Seniori v Trenčíne s polovičnou daňou

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2016, 15:20
  • Autor:vd

Seniori v Trenčíne majú celý rad výhod, ktoré čerpajú od mesta. Majú tam nielen sociálny taxík, dve hodiny plávania či sauny zadarmo, ale i znížené dane o polovicu.

Môžu sa stravovať v jedálni Strednej odbornej školy obchodu a služieb, pričom za jeden obed zaplatia dve eurá. Obed je možné i doviezť priamo k nim domov. V tom prípade je cena obeda 2,60 eur. Trenčania majú tiež sociálny taxík. „Naši seniori ho často využívajú, pričom platia 0,50 eur za kilometer,“ uviedla pre Piešťanský týždeň hovorkyňa mesta Erika Ságová.

Seniori si tiež môžu požiadať o terénnu opatrovateľskú službu – cena za hodinu 1,60 eur. Vyberú si, na aký dlhý čas denne potrebujú opatrovanie od jednej do 7,5 hodiny, a tiež úkony, s ktorými potrebujú pomôcť – sprievod k lekárovi, nákup, uvarenie, upratanie či pomoc pri osobnej hygiene. „Cez európsky projekt na podporu opatrovateľskej služby, do ktorého sme sa zapojili, stojí táto služba len 0,80 eur na hodinu,“ konštatovala hovorkyňa.

V  Trenčíne majú seniori nad 65 bezplatný vstup na dve hodiny plávania a sauny. Môžu plávať zadarmo každú prvú stredu v mesiaci od 13.30 do 15.30 h v mestskej krytej plavárni.

V Mestskej hromadnej doprave v Trenčíne cestujú seniori do 70 rokov za zvýhodnené cestovné. Pri kúpe lístka u vodiča zaplatia 50 centov a za jazdu cez dopravnú kartu 25 centov. Seniori nad 70 rokov s dopravnou kartou cestujú zdarma. Aj časový predplatný cestovný lístok je výhodnejší pre seniorov do 70 rokov – za 30-dňový zaplatia 9 eur a za 90-dňový 24 eur.

Mesto ako správca dane znižuje o 50 percent daň z nehnuteľností vlastníkom pozemkov nad 70 rokov za podmienky, že pozemky slúžia výhradne pre ich osobnú potrebu, rovnako je to pri stavbách a bytoch vo vlastníctve ľudí nad 70 rokov, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie. Platí to i pri nebytových priestoroch a garážach, ak slúžia pre motorové vozidlo na ich dopravu. U daňovníkov starších ako 70 rokov znižujú daň za psa o 50 percent.

Mesto Trenčín od roku 2010 vydáva Karty pre seniorov. Požiadať o ne môžu občania s trvalým pobytom na území mesta Trenčín, ktorí sú poberateľmi predčasného, starobného alebo invalidného dôchodku, starší ako 60 rokov. Karta umožňuje jej držiteľom využívať rôzne služby so zaujímavými zľavami alebo bonusmi na kultúrnych podujatiach, v oblasti športu, relaxu, zdravia či stravovania alebo nákupu.

„Čo sa týka mestských priestorov, seniori sa stretávajú zdarma v kultúrnych centrách. Mesto Trenčín financuje z rozpočtu fungovanie Centra pre seniorov, každý rok prispieva na vzdelávanie seniorov – Akadémiu tretieho veku, prispieva na členov seniorských organizácií a klubov dôchodcov,“ dodala E. Ságová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela