Súťaž Drahovská kosa hostila ľudí z celého Slovenska

  • Nezaradené
  • 5. mája 2016, 08:51
  • Autor:vd

Slnkom zaliate drahovské lúky sa opäť po roku ozývali spevom, vravou i cvengotom kôs. Na súťaži Drahovská kosa, ktorá je súčasťou Slovenského pohára v kosení, dominovali muži, ale zahanbiť sa nedali ani ženy či deti.

„Ako sa má narábať s kosou, ma naučil najstarší drahovský kosec Vendel Sedláčik. Baví ma nielen kosenie, práve učím kamaráta plieskať bičom, aby mohol odplašiť škorce zo záhrady aj bez výstrelu,“ povedal trinásťročný Drahovčan Martin Segeš, ktorý si v konkurencii súťažiacich do osemnásť rokov vybojoval druhé miesto. O niečo rýchlejší bol o rok starší súper Matúš Zemenčík z dedinky Vaňovka. Na tretej priečke sa umiestnila Drahovčanka Alica Čurilová.

„Ja som sa učil kosiť od môjho otca,“ uviedol V. Sedláčik, ktorý hájil farby domácich a medzi koscami nad 60 rokov sa umiestnil na dvanástom mieste. „Chodili sme kosiť k sedliakom, dávali nám za to každý deviaty snop. Otec kosil, ja so sestrou sme hŕstkovali. Skúsenosti odovzdávam ďalej a teší ma, že Martin Segeš je chlapcom, ktorý má o dedičstvo predkov záujem. Hoci mám už vyšší vek, cítim sa dobre, aj teraz ešte kosievam. Mám dve kozy, o ktoré sa starám, a pijem ich mlieko,“ dodal 84-ročný Drahovčan.

Na kraji lúky na manžela vyčkávala Katarína Sedláčiková. Z domu blízko važiny to k areálu, kde sa súťažilo, mala síce blízko, ale pomocou „chodítka“, ktoré jej umožňuje pohyb po operáciách kĺbov, to bol výkon porovnateľný s pretekármi. „Keby mi dali kosu, ukázala by som, ako sa viem zaháňať. Vyrastala som totiž v rodine, kde sa kosievalo,“ žartovala.

Každú súťažiaci mal presne určený parcelku, ktorú mal v čo najrýchlejšom čase a čo najkvalitnejšie zbaviť vysokej trávy. Kosecká súťaž preukázala nielen dobrú fyzickú, ale i technickú úroveň slovenských majstrov. Najdramatickejšie boli okamihy, keď sa rýchlym švihom blížili k cieľu. Priaznivci ich podporovali výkrikmi aj potleskom.

V súťaži Drahovská kosa si prvenstvo v kategórii mužov do 60 rokov vybojoval Rudolf Kluchťák zo Svätoplukova, za ním sa umiestnil Ján Jurina z Hruštína a Marcel Kurián z obce Propoč. Medzi ženami si najlepšie počínali Agneša Zemenčíková z Vaňovky, Helena Tetaková z Hrušína a Drahovčanka Viera Varková.

V kategórii nad 60 rokov sa na stupne víťazov postavili Jaroslav Chrebet z Cígeľa, Imrich Urda z obce Krivany a Štefan Mjartan z Cígeľa. Piešťanský región vzorne reprezentoval i Marián Benech z Moravian nad Váhom a už spomínaný V. Sedláčik.

Spevácka skupina Kolovrátok zanôtila koscom na lúke.

Aby sa koscom veselšie súťažilo, na poli im vyspevovali rezké ľudové piesne folkloristi odetí do pracovných krojov. Drahovský Kolovrátok či prašnícke speváčky z Holešky rozdávali dobrú náladu aj počas hodovania, pretože organizátori podujatia im zabezpečili v areáli domu záhradkárov i lukulské hody v podobe rôznych typov gulášov a iných dobrôt.

Už tradične nad celým podujatím držali manažérsku ruku kosci z Drahoviec, Miroslav Ledecký s manželkou Vierou a deťmi.

O kúsok ďalej svoje včelárske umenie prezentoval Miroslav Habr, šéf tunajšieho krúžku. Predstavil verejnosti nielen život včiel v mnohých úľoch, ale aj nový liečebný domček, podobný saune. „V ňom budú môcť návštevníci relaxovať. Je dokázané, že včely vyžarujú uzdravujúce látky,“ skonštatoval M. Habr.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 3. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav