Šampión bolo najkrajšie dubovianske jablko

  • Spravodajstvo
  • 12. októbra 2017, 08:29
  • Autor:Jozef Marko

Jeseň nám už zaklopala na dvere, a tak zo svojich záhrad zberáme dopestované ovocie a zeleninu, ktorými sa prezentujeme na výstavách. Výstavu ovocia a zeleniny usporiadala aj organizácia záhradkárov v Dubovanoch. Tohtoročná už bola štyridsiata štvrtá za 62 rokov existencie organizácie.

Vzhľadom na extrémne suchý rok boli určité obavy, ako výstava dopadne. „Nad naše očakávanie dopadla veľmi dobre, dosiahla dokonca i vlaňajšiu úroveň. Výstavy sa zúčastnilo 27 pestovateľov z obce s celkovým počtom 329 vzoriek. Z nich tvorilo ovocie 150 a zelenina 119 vzoriek. Dopĺňali ich exponáty 11 exotických rastlín, 38 liečivých bylín a 11 poľnohospodárskych plodín,“ uviedol šéf dubovianskych záhradkárov Julian Strečanský.
Na výstave ocenili po tri kolekcie ovocia a zeleniny aj exotické rastliny pestovateľov Ivety Cabadajovej a Mareka Gajdošíka. Najúspešnejším pestovateľom ovocia bol Marek Talába, v poradí druhé uspelo ovocie zo záhrady Jozefa Orsága a na bronzovej priečke skončilo ovocie pestovateľa Vladimíra Končeka. Najlepšiu kolekciu zeleniny vystavil v Dubovanoch Marek Gajdošík, druhé miesto patrilo Magdaléne Polakovičovej a tretia priečka Daniele Žilkovej.
Verejná súťaž o Dubovianske jablko naberá na tradícii. V tomto roku sa zvýšil počet odrôd na dvadsať. Šampión, najkrajšie jablko súťaže, dopestoval Jaroslav Herceg. Výstavu navštívilo viac ako dvesto nadmieru spokojných návštevníkov a podľa zápisov do pamätnej knihy si prajú toto podujatie zopakovať aj v budúcom roku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj