Schvaľovanie dotácií vyplavilo staré spory

  • Spravodajstvo
  • 8. februára 2018, 10:41
  • Autor:Gabo Kopúnek

Z obecného rozpočtu prerozdeľujú Veľké Kostoľany každoročne tri percentá z daňových príjmov na dotácie pre organizácie a občianske združenia pôsobiace v obci. Po odčítaní nákladov na energie a správu obecných budov či areálov, ktoré tieto organizácie využívajú, plánovala obec z rozpočtu na dotácie vyčleniť takmer 36-tisíc eur.

Organizácie však pýtali viac, a tak sa minulotýždňové schvaľovanie rozpočtu na rok 2018 pretiahlo o hodinovú konštruktívnu diskusiu, počas ktorej sa však odkryli aj staré „hriechy“. Poslanci sa so starostom najprv pochytili pri určení dotácie pre florbalový oddiel, ktorý je organizovaný ako školský krúžok, a tak ani on, ani jeho vedúci nie sú daňovým subjektom, ktorý by v zmysle prijatých zásad mohol čerpať obecné dotácie.
Starosta Gilbert Liška navrhoval, aby dotácia pre oddiel išla cez občianske združenie rodičov, poslankyňa Lucia Duranová však takouto možnosťou nebola nadšená, nakoľko florbalový krúžok cez rodičovské združenie čerpal dotácie aj vlani a nedokázal ich riadne vyúčtovať. Združenie si tak nechcelo vziať na triko porušenie finančnej disciplíny. Starosta však trval na svojom a s poslankyňou si začal vymieňať názory na to, či má združenie rodičov nárok na dotácie obce, keď ich aj tak míňa pre potreby školy, pričom obec i štát ju financujú prostredníctvom zákonom stanovených originálnych a prenesených kompetencií.
Napokon odznelo, čo starostovi „ležalo v žalúdku“ a prečo chcel združeniu dotácie znížiť. Išlo o minuloročný nákup kníh pre školu, ktoré škola ani nepotrebovala. To, že združenie kúpilo škole napríklad aj interaktívnu tabuľu, akosi v diskusii zapadlo prachom.
Živo bolo aj pri určovaní výšky pre miestny futbalový klub. Ten požadoval dotáciu 30-tisíc eur, odôvodňoval to širokou základňou a s tým spojenými nákladmi. Starostovi sa však táto suma nepozdávala, nakoľko bol presvedčený o tom, že dotácie určené pre mládežnícky futbal väčšinou klub minul na oddiel mužov. Oporu hľadal u hlavnej kontrolórky obce, no keď zistil, že v minulom roku sa nič také neudialo a o predchádzajúcich nemala nová kontrolórka prehľad, skončil sa tento slovný duel ešte skôr, než by prerástol do väčších invektív.
Poslanci napokon zoškrtali jednotlivé požadované organizácie, no i tak to bolo viac, ako bolo naplánované v rozpočte. Potrebných viac ako 6500 eur našli v inej kapitole rozpočtu, kde sa za ne mali budovať vjazdy do domov z Družstevnej ulice. Tenisovému klubu sa tak na činnosť a výstavbu prístrešku ušlo 6800 eur, motokrosovému klubu 1000 eur, rodičovskému združeniu 1000 eur, florbalistom 2000 eur, hasičom 1000 eur, dôchodcom na aktivity 2500 eur, poľovníkom 2400 eur a chovateľom 600 eur. Futbalisti dostali najviac – 25-tisíc eur, čo im môžu závidieť viaceré obecné kluby v regióne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela