Rybolov v našom regióne: Keď mrazy povolia

  • Spravodajstvo
  • 17. februára 2017, 08:21
  • Autor:Jardo Haššo

Vo februári možností na rybolov nebýva veľa, ale ak nám mrazy povolia, možno loviť na plávanú, na položenú a muškáriť. Používať rybku alebo prívlač je od 1. februára do 15. júna na kaprových vodách zakázané! Na týchto vodách platí čas lovu od 7. do 17. hodiny. Hodinu po západe slnka však musí byť lovné miesto osvetlené. V priaznivých podmienkach si nenechajte ujsť zimný lov rýb. Na kaprových vodách možno úspešne loviť nosáľa, ploticu, podustvu, jalca hlavatého, jalca tmavého a ostrieža. Úseky riek pod vodnými nádržami nezamŕzajú ani počas najväčších mrazov, pretože majú vyššiu teplotu.

Lov rýb na vážskych kanáloch


V našom okolí sa nachádzajú dve pre rybára lukratívne vody. Madunický a piešťanský kanál boli umelo vybudované a sú pravidelne zarybňované. A nielen to. Ryby sa sem dostávajú aj prirodzenou migráciou. Piešťanský kanál sa začína pod obcou Horná Streda a končí nad Kolonádovým mostom, madunický sa začína pod Sĺňavou a končí pri Hlohovci, kde sa napája na koryto Váhu. Oba kanály sú plné rýb a cieleným lovom sa dajú veľmi úspešne loviť. Piešťanský kanál je menší na šírku ako madunický, ale zato je tam veľmi veľa rýb, ktorým to vyhovuje – mrena, nosáľ, podustva, pleskáč, kapor. Sumce a dravé ryby sú tam tiež úctyhodných rozmerov, takže aj rybári, ktorí sa venujú aj tomuto lovu, si určite prídu na svoje. Madunický kanál je rokmi overená voda, ktorá ukázala celému svetu, že má svoje kvality. Veď majstrovstvá sveta v plávanej klubov dokazujú, že je to jedna so svetových vôd, ktoré sa nedajú zahanbiť. Táto časť je podľa odborníkov na športový rybolov zaradená medzi piatimi top vodami na svete.

■ Miesta na lov: Kanály majú rovné dno s minimálnymi nerovnosťami, takže kde lovíme, je v podstate jedno. Jedine v letnom období alebo počas trenia rýb ich treba vyhľadávať. V lete, keď deficit kyslíka stúpa, sa viac sústredia pri vodnej elektrárni. V zime a na jar treba skúšať rôzne miesta, lebo ryba imigruje po kanáloch a nezdržuje sa na jednom mieste ako v letných mesiacoch.

■ Spôsoby lovu: Je viacero spôsobov, ktorými sa dá na kanáloch s úspechom loviť, ale najvhodnejšími sa javia feeder a plávaná. Samozrejme, aj kaprári tu zaznamenali úspechy počas lovu na boilies a sumčiari na trhačku či podvodné plaváky.

Mrena je častým úlovkom na kanáloch.

■ Kŕmenie: Kŕmenie používame podľa toho, na aký druh ryby sa chceme zamerať. Sladké a perníkové príchute na pleskáča, ovocné s pridaním arašidov je výborné na kapra, syrové chutí mrenám. Samozrejme, každé krmivo treba zarobiť podľa tlaku vody, buď pevnejšie s riečnou hlinou, alebo jemnejšie s lemovou hlinou. Je dobré do kŕmenia pridávať aj partikel ako kukurica, repka, pretože nám aj v prúde ostáva na dne a láka ryby. Krmivá robíme viac aromatickejšie ako na stojatej vode. Teraz v zime s úspechom používam pražené krmivá, ako je Gardons, Redrouge od Browningu spolu s B2. Keď voda dosiahne aspoň sedem stupňov Celzia, začnem používať krmivo na pleskáče, ako je Sweet Dreams spolu s Bombastic Breamom a ttx, a všetko to prifarbím načierno, lebo voda je dosť čistá.

■ Dobra rada na záver: Vytipujte si lovné miesto a každý deň tam nakŕmte ryby aspoň dvomi kilami kukurice a kilogramom peliet po dobu troch dní. Potom si zachytáte ako nikdy predtým.

Sledujte internetovú reláciu o rybách a ich love



Relácia Rybárska televízia vám v pravidelných dvojtýždňových intervaloch prináša aktuality o vašich postrehoch, nápadoch či úlovkoch z rybárskych revírov celého Slovenska. Kvalitu príspevkov okoreňujú najlepší slovenskí testeri a pretekári či odborné reportáže od servisných technikov a špecialistov. Sme tu pre vás všetkých. Naším cieľom je vyjsť v ústrety každému rybárovi. V relácii riešime najčastejšie problémy, s ktorými sa na nás obraciate, a berieme do úvahy všetky vaše podnety. Neváhajte nás preto kontaktovať na našej fanpage Rybárska televízia na Facebooku alebo e-mailom na relacia@sports.sk.

Veríme, že v našej Rybárskej televízii si nájdete všetko, čo potrebujete na vylepšenie vášho lovu.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín