianskym preukazom.

Trnavčania poskytujú seniorom ročne 15 vstupeniek na filmové predstavenie do kina Hviezda, prípadne v letnom období do mestského amfiteátra. Pri preukázaní nízkeho dôchodku (maximálne 1,3 násobok sumy životného minima) môže raz ročne mesto poskytnúť jednorazovú sociálnu dávku. Organizuje aktivity zamerané na podporu zdravia seniorov, napríklad Pochod zdravia seniorov, Trnavské športové hry seniorov. Pri príležitosti Mesiaca úcty každoročne organizuje v októbri dvojdňové podujatie Veľtrh pre seniorov.

Zároveň Mesto Trnava pre seniorov poskytuje prostredníctvom Strediska sociálnej starostlivosti nasledujúce služby:

Prevádzkuje osem denných centier. Ich cieľom je zapájanie svojich členov do aktívnej činnosti najmä v záujmových oblastiach. V súčasnosti evidujú 1683 občanov vyššieho veku.

Pre občanov Trnavy v dôchodkovom veku poskytujú aj pobytovú sociálnu službu v dvoch zariadeniach opatrovateľskej služby s kapacitou 32 a 24 miest. Klienti platia mesačne iba 50 percent ekonomicky oprávnených nákladov.

Občanom mesta Trnava aj pre seniorov poskytujú opatrovateľskú službu v domácnostiach, ak sú odkázaní na pomoc inej fyzickej osoby. V súčasnosti poskytujú opatrovateľskú službu 95 občanom. Mesačne platia 50 percent ekonomicky oprávnených nákladov. Sociálnu službu poskytujú i v Zariadení pre seniorov s kapacitou 150 klientov. Ide o rozpočtovú organizáciu mesta.

Mesto Trnava poskytuje tiež bývanie v 194 malometrážnych bytoch pre dôchodcov so zníženým nájomným. „Do budúcnosti chcú navýšiť počet malometrážnych bytov pre dôchodcov, zároveň plánujú skvalitniť a rozšíriť rozsah poskytovaných sociálnych služieb v malometrážnych bytoch,“ uviedol P. Tomašovič.

Občania starší ako 62 rokov a tí, čo sú v hmotnej núdzi, platia polovičnú daň za pozemky, ktoré slúžia výhradne na ich osobnú potrebu. Polovičnú daň platia seniori starší ako 62 rokov za daň zo stavieb na bývanie a byty, ale aj garáže, v ktorých majú svoje autá na vlastnú dopravu. Občania s ťažkým zdravotným postihnutím majú úľavu na dani z nehnuteľnosti či bytu alebo garáže vo výške 75 percent. Trnavskí dôchodcovia majú zľavu i pri dani za psa, platia 6,63 eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel