Šterusy: Šampiónka výstavy bola zo Zavara

  • Nezaradené
  • 21. septembra 2016, 13:24
  • Autor:vd

Na Šiestom chovateľskom dni v Šterusoch sa uskutočnila reprezentačná prehliadka krásy kráv plemena Holstein. Tohtoročnou šampiónkou sa stala dojnica v tretej laktácii, narodená 11. februára 2012, z Poľnohospodárskeho družstva Zavar. Pretože chovatelia už nestíhajú dávať hospodárskym zvieratám mená, v katalógu Slovenskej holsteinskej asociácie mala najkrajšia dojnica zo Zavara označenie: SK000801494021. Bola to jednoducho trieda! Aj podľa medzinárodného rozhodcu Rostislava Škrabala z Českej republiky.

Bonitér, bývalý šľachtiteľ a vedúci plemenárskeho strediska sa ako správny rozhodca díval na vykračujúce kravy, ktorých bolo dovedna šesťdesiat, spredu, zboku aj odzadu. Ich vemená boli doplna naliate mliekom, takže kravy si ich na „móle“ ledva obkračovali. Najvydarenejšie kusy hovädzieho dobytka – vyumývané, ostrihané, vyfénované i dofarbené – vystavovalo v stredu 14. septembra v areáli Poľnohospodárskeho výrobného a obchodného družstva Kočín devätnásť chovateľov plemena Holstein. Módna šou sa nezaobišla bez pohárov víťazov, vyraďovacích kôl i „vodičov“, ktorí mali za úlohu pekne vyfintenú kravičku povodiť po výbehu. Po obvode sedeli desiatky chovateľov s katalógmi v rukách, ktorí ostražito kontrolovali hodnotenie i argumentácie hlavného bonitéra. Medzi tými, čo chodili najčastejšie pre ocenenia, bol zootechnik PVOD Kočín, David Hogl. „V skupine druhej vyššej laktácie získalo naše družstvo všetky tri prvé priečky,“ tešil sa odborník z kočínskej živočíšnej výroby.

Ceny odovzdával výkonný riaditeľ Slovenskej holsteinskej asociácie, Ivan Hrica: „Súťažilo šesťdesiat špičkových dojníc z devätnástich fariem, predviedli sme i desať dojníc červenej farby.“

Predseda PVOD Kočín, Jozef Puvák, vysvetlil, že drvivá väčšina tohto plemena má čierne zafarbenie, červených kráv je menej, len asi tri percentá populácie. Práve kočínske družstvo sa vyznačuje veľmi dobrými hospodárskymi výsledkami, hoci s odbytom je to na Slovensku ťažšie. Spracovateľmi sú zväčša zahraniční investori a tí majú svojich dodávateľov. Slovensko, ktoré má v rámci Európskej únie najnižšiu spotrebu mlieka, len 160 kilogramov na obyvateľa, je pre podnik, akým je PVOD Kočín s 850 dojnicami, problematickou krajinou odbytu. „Mlieko vyvážame do Talianska, kde z neho vyrábajú mozzarellu a iné výrobky. Každý deň z nášho družstva vyvezieme jednu plnú cisternu. Denne nadojíme 21-tisíc kilogramov mlieka. Stavy dobytka zvyšujeme, aj teraz sme kúpili kravy z podniku, ktorý rušil chov,“ uviedol J. Puvák.

Reprezentačný chovateľský deň usporiadali aj preto, aby i takýmto spôsobom prispeli k popularizácii chovu dobytka, aby sa na tomto fóre stretli poľnohospodárski odborníci z praxe, porozprávali sa, vymenili si skúsenosti aj neformálne vzťahy, pretože asi tisíc ľudí, ktorí v stredu zavítali do Šterús, tunajší družstevníci hostili ako pánov. Gazdinky z Krakovian naťahali viac ako päťdesiat pekáčov domácich štrúdieľ, kuchári sa zvŕtali pri kotlíkoch a hrncoch, pod obrovským stanom s množstvom lavíc a stolov boli i deti z materskej či základnej školy, ktorým učiteľky rozdávali nadýchané koláče.

Chovateľský deň takéhoto razenia by sa nezaobišiel bez štedrých sponzorov. „Chceli sme, aby sa chovatelia v tejto náročnej dobe stretli a povedali si pár povzbudivých slov. Načerpali nové inšpirácie. Aby sme prispeli k udržaniu chovu dobytka, v ktorom je momentálne na Slovensku kritická situácia vzhľadom k cene mlieka. Tá je nízka, o tretinu nám kleslo preplácanie výrobných nákladov, takže mnoho chovov sa likviduje. V tomto období zanikli na Slovensku chovy s až osemtisíc kravami – aj tu na okolí. Sú regióny, kde nebudú poznať kravu a ako sa vyrába mlieko!“ povedal J. Puvák.

Prečo sa v PVOD Šterusy rozhodli chovať práve holsteinské plemeno? „Ide o najväčšiu populáciu na svete, až 70 percent všetkých kráv je holstein. Je to mliečny dobytok, zvieratá dosahujú rekordne až 118 kilogramov mlieka denne. U nás sa ich úžitkovosť pohybuje okolo 70 kilogramov mlieka na jednu dojnicu. Za tristo dní by mala krava nadojiť desať až pätnásťtisíc litrov mlieka,“ skonštatoval predseda.

Pozrite si fotogalériu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 20. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj