Sokolovský malý zázrak s veľkým prekvapením

  • Spravodajstvo
  • 5. septembra 2017, 01:03
  • Autor:Gabo Kopúnek

Pred štvrťstoročím sa ešte nový školský rok začínal prvým septembrom. Odkedy však na tento deň pripadol štátny sviatok, termín sa posúva podľa kalendára. V tento deň sa však výnimočne otvorili „brány“ školy v Sokolovciach. Vítaní boli nielen školáci a ich rodičia, ale hlavne tí, ktorí sa pričinili o malý zázrak s veľkým prekvapením.

Na škole by radi uvítali aj rezortného ministra, keby mali akého. Určite by však oveľa viac uvítali sľúbené peniaze, ktoré „visia“ firme za rekonštrukčné práce. A práve ich ukončenie boli motívom zorganizovania dňa otvorených dverí na základnej škole.
Sokolovský malý zázrak spočíva v tom, že v priebehu dvojmesačných letných prázdnin dokázali nielen ruky majstrov urobiť z nevľúdneho, niekedy priam odpudivého prostredia miesto, do ktorého budú chodiť radi nielen učitelia, ale najmä deti. „Rekonštrukcia dopadla, našťastie, celkom dobre. Napriek tomu, že sa k nám zachoval štát macošsky a doteraz nám peniaze na pokrytie investície nezaslal, sme od tejto priority neustúpili,“ poznamenal starosta obce Marián Dóczy.

Nová riaditeľka školy Petronela Gogolová a starosta Marián Dóczy pri strihaní symbolickej pásky.

Už pri našej prvej návšteve počas prázdnin sme v reportáži spomenuli dohodu obecných poslancov zabrzdiť aktivity, ktoré mali byť kryté obecnými peniazmi. „Do prác sme sa pustili 1. júla a výsledok je hmatateľný. Boli to doslovne brutálne rekonštrukčné práce a nielen tým, že sme na ne museli vynaložiť aj hrubú silu. Brutálne krátky bol aj čas, ktorý sme na to mali vyčlenený,“ konštatoval M. Dóczy.
Vynovené priestory si prezreli desiatky obyvateľov obce.

Našťastie, vybúrať staré priečky, odpady, obklady, dlažbu, vysekať miesta pre nové rozvody vody či elektroinštaláciu si vzali pod patronát sami poslanci aj so starostom, čo sokolovský malý zázrak ešte viac podčiarkuje. „Podarilo sa nám opätovne zmobilizovať ľudí. My sme išli príkladom už 1. júla, postupne sa zapájali aj iní občania. Posledný prázdninový týždeň sa do upratovania školy pustila nová riaditeľka školy aj so žiakmi a ich rodičmi. Je to pre mňa pekný poznatok, že všetkým záleží na tom, aby sa tu naše deti cítili komfortne,“ pochválil spoluobčanov starosta.
Tu sa budú učiť prváčikovia.

Napokon, neostalo len pri odstraňovaní havarijného stavu sociálnych zariadení. „Keď už bolo vidno, ako krásne budú tieto priestory vyzerať, zhodli sme sa na tom, že vymaľujeme aj ostatných šesť tried, ktoré sme plánovali skrášliť neskôr. Potom sme si ešte zaumienili, že svojpomocne vymaľujeme aj vstupnú časť chodby a schodisko. Nedá sa všetko naraz, myslím si ale, že za dva mesiace sme spravili veľký kus práce,“ vyratúval starosta ďalšie práce. Kto priložil ruku k dielu, je zvečnený na nástenke pri vstupe do školy. Tých mien je tam neúrekom.
V rámci dňa otvorených dverí pripravila obec pre deti rad prekvapení a zábavy.

Starosta Marián Dóczy dodáva, že všetko v obci robia pre občanov a budúce generácie. Čo sa týka rekonštrukcie základnej školy, tá má mať ešte širší záber. „Verím, že školáci sa tu budú cítiť lepšie ako minulý školský rok. Robíme to preto, že nám záleží na tom, aby škola fungovala, hoci je menšia. Aktuálne máme 75 školákov, no skrášľovaním priestorov by sme radi ich počet postupne zvyšovali. Napríklad aj prilákaním detí z okolitých obcí Ratnovce a Jalšové, aby nemuseli cestovať do mesta,“ prezradil plány starosta.
Nechýbali ani športové aktivity.

V globále vyšla rekonštrukcia na približne 28-tisíc eur. Na jej konci bolo veľké prekvapenie pre školákov i rodičov, ktorí mali ešte pôvodný stav zafixovaný pred očami. Ďalšia časť prekvapenia pre všetkých bola situovaná na susednom futbalovom ihrisku, kde pre záujemcov o deň otvorených dverí pripravila obec kopec zábavy i niečo chutné pod zub. Veď oslavovať bolo naozaj čo.
Záujem bolo aj o maľovanie obrázkov na kožu.

Kto vyhladol, zasýtil ho napríklad aj guláš.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín