Súťaž furmanov prilákala do Podolia na jedinečnú konskú šou davy divákov

  • Nezaradené
  • 28. júna 2017, 10:46
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Ak sa povie Podolie, zrejme každému napadne Park miniatúr. Táto obec je však známa aj pretekmi furmanov. Na Jána si dali zraz už po štrnásty raz. Furmanská súťaž – Podolská konská show prilákala v sobotu 24. júna do areálu miestneho futbalového štadióna stovky divákov, ktorí sledovali súťaž majstrov vo vedení záprahu pracovných plemien studenokrvníkov.

Podolie nie je miestom tejto súťaže náhodne. Desiatky rokov patrí miestne družstvo k slovenskej špičke v chove pracovných koní.

Podolská konská show sa začala tradičným prechodom súťažiacich naprieč obcou. To skutočné zápolenie však odštartovalo až o 10. hodine slalomom konských záprahov. Prekážková dráha dala zabrať všetkým pätnástim súťažiacim zo Slovenska, Čiech i Poľska. Dvojicu zapriahnutých koní riadil pohonič a jeho pomocník. O náročnosti tejto disciplíny a najmä požiadavke na perfektnú orientáciu na trati dosvedčuje i skutočnosť, že niektorým súťažiacim sa ju nepodarilo ani dokončiť.

Súťažiacich však čakali ešte práca s drevom v záprahu a ťažký ťah. Umiestnenia v jednotlivých disciplínach nakoniec určilo konečného víťaza, ktorým sa stal Patrik Játy s pomocníkom Jozefom Játym z mestskej časti Bytča-Pšurnovice. K víťazstvu im pomohli ich kone Maček a Litvor.

Hanbu si však neurobil ani domáci tím zložený z furmana Jozefa Halása z Podolia a jeho pomocníka Urbana Rodenáka z Očkova. Peknú šiestu pozíciu im dopomohli získať ich štvornohé tátoše Byuty a Bára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava