Televízny farmár popiera Bukovského teóriu o „škodlivosti“ mlieka

  • Nezaradené
  • 28. júna 2016, 08:20
  • Autor:vd

Televízneho farmára Martina Bagara
z farmy Etelka v Prašníku obkľúčil
húf detí. Dostať sa cez ne k známej
celebrite znamenalo boj o jeho
priazeň. Päťdesiatštyriročný farmár,
zdravý ako buk, popiera svojou
existenciou a obľubou mlieka
výroky doktora Bukovského o jeho
škodlivosti. Biele zlato z Etelky jej
majiteľovi viditeľne prospieva.

„S názorom doktora Bukovského sa nestotožňujem. Mlieko pijem niekoľkokrát denne vo všetkých podobách, som vyslovene mliečny typ,“ skonštatoval M. Bagar a po očku sledoval deti, ktoré sem prišli na koncoročný výlet v sprievode učiteliek a riaditeľa Základnej školy Štvrtej sednice Tatrína v Čachticiach. „Práve mi padol chlieb do ohniska, bude chrumkať,“ zasmial sa na začiatku rozhovoru jej riaditeľ Roman Puchý. Deti už mali maškrtenie za sebou, a tak si riaditeľ s kolegyňami opekal špekáčiky a pochvaľoval možnosť vyvetrať sa na vidieku, aby mohli deti spoznať život i zvieratá na farme a povoziť sa na detskom i naozajstnom traktore. „Teraz sme na farme vo fáze prípravy sena na zimné uskladnenie. Ukazuje sa, že ho bude viac ako minulý rok, ešte som nestihol spočítať balíky,“ povedal farmár.

Zopár balíkov už na dvore bolo, a tak sa na ne prváci z Čachtíc vyštverali a zapózovali pred objektívom. Na to, aby boli na snímke, museli vynaložiť riadne úsilie i solidaritu s nešikovnejšími spolužiakmi. Povrch balíkov bol potiahnutý šmykľavou fóliou, takže si museli „dávať stupky“ a podvihovať zadky jeden druhému. Napokon to vďaka kolektívnej súdržnosti zvládli. Z ohrady sa na to dívali zvedavé mangalice i známe televízne kravy. Pod lesom sa pásli kozy, pri stajni stál kôň so svetlou hrivou ako vystrihnutý z Dobšinského rozprávky Slncový kôň. „Chov oviec a kôz je v súčasnosti na našej farme v likvidácii z viacerých dôvodov – technických, personálnych i úradných. Nedokážem ho robiť podľa predstáv Európskej únie. Dali mi pokutu 2200 eur za to, že sme nemali v poriadku ušné známky. Hovorím v množnom čísle, ide o mňa a zvieratá, farma totiž funguje na jednom človeku,“ posťažoval si hospodár. zosadne z traktora a dopraje si čas na pauzičku s chutnou kávou z automatu, ktorý si na farmu kúpil, a nealkoholickým pivom. „To je moja celá kultúra. Ale na druhej strane – snažím sa moju blízku aj vzdialenú rodinu zásobiť všetkým, čo vyprodukujem. Oficiálne predávam mlieko, ale pre vlastnú potrebu robíme syry, jogurty, máme mäso. Mám rád najmä kozacie a jahňacie,“ dodal farmár.

Hoci si M. Bagar sem-tam odskočí do televíznej reality šou, jeho relax spočíva v krátkych prestávkach, keď Okrem zberu sena je na Etelke rušno nielen kvôli deťom, ale aj lúčeniu sa s malými húsatkami, prasiatkami či teliatkom, ktoré tu odrástli a zmenili majiteľov. Deň predtým balil M. Bagar na lúkach seno, čakalo ho zvážanie. Nad farmou zrazu zahrmelo a z oblohy spustil dážď, že nebolo vidno na dva kroky. To sa už deti poschovávali a čakali, kým lejak ustane.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 26, ktoré je v predaji od 28. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín